2018-02-10 06:00

2018-02-10 06:00

Majoriteten har ingen respekt för pengar

Politik: L vill göra skillnad

Olika

I sin krönika förra veckan konstaterade Sune Tholin att det ”snart var kommunalval” och han undrade ”om någon hade noterat någon skillnad mellan partierna?” Det är naturligtvis ett enormt demokratiskt problem han pekar på, nämligen svårigheten för oppositionen att nå ut med sina åsikter.

Vi ska peka på några mycket varierande punkter som varit aktuella den senaste veckan.

Skolfrågan närmar sig sakta en lösning. Liberalerna har från att diskussionerna började om att bygga ny skola, drivit frågan om att behålla två skolor, Södra skolan samt en ny skola på Rösparken. Att alla till slut landat i samma åsikt är vi naturligtvis tacksamma för men visst är det tråkigt att Sune och troligen många andra missat att Liberalerna försökt presentera det från början.

På fullmäktige debatterades hur det gått till när kommunen köpt in nya bilar. Vi pekade på olika sammanhang där kommunen åtagit sig att bli oberoende av fossila bränslen, och ifrågasatte varför man ändå främst beställer dieselbilar. Klimatfrågan verkar inte över huvud taget finnas på majoritetens bord?

Renoveringen av det gamla vandrarhemmet/HVB-boendet har nyss hanteras i kommunstyrelsen, troligen några veckor efter att jobbet är slutfört. Byggnaden har nu ett ventilations- och brandsäkerhetssystem som är optimalt för den verksamhet som har avvecklats under det gångna året. Om detta skulle ha gjorts över huvud taget hade det varit väldigt lämpligt att vänta och göra det optimalt för den kommande verksamheten i huset istället för den nu nedlagda. Så ska inte våra skattepengar hanteras.

Även Gamla kyrkan/Kulturmagasinet är föremål för renovering. Vi har ifrågasatt om det verkligen är rätt saker som prioriterats och hur detta kommer att påverka driftskostnaderna. Det skrämmande är att majoriteten inte har något underlag på hur mycket energi det kommer att krävas för att värma huset året runt. Vi har krävt att få veta vad detta kommer att kosta under de kommande åren utan att få svar. Där har vi dock ett svar från en oberoende energiexpert som tyvärr inte vunnit något gehör hos majoriteten.

Så slutligen ett riktigt märkligt exempel, Åmål fyller 375 år i år vilket ska firas rejält. Det hela inleddes med ett rejält fyrverkeri. Det var jättepampigt, men vem i majoriteten tänkte på ekonomin, miljön (inklusive buller) och klimatet. Året fortsätter nu med många jättetrevliga evenemang, men vem betalar? Ja, det är naturligtvis alla kommunens skattebetalare, det vill säga inte majoriteten i stadshuset.

Många av exemplen handlar om synen på pengar. Det är trevligt med fest men är det kommunens huvuduppgift?

Vi ska snart bygga en ny skola för hundratals miljoner, äldreomsorgen kommer snart att behöva mer lokaler och vi kan alla se olika kommande behov som finns på den tekniska sidan. Då behöver vi en ledning som har mycket större respekt för pengar än den nuvarande majoriteten har.

För Liberalerna Åmål

Thomas Olson, gruppledare

I sin krönika förra veckan konstaterade Sune Tholin att det ”snart var kommunalval” och han undrade ”om någon hade noterat någon skillnad mellan partierna?” Det är naturligtvis ett enormt demokratiskt problem han pekar på, nämligen svårigheten för oppositionen att nå ut med sina åsikter.

Vi ska peka på några mycket varierande punkter som varit aktuella den senaste veckan.

Skolfrågan närmar sig sakta en lösning. Liberalerna har från att diskussionerna började om att bygga ny skola, drivit frågan om att behålla två skolor, Södra skolan samt en ny skola på Rösparken. Att alla till slut landat i samma åsikt är vi naturligtvis tacksamma för men visst är det tråkigt att Sune och troligen många andra missat att Liberalerna försökt presentera det från början.

På fullmäktige debatterades hur det gått till när kommunen köpt in nya bilar. Vi pekade på olika sammanhang där kommunen åtagit sig att bli oberoende av fossila bränslen, och ifrågasatte varför man ändå främst beställer dieselbilar. Klimatfrågan verkar inte över huvud taget finnas på majoritetens bord?

Renoveringen av det gamla vandrarhemmet/HVB-boendet har nyss hanteras i kommunstyrelsen, troligen några veckor efter att jobbet är slutfört. Byggnaden har nu ett ventilations- och brandsäkerhetssystem som är optimalt för den verksamhet som har avvecklats under det gångna året. Om detta skulle ha gjorts över huvud taget hade det varit väldigt lämpligt att vänta och göra det optimalt för den kommande verksamheten i huset istället för den nu nedlagda. Så ska inte våra skattepengar hanteras.

Även Gamla kyrkan/Kulturmagasinet är föremål för renovering. Vi har ifrågasatt om det verkligen är rätt saker som prioriterats och hur detta kommer att påverka driftskostnaderna. Det skrämmande är att majoriteten inte har något underlag på hur mycket energi det kommer att krävas för att värma huset året runt. Vi har krävt att få veta vad detta kommer att kosta under de kommande åren utan att få svar. Där har vi dock ett svar från en oberoende energiexpert som tyvärr inte vunnit något gehör hos majoriteten.

Så slutligen ett riktigt märkligt exempel, Åmål fyller 375 år i år vilket ska firas rejält. Det hela inleddes med ett rejält fyrverkeri. Det var jättepampigt, men vem i majoriteten tänkte på ekonomin, miljön (inklusive buller) och klimatet. Året fortsätter nu med många jättetrevliga evenemang, men vem betalar? Ja, det är naturligtvis alla kommunens skattebetalare, det vill säga inte majoriteten i stadshuset.

Många av exemplen handlar om synen på pengar. Det är trevligt med fest men är det kommunens huvuduppgift?

Vi ska snart bygga en ny skola för hundratals miljoner, äldreomsorgen kommer snart att behöva mer lokaler och vi kan alla se olika kommande behov som finns på den tekniska sidan. Då behöver vi en ledning som har mycket större respekt för pengar än den nuvarande majoriteten har.

För Liberalerna Åmål

Thomas Olson, gruppledare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.