2016-04-06 06:00

2016-04-06 06:00

Närhälsan behöver fokusera på kvalitet

SKILJELINJE: En falsk trygghet

Svar

Replik till insändare signerad Håkan Linnarsson med flera i PD 5/4:

Socialdemokraternas Håkan Linnarsson med flera framför att de vill ta ansvar för en bättre fungerande primärvård. Det låter bra, tycker vi i den grönblå majoriteten. Den stora skiljelinjen mellan oss och S är dock att vi visar detta i handling.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så ska en vårdcentral i en grönblått styrd region inte vara vårdcentral blott till namnet utan också till innehållet. Annars skapar vi en falsk trygghet för invånarna. För att vi ska kunna växla upp den nära vårdens roll fullt ut, vilket vi i den grönblå majoriteten avser, så måste vi kunna använda primärvården som nav för utvecklingen. Att i det läget tvinga Närhälsan att lägga fokus på att hålla liv i verksamheter som de själva inte bedömer att de kommer kunna leverera någon bra kvalitet på, det är inte hållbart. Inte när det finns alternativa vårdgivare som tror sig kunna leverera bättre kvalitet på de berörda orterna. I en grönblått styrd region ger vi Närhälsan möjlighet att lägga fokus på kvalitetsutveckling istället för att släcka bränder.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så nöjer vi oss inte med 0,0 procent i uppräkning för löner till medarbetarna i primärvården. Vi tycker att vårdcentralerna ska ha samma förutsättningar för löneuppräkningar som regionens övriga verksamheter.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så nöjer vi oss inte med att Närhälsan verkar utan någon egentlig strategi från regionfullmäktige. Det är därför som vi skyndsamt har arbetat fram riktlinjer/spelregler för Närhälsan att förhålla sig till. I detta arbete har vi upplevt att socialdemokraterna har bidragit konstruktivt, vilket slipat riktlinjerna. Vi är genuint glada över att S åtminstone i detta arbete har bidragit till en bred politisk uppgörelse.

Framtidens utveckling av den nära vården skulle må väl av breda uppgörelser som håller över mandatperioderna. Därför är det för oss angeläget att S inte isolerar sig långt ute i periferin. Dessvärre tvingas vi genom Linnarssons med flera artiklar konstatera att det inom S tycks finnas dem som föredrar en isolerad tillvaro i opposition framför ansvarstagande och breda överenskommelser. Om det är detta som är Socialdemokraternas nya strategi i Västra Götaland, så beklagar vi att ni har övergivit ert mångåriga samarbetsinriktade förhållningssätt.

Jonas Andersson (L)

ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Tony Johansson (MP)

vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen


Därmed sätter Provinstidningen punkt för den här debatten, den här gången.


Ove Rydh

Chefredaktör

Replik till insändare signerad Håkan Linnarsson med flera i PD 5/4:

Socialdemokraternas Håkan Linnarsson med flera framför att de vill ta ansvar för en bättre fungerande primärvård. Det låter bra, tycker vi i den grönblå majoriteten. Den stora skiljelinjen mellan oss och S är dock att vi visar detta i handling.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så ska en vårdcentral i en grönblått styrd region inte vara vårdcentral blott till namnet utan också till innehållet. Annars skapar vi en falsk trygghet för invånarna. För att vi ska kunna växla upp den nära vårdens roll fullt ut, vilket vi i den grönblå majoriteten avser, så måste vi kunna använda primärvården som nav för utvecklingen. Att i det läget tvinga Närhälsan att lägga fokus på att hålla liv i verksamheter som de själva inte bedömer att de kommer kunna leverera någon bra kvalitet på, det är inte hållbart. Inte när det finns alternativa vårdgivare som tror sig kunna leverera bättre kvalitet på de berörda orterna. I en grönblått styrd region ger vi Närhälsan möjlighet att lägga fokus på kvalitetsutveckling istället för att släcka bränder.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så nöjer vi oss inte med 0,0 procent i uppräkning för löner till medarbetarna i primärvården. Vi tycker att vårdcentralerna ska ha samma förutsättningar för löneuppräkningar som regionens övriga verksamheter.

Till skillnad från när S ledde regionens sjukvård, så nöjer vi oss inte med att Närhälsan verkar utan någon egentlig strategi från regionfullmäktige. Det är därför som vi skyndsamt har arbetat fram riktlinjer/spelregler för Närhälsan att förhålla sig till. I detta arbete har vi upplevt att socialdemokraterna har bidragit konstruktivt, vilket slipat riktlinjerna. Vi är genuint glada över att S åtminstone i detta arbete har bidragit till en bred politisk uppgörelse.

Framtidens utveckling av den nära vården skulle må väl av breda uppgörelser som håller över mandatperioderna. Därför är det för oss angeläget att S inte isolerar sig långt ute i periferin. Dessvärre tvingas vi genom Linnarssons med flera artiklar konstatera att det inom S tycks finnas dem som föredrar en isolerad tillvaro i opposition framför ansvarstagande och breda överenskommelser. Om det är detta som är Socialdemokraternas nya strategi i Västra Götaland, så beklagar vi att ni har övergivit ert mångåriga samarbetsinriktade förhållningssätt.

Jonas Andersson (L)

ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Tony Johansson (MP)

vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen


Därmed sätter Provinstidningen punkt för den här debatten, den här gången.


Ove Rydh

Chefredaktör

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.