2017-12-06 06:00

2017-12-06 11:46

Oansvarigt mot djur och natur

Vargfrågan: Skyddsjakten i Rackstadreviret

Okunskap

I Rackstadsreviret jagas just nu varg i skyddsjakt på grund av att jägare har släppt sina jakthundar upprepade gånger rakt in i reviret och hundarna då har skadats eller dödats.

Vargar lever i familjegrupper, två vuxna vargar och deras eventuella valpar. Reviret försvaras naturligt mot inkräktare. Denna kunskap om naturen saknas tydligen hos jägarna som jagar i Rackstadsreviret. Att medvetet släppa sin hund, rakt in i en fara som kan kosta den livet är inte god djuromsorg. Det gäller oavsett om faran består av trafikerade vägar, svaga isar, vassa pinnar, vildsvin eller vargar.

När man sätter sitt eget nöje framför sin hunds välbefinnande och säkerhet borde man inte få ha hund. Att skyddsjakt beviljas på vargar som uppvisar ett högst normalt revirbeteende borde vara brottsligt. Älg kan för övrigt jagas utan hund eller med hund i band. För jakthundar finns dessutom skyddsvästar.

Om det är en kostnadsfråga med skyddsutrustning, kan jag informera om att det kostar att ha hund.

Fido, Zeke och Hälge

I Rackstadsreviret jagas just nu varg i skyddsjakt på grund av att jägare har släppt sina jakthundar upprepade gånger rakt in i reviret och hundarna då har skadats eller dödats.

Vargar lever i familjegrupper, två vuxna vargar och deras eventuella valpar. Reviret försvaras naturligt mot inkräktare. Denna kunskap om naturen saknas tydligen hos jägarna som jagar i Rackstadsreviret. Att medvetet släppa sin hund, rakt in i en fara som kan kosta den livet är inte god djuromsorg. Det gäller oavsett om faran består av trafikerade vägar, svaga isar, vassa pinnar, vildsvin eller vargar.

När man sätter sitt eget nöje framför sin hunds välbefinnande och säkerhet borde man inte få ha hund. Att skyddsjakt beviljas på vargar som uppvisar ett högst normalt revirbeteende borde vara brottsligt. Älg kan för övrigt jagas utan hund eller med hund i band. För jakthundar finns dessutom skyddsvästar.

Om det är en kostnadsfråga med skyddsutrustning, kan jag informera om att det kostar att ha hund.

Fido, Zeke och Hälge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.