2015-03-27 18:03

2015-03-27 18:03

Svensk mästare i flärpa

TIDNINGSHUSET

Jag besökte motorklubben i torsdags och som oftast när man ute på reportage, så lär man sig något. Eller rättare sagt mycket.

Anders Eriksson, gemytlig mas och höjdare i Bilsportförbundet, gästade ÅMK – främst för att tala om drifting (se sid.17). Det är det senaste växande inom motorsporten.

Det mesta av tekniken det snackades om, fattade jag inte ett smack av. Men en grej fick mig att spetsa öronen. Visste ni att lådbilar numera ingår som en gren inom Bilsportförbundet? Något som motorentusiasterna inte pratar så särskilt högt om.

Så här står det i tävlingsbestämmelserna: ”Lådbilstävling är en bilsportgren som arrangeras för barn från 7 års ålder, främst på skolor...”

Häftigt.

Det tävlas tydligen flitigt i lådbilsrallyn runt om i landet och för att få titulera sig svensk mästare och få RF:s förtjänsttecken i guld, så måste idrottsgrenen tillhöra Riksidrottsförbundet. Det gör just lådbilarna – tack vare Svenska Bilsportförbundets gästvänlighet.

För att kolla att inte Anders Eriksson drev med mig, så gick jag naturligtvis in på Bilsportförbundets hemsida och kollade. Då fick jag fler insikter. En annan av grenarna inom förbundet är virtuell motorsport. Ja, ni läste rätt. Att köra bil på datorn är en egen motorsportgren. Förhållandevis billigt, kan tänkas. Tillbehör: chips och dricka...

När jag var liten satte vi fast pappkartong med klädnypor på stagen till framskärmen på cykeln, så att den styva pappen gick in i ekrarna och gav ett smattrande ljud ifrån sig. Med hjälp av ett snöre upp till styret kunde vi sedan ”gasa”. Flärp, kallade vi det, eller flärpa.

Är det nästa sport, månne? I så fall får jag nog vända mig till Svemo.

Det var ett tag sedan jag susade fram på min blåa Crescent med limpa, även om jag själv inte riktigt kan ta in hur länge sedan det var. Jag tycker ju att 80-talet var nyss och förstår inte hur dagens ungdomar inte kan mer om exempelvis VM-bronset 1994.

För att få rätt perspektiv kan man ta sin egen tidslinje och vända den åt andra hållet. För min del från 1965 och bakåt i tiden. Då hamnar man på 1915.

Tanken svindlar.

I dag och i morgon ses vi väl på Åmålsmässan?

Anders Eriksson, gemytlig mas och höjdare i Bilsportförbundet, gästade ÅMK – främst för att tala om drifting (se sid.17). Det är det senaste växande inom motorsporten.

Det mesta av tekniken det snackades om, fattade jag inte ett smack av. Men en grej fick mig att spetsa öronen. Visste ni att lådbilar numera ingår som en gren inom Bilsportförbundet? Något som motorentusiasterna inte pratar så särskilt högt om.

Så här står det i tävlingsbestämmelserna: ”Lådbilstävling är en bilsportgren som arrangeras för barn från 7 års ålder, främst på skolor...”

Häftigt.

Det tävlas tydligen flitigt i lådbilsrallyn runt om i landet och för att få titulera sig svensk mästare och få RF:s förtjänsttecken i guld, så måste idrottsgrenen tillhöra Riksidrottsförbundet. Det gör just lådbilarna – tack vare Svenska Bilsportförbundets gästvänlighet.

För att kolla att inte Anders Eriksson drev med mig, så gick jag naturligtvis in på Bilsportförbundets hemsida och kollade. Då fick jag fler insikter. En annan av grenarna inom förbundet är virtuell motorsport. Ja, ni läste rätt. Att köra bil på datorn är en egen motorsportgren. Förhållandevis billigt, kan tänkas. Tillbehör: chips och dricka...

När jag var liten satte vi fast pappkartong med klädnypor på stagen till framskärmen på cykeln, så att den styva pappen gick in i ekrarna och gav ett smattrande ljud ifrån sig. Med hjälp av ett snöre upp till styret kunde vi sedan ”gasa”. Flärp, kallade vi det, eller flärpa.

Är det nästa sport, månne? I så fall får jag nog vända mig till Svemo.

Det var ett tag sedan jag susade fram på min blåa Crescent med limpa, även om jag själv inte riktigt kan ta in hur länge sedan det var. Jag tycker ju att 80-talet var nyss och förstår inte hur dagens ungdomar inte kan mer om exempelvis VM-bronset 1994.

För att få rätt perspektiv kan man ta sin egen tidslinje och vända den åt andra hållet. För min del från 1965 och bakåt i tiden. Då hamnar man på 1915.

Tanken svindlar.

I dag och i morgon ses vi väl på Åmålsmässan?