2016-02-20 06:00

2016-02-20 06:00

Dalslandspolisen rycker ut till Halden?

POLISORGANISATIONEN: Vakter till Hamnkalaset

Rättvisa

Den nya polisorganisationen har drabbat Dalsland hårt. På helgerna finns till exempel bara en patrull i hela Dalsland och Bengtsfors har mist sin station. Detta har våra kommunalråd från Åmål och Bengtsfors protesterat emot vid ett möte med inrikesminister Ygeman i måndags. Vad blir svaret från regeringens sida? Jo, NORSK polis ska rycka ut till Dalsland vid larm!

Självklart är det bra med ett samarbete över gränsen, kriminaliteten gör inte halt för en geografisk gräns. Men det innebär också en skyldighet för svensk polis att rycka in vid larm på norska sidan om de befinner sig närmast. Så om något händer i Åmål, kan vår enda patrull befinna sig i Halden en lördagsnatt! På vilket sätt stärker detta säkerheten och närheten till polisen?

Dalsland har över 50 000 invånare men regeringen och polisledningen tycker uppenbarligen att vi kan klara oss själva. Betänk att exempelvis staden Berlin har fler poliser än vad vi har i hela Sverige.

Det är dags att utöka kåren så att vi får tillräckligt med poliser även i Dalsland. Befolkningen ökar i Sverige, då bör även antalet personer som sköter vår säkerhet, öka i antal. Men innan dess – börja med att fördela de nuvarande resurserna mer rättvist. Vi vill också leva och bo tryggt även om vi valt att bosätta oss i glesbygd!

En eloge till kommunen att anordna Hamnkalaset i sommar – mycket trevligt! Men tänk på att hyra in vakter i god tid för polisen har inte resurser att bevaka det evenemanget...

Lisette Lindenström

Den nya polisorganisationen har drabbat Dalsland hårt. På helgerna finns till exempel bara en patrull i hela Dalsland och Bengtsfors har mist sin station. Detta har våra kommunalråd från Åmål och Bengtsfors protesterat emot vid ett möte med inrikesminister Ygeman i måndags. Vad blir svaret från regeringens sida? Jo, NORSK polis ska rycka ut till Dalsland vid larm!

Självklart är det bra med ett samarbete över gränsen, kriminaliteten gör inte halt för en geografisk gräns. Men det innebär också en skyldighet för svensk polis att rycka in vid larm på norska sidan om de befinner sig närmast. Så om något händer i Åmål, kan vår enda patrull befinna sig i Halden en lördagsnatt! På vilket sätt stärker detta säkerheten och närheten till polisen?

Dalsland har över 50 000 invånare men regeringen och polisledningen tycker uppenbarligen att vi kan klara oss själva. Betänk att exempelvis staden Berlin har fler poliser än vad vi har i hela Sverige.

Det är dags att utöka kåren så att vi får tillräckligt med poliser även i Dalsland. Befolkningen ökar i Sverige, då bör även antalet personer som sköter vår säkerhet, öka i antal. Men innan dess – börja med att fördela de nuvarande resurserna mer rättvist. Vi vill också leva och bo tryggt även om vi valt att bosätta oss i glesbygd!

En eloge till kommunen att anordna Hamnkalaset i sommar – mycket trevligt! Men tänk på att hyra in vakter i god tid för polisen har inte resurser att bevaka det evenemanget...

Lisette Lindenström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.