2016-04-05 06:00

2016-04-05 06:00

Att sätta ideologi främst är inte att ta ansvar

SKILJELINJE: Ett märkligt försvarstalHåkan Linnarsson (S)regionråd i oppositionKenneth Borgmalm (S)andre vice ordförande i Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Svar

Replik till Jonas Andersson (L) och Tony Johansson (MP), 1 april:

Det är ett märkligt försvarstal Andersson (L) och Johansson (MP) levererar, när de ska förklara varför de slagit undan benen på närsjukvården för tusentals människor, genom att besluta om nedläggning för fem av Närhälsans vårdcentraler.

De kallar sitt moderatledda regionstyre för ansvarstagande, när de för en politik som riskerar att ställa människor utan den nära vården. De slår sig för bröstet och kallar det för förändringsarbete att sätta ideologi före människors rätt till en god och jämlik vård. Och de hävdar att det är tecken på regeringsduglighet att inte garantera, utan ha en god förhoppning om att invånarna i såväl Skara, som Viskafors, Mölndal/Åby, Brastad och Åmål kommer att kunna ha en allt bättre fungerande primärvård i sin närhet.

Vi socialdemokrater vill inte ha en god förhoppning om att invånarna får vård. Vi vill ta ansvar och se till att så sker. Det är regeringsduglighet.

Vi socialdemokrater är måna om att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Att lägga ner en vårdcentral för att sedan stå med ett mångårigt hyreskontrakt och lägga över 20 miljoner kronor på ingenting, det är inte ansvarfullt hanterande av skattemedel. Och det är inte ett bevis på regeringsduglighet.

En politik som alltid sätter invånarnas bästa framför den egna ideologin, som utreder konsekvenser innan beslut och som är beredd att ompröva sina tidigare ställningstaganden när omvärlden förändras – det är en ansvarsfullt förd politik. En sådan politik står vi socialdemokrater för. Där går en stor skiljelinje mellan oss och den moderatledda majoriteten.

Replik till Jonas Andersson (L) och Tony Johansson (MP), 1 april:

Det är ett märkligt försvarstal Andersson (L) och Johansson (MP) levererar, när de ska förklara varför de slagit undan benen på närsjukvården för tusentals människor, genom att besluta om nedläggning för fem av Närhälsans vårdcentraler.

De kallar sitt moderatledda regionstyre för ansvarstagande, när de för en politik som riskerar att ställa människor utan den nära vården. De slår sig för bröstet och kallar det för förändringsarbete att sätta ideologi före människors rätt till en god och jämlik vård. Och de hävdar att det är tecken på regeringsduglighet att inte garantera, utan ha en god förhoppning om att invånarna i såväl Skara, som Viskafors, Mölndal/Åby, Brastad och Åmål kommer att kunna ha en allt bättre fungerande primärvård i sin närhet.

Vi socialdemokrater vill inte ha en god förhoppning om att invånarna får vård. Vi vill ta ansvar och se till att så sker. Det är regeringsduglighet.

Vi socialdemokrater är måna om att förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Att lägga ner en vårdcentral för att sedan stå med ett mångårigt hyreskontrakt och lägga över 20 miljoner kronor på ingenting, det är inte ansvarfullt hanterande av skattemedel. Och det är inte ett bevis på regeringsduglighet.

En politik som alltid sätter invånarnas bästa framför den egna ideologin, som utreder konsekvenser innan beslut och som är beredd att ompröva sina tidigare ställningstaganden när omvärlden förändras – det är en ansvarsfullt förd politik. En sådan politik står vi socialdemokrater för. Där går en stor skiljelinje mellan oss och den moderatledda majoriteten.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.