2016-02-20 06:00

2016-02-20 16:25

Vill vi ha svensk mjölk och svensk mat

UTSVÄVNINGAR: Arla har kommit långt från bönderna

Lokalt

Arlas ledning har kommit mycket långt från sina grundare, de svenska mjölkbönderna. I Arla, som numera är ett multinationellt företag, har de svenska mjölkbönderna idag litet inflytande. Den sista tidens avslöjanden visar att kooperationens tanke snart kan glömmas då tjänstemän samt ledning visar dålig respekt för sina ägare. De paradoxala är att det är samma ägare som sedan måste betala för den allt för stora organisationen som systematiskt har spenderat pengar på aktiviteter som på inget sätt gynnar ägarna som också är leverantörer. Utsvävningarna har betalats med lägre mjölkpriser på den mjölk som dessa ägare levererar och som i många fall har kostat mer att producera än den betalning som man får.

Ett ännu större problem är att konsumenternas förtroende till Arla har minskat vilket betyder att många väljer bort Arlas produkter. Detta skadar tyvärr Arlas ägare, våra mjölkbönder, direkt med ytterligare sänkning på priset på den levererade mjölken då volymen minskar. Så man hjälper inte idag svenska bönder genom att välja bort Arlas produkter.

Hur kan då konsumenterna hjälpa de Svenska landskapsvårdarna som med sina betande djur håller vårt kulturlandskap öppet? Detta kulturlandskap som de flesta förknippar med Svensk sommar.

Hagar och ängar med betande kor försvinner i raskt takt och växer igen om inte mulen gör sitt arbete. Tyvärr är det allt för många som inte vet att det vi kallar vårt kulturlandskap har skapats av jordbrukarnas kor, hästar och får. Detta landskap kommer snabbt att bli skog igen utan de betande djuren.

Svaret är att i första hand köpa svenska produkter. Det kan också vara att kommunen finner lösningar att upphandla mer lokalt producerade produkter. Med det behov de kommunala verksamheterna har på framförallt mejeri och köttprodukter har man en stor möjlighet att påverka möjligheterna för våra svenska bönder och framförallt de som verkar i vår kommun. Om fler medborgare börjar ställa krav på svenska produkter, och helst lokalt producerade, får vi en positiv påverkan på den globala miljön och vi kan vända den negativa trenden för svensk jordbruksproduktion.

Köp svenskt och kräv att få veta var den mat som vi, våra barn och äldre äter är producerad.

Styrelsen, LRF Åmål genom Lars Ottosson

Arlas ledning har kommit mycket långt från sina grundare, de svenska mjölkbönderna. I Arla, som numera är ett multinationellt företag, har de svenska mjölkbönderna idag litet inflytande. Den sista tidens avslöjanden visar att kooperationens tanke snart kan glömmas då tjänstemän samt ledning visar dålig respekt för sina ägare. De paradoxala är att det är samma ägare som sedan måste betala för den allt för stora organisationen som systematiskt har spenderat pengar på aktiviteter som på inget sätt gynnar ägarna som också är leverantörer. Utsvävningarna har betalats med lägre mjölkpriser på den mjölk som dessa ägare levererar och som i många fall har kostat mer att producera än den betalning som man får.

Ett ännu större problem är att konsumenternas förtroende till Arla har minskat vilket betyder att många väljer bort Arlas produkter. Detta skadar tyvärr Arlas ägare, våra mjölkbönder, direkt med ytterligare sänkning på priset på den levererade mjölken då volymen minskar. Så man hjälper inte idag svenska bönder genom att välja bort Arlas produkter.

Hur kan då konsumenterna hjälpa de Svenska landskapsvårdarna som med sina betande djur håller vårt kulturlandskap öppet? Detta kulturlandskap som de flesta förknippar med Svensk sommar.

Hagar och ängar med betande kor försvinner i raskt takt och växer igen om inte mulen gör sitt arbete. Tyvärr är det allt för många som inte vet att det vi kallar vårt kulturlandskap har skapats av jordbrukarnas kor, hästar och får. Detta landskap kommer snabbt att bli skog igen utan de betande djuren.

Svaret är att i första hand köpa svenska produkter. Det kan också vara att kommunen finner lösningar att upphandla mer lokalt producerade produkter. Med det behov de kommunala verksamheterna har på framförallt mejeri och köttprodukter har man en stor möjlighet att påverka möjligheterna för våra svenska bönder och framförallt de som verkar i vår kommun. Om fler medborgare börjar ställa krav på svenska produkter, och helst lokalt producerade, får vi en positiv påverkan på den globala miljön och vi kan vända den negativa trenden för svensk jordbruksproduktion.

Köp svenskt och kräv att få veta var den mat som vi, våra barn och äldre äter är producerad.

Styrelsen, LRF Åmål genom Lars Ottosson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.