2016-09-10 06:00

2016-09-10 06:00

Ingen bra stämning inom vård och omsorg

MAKTLÖSHET: Personalen går på knänaUpprörd vårdpersonal

Stämningen på arbetsplatser inom vård och omsorg i Åmåls kommun ligger inte på topp, milt sagt. Det jäser bland personal av frustration och maktlöshet, över att behöva bli behandlade som något katten släpat in – efter många års trogen tjänst.

I kommunen idag har vi en bemanningsenhet som ska sköta vikarieanskaffningen. Dessa vikarier går i sin tur före den fasta personalen, som önskar ökad sysselsättningsgrad.

I praktiken innebär detta att utbildade och outbildade vikarier kan få jobba så mycket som 110 procent, medan den fasta personalen får nöja sig med sin grundsysselsättning, som ibland är så låg som 60 procent.

Detta i sin tur medför att personalen har svårt att klara sin ekonomi. Personal får byta bostad, sälja sin bil och rent ut sagt gå på knäna.

Hur vård- och omsorgsnämnden tänkt, tror jag många skulle vilja veta.

Att sitta att ta beslut över huvudet på fast personal, som servat denna kommun i många år, kommer inte att göra att de är först populära. Men politikerna kanske tänker om inför nästa val, då de flesta brukar komma med valfläsk.

Nu hoppas personalen, genom det medborgarförslag de skickat in till politikerna, att de inte behöver väntan tills nästa val 2018. Har politikerna minsta empati i kroppen så lyssnar de på sina medarbetare och värdesätter dem, för annars finns de kanske inte kvar.

Det finns andra kommuner som kanske behöver deras tjänster.

I kommunen idag har vi en bemanningsenhet som ska sköta vikarieanskaffningen. Dessa vikarier går i sin tur före den fasta personalen, som önskar ökad sysselsättningsgrad.

I praktiken innebär detta att utbildade och outbildade vikarier kan få jobba så mycket som 110 procent, medan den fasta personalen får nöja sig med sin grundsysselsättning, som ibland är så låg som 60 procent.

Detta i sin tur medför att personalen har svårt att klara sin ekonomi. Personal får byta bostad, sälja sin bil och rent ut sagt gå på knäna.

Hur vård- och omsorgsnämnden tänkt, tror jag många skulle vilja veta.

Att sitta att ta beslut över huvudet på fast personal, som servat denna kommun i många år, kommer inte att göra att de är först populära. Men politikerna kanske tänker om inför nästa val, då de flesta brukar komma med valfläsk.

Nu hoppas personalen, genom det medborgarförslag de skickat in till politikerna, att de inte behöver väntan tills nästa val 2018. Har politikerna minsta empati i kroppen så lyssnar de på sina medarbetare och värdesätter dem, för annars finns de kanske inte kvar.

Det finns andra kommuner som kanske behöver deras tjänster.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.