2018-03-17 06:00

2018-03-17 06:00

Helt i strid med FN:s barnkonvention

Asylsökande: Öppet brev till Åmåls kommunalråd:

Flyktingar

Den 14 mars fick ett antal asylsökande flyktingar i Åmål (hur många, alla?) ett brev från Migrationsverket. De informerades om, att de inom tre månader måste lämna sin bostad. Vart eller varför de skulle förflyttas blev de inte informerade om, inte heller när. De skulle få ta med sig två större väskor och en mindre. Sammanlagt fick vikten inte överstiga 25 kilo.

Jag har träffat några av de asylsökande flyktingarna i Åmål. Känner en av dessa familjer väl. De är fem personer, alltså fem kilo per person.

Många har svåra upplevelser bakom sig, dels i det land de flyr ifrån, sedan vandring i snö på hög höjd i kalla bergstrakter, livsfarliga båtfärder över Medelhavet och så vidare.

Vad händer med barnen? De har rotat sig i Åmål, gått några år i skolan, fått kompisar här. Hur påverkas deras liv? Klart är, att behandla barn så, är helt i strid med FN:s konvention om barnens rättigheter!

Den familj jag känner, har gjort allt för att anpassa sig till vårt svenska samhälle. Man tar till exempel alla tillfällen i akt att arbeta för att inte behöva leva på bidrag. Man gör vad man kan för att lära sig svenska. Man är på olika sätt aktiv i det svenska samhället.

På vilket sätt är Åmåls kommun delaktig i detta? Migrationsverkets beslut kan ju inte ha fattats helt bakom ryggen på samtliga kommunpolitiker/anställda. Hur kommer Åmåls kommun att förhålla sig till den uppkomna situationen?

Tacksam för svar. Uteblivet svar är också ett svar.

Karin Abrahamsson

Den 14 mars fick ett antal asylsökande flyktingar i Åmål (hur många, alla?) ett brev från Migrationsverket. De informerades om, att de inom tre månader måste lämna sin bostad. Vart eller varför de skulle förflyttas blev de inte informerade om, inte heller när. De skulle få ta med sig två större väskor och en mindre. Sammanlagt fick vikten inte överstiga 25 kilo.

Jag har träffat några av de asylsökande flyktingarna i Åmål. Känner en av dessa familjer väl. De är fem personer, alltså fem kilo per person.

Många har svåra upplevelser bakom sig, dels i det land de flyr ifrån, sedan vandring i snö på hög höjd i kalla bergstrakter, livsfarliga båtfärder över Medelhavet och så vidare.

Vad händer med barnen? De har rotat sig i Åmål, gått några år i skolan, fått kompisar här. Hur påverkas deras liv? Klart är, att behandla barn så, är helt i strid med FN:s konvention om barnens rättigheter!

Den familj jag känner, har gjort allt för att anpassa sig till vårt svenska samhälle. Man tar till exempel alla tillfällen i akt att arbeta för att inte behöva leva på bidrag. Man gör vad man kan för att lära sig svenska. Man är på olika sätt aktiv i det svenska samhället.

På vilket sätt är Åmåls kommun delaktig i detta? Migrationsverkets beslut kan ju inte ha fattats helt bakom ryggen på samtliga kommunpolitiker/anställda. Hur kommer Åmåls kommun att förhålla sig till den uppkomna situationen?

Tacksam för svar. Uteblivet svar är också ett svar.

Karin Abrahamsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.