2017-04-20 06:00

2017-04-20 06:00

Arbetsförmedlingen har aldrig lämnat Dalsland

INSÄNDARE: Digitaliseringen har underlättat jobbet

Svar på insändare i Provinstidningen 18/4 av Per Källvik, ombudsman, IF Metall Norra Älvsborg:

Per Källvik har rätt i att arbetsförmedling handlar om kontakter mellan människor, det är bland annat därför vi har stängt kundmottagningar med få besökare för att i stället vara ute på fältet där människorna finns.

Källvik bör fråga sig om det är effektivt att ha arbetsförmedlare sittandes i kundmottagningar som tar emot två-tre drop-inbesök om dagen? Digitaliseringen har underlättat för våra kunder som kan sköta många rutinärenden från köksbordet i hemmet.

Arbetsförmedlingen har aldrig lämnat Dalsland. Faktum är att Arbetsförmedlingen finns kvar med personal i såväl Mellerud, Dals-Ed som Bengtsfors för att ta emot bokade besök med arbetssökande och ha nära kontakt med kommuner och arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen har ökat intensiteten i kontakten med Dalslands arbetsgivare. Vi har fortlöpande dialog om deras rekryteringsbehov och det är inget unikt för Dalsland att det är svårt att hitta rätt kompetens till industrijobben. Arbetsförmedlingen har träffat industriföretag i Bengtsfors och börjat planera för en arbetsplatsförlagd arbetsmarknadsutbildning i samverkan med kommunen.

Att arbetslösheten inte sjunker i Dalsland lika snabbt som i övriga delar av landet beror på att kommunerna här har tagit ett stort ansvar och tagit emot många nyanlända. Dessa skrivs nu in på Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många av dem har en resa att göra innan de kan bidra på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ser potentialen i gruppen av nyanlända i Dalsland och utvecklar just nu ett språkpraktikprogram med Bengtsfors som pilotkommun. Nyanlända i etableringen får praktik i såväl kommun som företag, med större delen i näringslivet. Handledare kommer att anställas i moderna beredskapsjobb för att stötta arbetsgivarna som tar emot praktikanter.

Britt-Inger Gravander

chef för Arbetsförmedlingen i Norra Älvsborg

Per Källvik har rätt i att arbetsförmedling handlar om kontakter mellan människor, det är bland annat därför vi har stängt kundmottagningar med få besökare för att i stället vara ute på fältet där människorna finns.

Källvik bör fråga sig om det är effektivt att ha arbetsförmedlare sittandes i kundmottagningar som tar emot två-tre drop-inbesök om dagen? Digitaliseringen har underlättat för våra kunder som kan sköta många rutinärenden från köksbordet i hemmet.

Arbetsförmedlingen har aldrig lämnat Dalsland. Faktum är att Arbetsförmedlingen finns kvar med personal i såväl Mellerud, Dals-Ed som Bengtsfors för att ta emot bokade besök med arbetssökande och ha nära kontakt med kommuner och arbetsgivare.

Arbetsförmedlingen har ökat intensiteten i kontakten med Dalslands arbetsgivare. Vi har fortlöpande dialog om deras rekryteringsbehov och det är inget unikt för Dalsland att det är svårt att hitta rätt kompetens till industrijobben. Arbetsförmedlingen har träffat industriföretag i Bengtsfors och börjat planera för en arbetsplatsförlagd arbetsmarknadsutbildning i samverkan med kommunen.

Att arbetslösheten inte sjunker i Dalsland lika snabbt som i övriga delar av landet beror på att kommunerna här har tagit ett stort ansvar och tagit emot många nyanlända. Dessa skrivs nu in på Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många av dem har en resa att göra innan de kan bidra på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen ser potentialen i gruppen av nyanlända i Dalsland och utvecklar just nu ett språkpraktikprogram med Bengtsfors som pilotkommun. Nyanlända i etableringen får praktik i såväl kommun som företag, med större delen i näringslivet. Handledare kommer att anställas i moderna beredskapsjobb för att stötta arbetsgivarna som tar emot praktikanter.

Britt-Inger Gravander

chef för Arbetsförmedlingen i Norra Älvsborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.