2017-07-27 07:53

2017-07-27 07:53

Antalet poliser i Dalsland har minskat med 250

Dalsland: Ett samhälle med privata aktörer tvnigas fram

Valfråga

Dalslänningen har i en artikel berättat att Bengt-Åce Gustavsson fått sina glasrutor krossade på sin verkstad i Billingsfors. Inget inbrott utan en ”meningslös skadegörelse” och klantigt gjort, säger han.

Det finns både fotspår och däckspår med mera, men ingen polis har varit på platsen trots att Bengt-Åce har polisanmält händelsen. Händelsen var natten till fredag den 14 juli och på måndag eftermiddag den 16 juli hörde polisen till slut av sig och meddelade att ärendet är nedlagt.

Är detta resultatet att det är 250 poliser färre än 2015?

Idag genomgår Sverige en allvarlig trygghetskris när brottsbekämpande myndigheter inte finns att tillgå i varken storstad eller på landsbygden som tidigare. Då fylls tomrummet snabbt av andra.

Klotter och skadegörelse breder ut sig och efterföljs av grövre brottlighet. Detta medför konsekvenser för människorna att kunna leva i frihet från våld, brott och droger. Vi ser nu tecken på en sådan utveckling.

Polisbristen tvingar fram ett samhälle med privata aktörer som själva försöker lösa tryggheten. Vi skapar på så sätt ett ”väktarsamhälle” med ordningsvakter och väckare. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Men vad hjälper att säga ”nu får det var nog!” när det krävs en politik som ser till att prioritera resurser till rättsväsende och polis? När vi idag upplever att politiken brister och politikernas löften likaså. Då håller det inte längre!

Att exempelvis ha en polisbil i Dalsland med över 50 000 invånare är ansvarslöst och bidrar också till en säkerhetsrisk för landskapet Dalsland och Sverige.

Nu är det hög tid att återupprätta polisen.

Nu måste polisen få ett nytt ledarskap som ger poliserna mod och styrka då det gäller vanligt, traditionellt polisarbete. Polisreformens löfte till svenska folket var att se till att polisen verkligen kommer ut till människorna.

Det måste bli en av nästa års stora valfrågor?

Rolf Lindh

Bäckefors

Dalslänningen har i en artikel berättat att Bengt-Åce Gustavsson fått sina glasrutor krossade på sin verkstad i Billingsfors. Inget inbrott utan en ”meningslös skadegörelse” och klantigt gjort, säger han.

Det finns både fotspår och däckspår med mera, men ingen polis har varit på platsen trots att Bengt-Åce har polisanmält händelsen. Händelsen var natten till fredag den 14 juli och på måndag eftermiddag den 16 juli hörde polisen till slut av sig och meddelade att ärendet är nedlagt.

Är detta resultatet att det är 250 poliser färre än 2015?

Idag genomgår Sverige en allvarlig trygghetskris när brottsbekämpande myndigheter inte finns att tillgå i varken storstad eller på landsbygden som tidigare. Då fylls tomrummet snabbt av andra.

Klotter och skadegörelse breder ut sig och efterföljs av grövre brottlighet. Detta medför konsekvenser för människorna att kunna leva i frihet från våld, brott och droger. Vi ser nu tecken på en sådan utveckling.

Polisbristen tvingar fram ett samhälle med privata aktörer som själva försöker lösa tryggheten. Vi skapar på så sätt ett ”väktarsamhälle” med ordningsvakter och väckare. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Men vad hjälper att säga ”nu får det var nog!” när det krävs en politik som ser till att prioritera resurser till rättsväsende och polis? När vi idag upplever att politiken brister och politikernas löften likaså. Då håller det inte längre!

Att exempelvis ha en polisbil i Dalsland med över 50 000 invånare är ansvarslöst och bidrar också till en säkerhetsrisk för landskapet Dalsland och Sverige.

Nu är det hög tid att återupprätta polisen.

Nu måste polisen få ett nytt ledarskap som ger poliserna mod och styrka då det gäller vanligt, traditionellt polisarbete. Polisreformens löfte till svenska folket var att se till att polisen verkligen kommer ut till människorna.

Det måste bli en av nästa års stora valfrågor?

Rolf Lindh

Bäckefors

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.