2015-08-14 08:55

2015-08-14 08:58

Broberg rotad i Stockholm

KRÖNIKA

Nej, det verkar vara ett villospår, det där att Robert Broberg skulle ha varit släkt med Otto Broberg – känd Åmålsprofil.

Jag har fått flera mejl och telefonsamtal om att jag var fel ute i förra veckan. Det mest stringenta kom från Jan Hellstrand från Åmål, som vet vad han talar om. Eller snarare skriver om.

Inte nog med att han har koll på Otto Brobergs släkt, som han själv tillhör. Han har dessutom grävt efter Robbans släkt i kyrkböckerna. Artistens farfar hette Johan Oskar Broberg och var född 1880 i Kungsholms församling. Så nog verkar Robban Broberg vara en djupt rotad stockholmare, alltid.

Jag tar av mig hatten för Jan Hellstrand.

Otto Broberg var gift med Elin Jonsson och bodde i hörnhuset bredvid nuvarande Tidningshuset. Hellstrand minns förresten själv Otto som en mycket trevlig person som lättade upp alla släktkalas.

Det blir lätt lite mytbildning när det kommer till släktband långt bakåt i tiden. Kanske är det så att man vill göra sig själv lite intressantare än vad man är. Man vill ju så gärna att det skall vara sant, det där med att man är släkt med väldigt intressanta personer. Oftast kungligheter då, sällan mördare.

Men i dag kan en hängiven släktforskare som Jan Hellstrand, med bara några knapptryckningar på datorn, ta oss ur de flesta av dessa villfarelser.

Ungefär som att det är svårare att ljuga nu, sedan Google kommit.

Bokdagar i Dalsland är numera synonymt med Bokdagar i Åmål. Arrangörerna har verkligen lyckats skapa ett spetsarrangemang, som lockar till sig Sveriges litteraturelit till vår stad. Ett fantastiskt arrangemang.

Men kanske kunde det också finnas plats för ett litet inslag av lokala författare eller kulturarbetare. Varför inte inrätta ett Bokdagar-stipendium för lokala författare – och låta det årets författare också få ett forum under Bokdagar? Det skulle säkert kännas inspirerande, att som mindre författare få vara med och dansa med de stora elefanterna.

Nu växer lokala bokmässor fram i Håverud, i Säffle och i Bengtsfors. Kanske dags att lyfta fram lokala författare även i Åmål?

Jag har fått flera mejl och telefonsamtal om att jag var fel ute i förra veckan. Det mest stringenta kom från Jan Hellstrand från Åmål, som vet vad han talar om. Eller snarare skriver om.

Inte nog med att han har koll på Otto Brobergs släkt, som han själv tillhör. Han har dessutom grävt efter Robbans släkt i kyrkböckerna. Artistens farfar hette Johan Oskar Broberg och var född 1880 i Kungsholms församling. Så nog verkar Robban Broberg vara en djupt rotad stockholmare, alltid.

Jag tar av mig hatten för Jan Hellstrand.

Otto Broberg var gift med Elin Jonsson och bodde i hörnhuset bredvid nuvarande Tidningshuset. Hellstrand minns förresten själv Otto som en mycket trevlig person som lättade upp alla släktkalas.

Det blir lätt lite mytbildning när det kommer till släktband långt bakåt i tiden. Kanske är det så att man vill göra sig själv lite intressantare än vad man är. Man vill ju så gärna att det skall vara sant, det där med att man är släkt med väldigt intressanta personer. Oftast kungligheter då, sällan mördare.

Men i dag kan en hängiven släktforskare som Jan Hellstrand, med bara några knapptryckningar på datorn, ta oss ur de flesta av dessa villfarelser.

Ungefär som att det är svårare att ljuga nu, sedan Google kommit.

Bokdagar i Dalsland är numera synonymt med Bokdagar i Åmål. Arrangörerna har verkligen lyckats skapa ett spetsarrangemang, som lockar till sig Sveriges litteraturelit till vår stad. Ett fantastiskt arrangemang.

Men kanske kunde det också finnas plats för ett litet inslag av lokala författare eller kulturarbetare. Varför inte inrätta ett Bokdagar-stipendium för lokala författare – och låta det årets författare också få ett forum under Bokdagar? Det skulle säkert kännas inspirerande, att som mindre författare få vara med och dansa med de stora elefanterna.

Nu växer lokala bokmässor fram i Håverud, i Säffle och i Bengtsfors. Kanske dags att lyfta fram lokala författare även i Åmål?