2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Ge sjuksköterskorna högre lön

VÅRDEN: Passivitet och uppgivenhet hos de styrandeAnnette Ternstedt (v) Bengtsfors ledamot i regionfullmäktigeJan Alexandersson (v) Stenungsundledamot i regionfullmäktige

Vad gör egentligen den borgerliga ledningen i Västra Götalandsregionen för att behålla och rekrytera sjuksköterskor?

Vi ser nu hur Nu-sjukvården tvingas stänga två vårdavdelningar på Näl för att det saknas sköterskor. Patienterna står i kö, och personalen sliter ut sig genom underbemanning och med slitsamma arbetstider med tjänstgöring lagd på dygnets alla timmar. Stockholm och Skåne går först med att ha hundratals stängda vårdplatser, men även vi i Västra Götaland hamnar nu allt oftare i den situationen. Häromdagen skrev fyra överläkare från Nu-sjukvårdens kirurgi i Göteborgsposten om kroniska överbeläggningar och den usla personalpolitik som gör att erfarna sjuksköterskor ger upp och säger upp sig. De uttryckte sin oro över patientsäkerheten och ställde sina frågor till den politiska ledningen i regionen om vad de tänker göra. Vi står sida vid sida med läkarna och ställer samma frågor.

Vänsterpartiet har idéer om lösningar. Vi har i årets budget föreslagit minst 26 000 kronor i månadslön för vårdens kvinnodominerade akademikeryrken, satsat pengar på att ge jämställda löner och dessutom prioriterat utbildning av sjuksköterskor och undersköterskor. Kortare arbetstid kan hjälpa till att rädda arbetsmiljön. Vi vill att vården ska slippa det eviga effektiviseringskravet som tynger som ett ok.

Men vi ser inget annat än passivitet och uppgivenhet hos de borgerliga partierna och Miljöpartiet som styr regionen. De står handfallna och ser på. Inga förslag om löner, arbetstider, nyrekrytering eller arbetsmiljö så långt ögat når. Inga funderingar kring hur vi ska få ungdomar eller nyanlända att välja de vårdyrken som vi har brist på. Inget som kan locka tillbaka de sjuksköterskor som lämnat oss för att till exempel jobba i Norge. Kort sagt: En handlingsförlamad ledning ser hur vårdavdelningar inom Nu-sjukvården stängs, och enda ansträngningen de gör är att rycka på axlarna.

Vi ser nu hur Nu-sjukvården tvingas stänga två vårdavdelningar på Näl för att det saknas sköterskor. Patienterna står i kö, och personalen sliter ut sig genom underbemanning och med slitsamma arbetstider med tjänstgöring lagd på dygnets alla timmar. Stockholm och Skåne går först med att ha hundratals stängda vårdplatser, men även vi i Västra Götaland hamnar nu allt oftare i den situationen. Häromdagen skrev fyra överläkare från Nu-sjukvårdens kirurgi i Göteborgsposten om kroniska överbeläggningar och den usla personalpolitik som gör att erfarna sjuksköterskor ger upp och säger upp sig. De uttryckte sin oro över patientsäkerheten och ställde sina frågor till den politiska ledningen i regionen om vad de tänker göra. Vi står sida vid sida med läkarna och ställer samma frågor.

Vänsterpartiet har idéer om lösningar. Vi har i årets budget föreslagit minst 26 000 kronor i månadslön för vårdens kvinnodominerade akademikeryrken, satsat pengar på att ge jämställda löner och dessutom prioriterat utbildning av sjuksköterskor och undersköterskor. Kortare arbetstid kan hjälpa till att rädda arbetsmiljön. Vi vill att vården ska slippa det eviga effektiviseringskravet som tynger som ett ok.

Men vi ser inget annat än passivitet och uppgivenhet hos de borgerliga partierna och Miljöpartiet som styr regionen. De står handfallna och ser på. Inga förslag om löner, arbetstider, nyrekrytering eller arbetsmiljö så långt ögat når. Inga funderingar kring hur vi ska få ungdomar eller nyanlända att välja de vårdyrken som vi har brist på. Inget som kan locka tillbaka de sjuksköterskor som lämnat oss för att till exempel jobba i Norge. Kort sagt: En handlingsförlamad ledning ser hur vårdavdelningar inom Nu-sjukvården stängs, och enda ansträngningen de gör är att rycka på axlarna.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.