2016-03-10 06:00

2016-03-10 06:00

Många i Åmål behöver en äldreombudsman

ICKE-LIBERALT: Ge vård- och omsorgsnämnden bakläxa

Kränkande

Enligt pensionsmyndigheten är det 115 000 personer som idag saknar bostadstillägg, fast de har rätt till det. Med ett försök till omräkning så innebär detta cirka 200 personer i Åmål.

Varför är då så många äldre så mycket fattigare än de skulle kunna vara? Ja, är man allt äldre och anhöriga blir färre så kanske man inte har någon som hjälper sig med kopior av deklaration, hyresavi och banktillgodohavanden, vilket krävs att det bifogas ansökan. Många äldre kan idag inte ens byta bostad för det krävs dator och inloggning för att ställa sig i bostadskö.

För Liberalerna är en god vård och äldreomsorg en rättighet och självbestämmande är självklart, men detta gäller dessvärre inte för alla. Jag lämnade i höstas ett medborgarförslag till fullmäktige om att Åmål behöver en äldreombudsman. Medborgarförslaget är i andra kommuner i Sverige en motion från Liberalerna.

Vi behöver en äldreombudsman så att de äldre i Åmål får en företrädare som kan stärka de äldres självbestämmande att öka deras möjligheter till att använda sina rättigheter och svara för deras intressen. Det är viktigt att äldreombudsmannen ges en stark och fristående ställning. Äldre och sjuka som inte är nöjda kan ju överklaga biståndsbeslut, tillskriva både patientnämnd och IVO (Institutionen för vård och omsorg) men vem hjälper dem om de inte orkar själva?

En enig vård- och omsorgsnämnd tycker då att ingen äldreombudsman behövs i Åmål för de tycker att behoven redan ”tillgodoses genom de insatser som redan görs”. Är man psykiskt funktionsnedsatt så får man hjälp av ett personligt ombud och så finns ju gode män.

Jag tycker dock det är synnerligen icke-liberalt och mycket kränkande att folk som då behöver hjälp med en del praktiska göromål ska behöva omyndigförklara sig för att få hjälp att få ta del av sina rättigheter.

Jag tycker att kommunstyrelsen och/eller kommunfullmäktige ska ge nämnden bakläxa på sitt beslut. Gör om, gör rätt. Många i Åmål behöver en äldreombudsman.

Enligt pensionsmyndigheten är det 115 000 personer som idag saknar bostadstillägg, fast de har rätt till det. Med ett försök till omräkning så innebär detta cirka 200 personer i Åmål.

Varför är då så många äldre så mycket fattigare än de skulle kunna vara? Ja, är man allt äldre och anhöriga blir färre så kanske man inte har någon som hjälper sig med kopior av deklaration, hyresavi och banktillgodohavanden, vilket krävs att det bifogas ansökan. Många äldre kan idag inte ens byta bostad för det krävs dator och inloggning för att ställa sig i bostadskö.

För Liberalerna är en god vård och äldreomsorg en rättighet och självbestämmande är självklart, men detta gäller dessvärre inte för alla. Jag lämnade i höstas ett medborgarförslag till fullmäktige om att Åmål behöver en äldreombudsman. Medborgarförslaget är i andra kommuner i Sverige en motion från Liberalerna.

Vi behöver en äldreombudsman så att de äldre i Åmål får en företrädare som kan stärka de äldres självbestämmande att öka deras möjligheter till att använda sina rättigheter och svara för deras intressen. Det är viktigt att äldreombudsmannen ges en stark och fristående ställning. Äldre och sjuka som inte är nöjda kan ju överklaga biståndsbeslut, tillskriva både patientnämnd och IVO (Institutionen för vård och omsorg) men vem hjälper dem om de inte orkar själva?

En enig vård- och omsorgsnämnd tycker då att ingen äldreombudsman behövs i Åmål för de tycker att behoven redan ”tillgodoses genom de insatser som redan görs”. Är man psykiskt funktionsnedsatt så får man hjälp av ett personligt ombud och så finns ju gode män.

Jag tycker dock det är synnerligen icke-liberalt och mycket kränkande att folk som då behöver hjälp med en del praktiska göromål ska behöva omyndigförklara sig för att få hjälp att få ta del av sina rättigheter.

Jag tycker att kommunstyrelsen och/eller kommunfullmäktige ska ge nämnden bakläxa på sitt beslut. Gör om, gör rätt. Många i Åmål behöver en äldreombudsman.

  • Lisbeth Vestlund (L)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.