2016-01-16 06:00

2016-01-16 06:00

Tillvägagångssättet känns kuppartat

GRUNDSKOLAN: Ha is i magen

Öppet brev till berörda politiker och tjänstemän i BUN:

På Rösparksskolan finns elever som trivs mycket bra och har bra skolresultat. Det finns även mycket bra resurser för de som behöver hjälp i skolan. Behöriga och mycket duktiga lärare finns. Detta riskerar nu att förstöras på grund av klåfingriga tjänstemän och politiker. Det är mycket svårt att förstå att en väl fungerade verksamhet skall förstöras.

Om denna omorganisation går igenom så riskerar vi att tappa mycket duktiga och kompetenta lärare både på Rösparksskolan och Södra Skolan. Risken är att vi tappar dem till andra kommuner och friskolor. Tillvägagångssättet har varit mycket dåligt. Ingen information kom ut vare sig till lärare eller föräldrar. Utan detta läckte ut i PD strax före jul. (En väldigt dålig julklapp).

Det känns som tjänstemännen och politiker körde ett eget tåg utan att plocka upp passagerare på vägen. Eller glömde tjänstemännen att informera skolpolitikerna också? För när detta hade läckt ut i PD så blev det väldigt bråttom att få ut ett PM om utredningsförslaget och även ett informationsmöte för oss föräldrar. I PM:et skylls det bland annat på integrationsproblem på Södra Skolan och pensionsavgång för lärare på skolorna. Detta tillvägagångssätt känns något kuppartat!

Är det för att vi föräldrar inte skall hinna mobilisera oss och komma med alternativa lösningar? Varför bildades det inte en föräldragrupp?

På informationsmötet presenterades förslaget och där framkom det att elever som går ut årskurs 3 på Rösparksskolan och börjar i årskurs 4 skall flyttas till Södra Skolan. Därefter kommer elever att slussas till Södra skolan som på sikt blir en mellanstadieskola, tills nya skolan är byggd. Lösningen var att eleverna skall få åka buss från Rösparksskolan till Södra Skolan.

Detta kommer att inom en treårs period att öka busstrafiken drastiskt genom staden. Med ett ökat miljöutsläpp och ökad trafik runt Södra skolan. Detta kommer att ställa till problem för de föräldrar som har flera barn. Föräldrar kommer att behöva ta ledigt från jobbet och då blir det mindre arbetstid och mindre med skattepengar till kommunen. Är detta verkligen ekonomiskt hållbart? Vad kommer detta att kosta skattebetalarna? Och hur mycket kommer miljön att påverkas? Är det inte bättre att lägga pengarna på höjda lärarlöner och nya skolan istället?

Nya skolan kommer ju att enligt plan att stå klar 2019 eller 2020 beroende på vad kommunstyrelsen fattat för beslut i maj-juni 2016. Är det då inte bättre att behålla nuvarande organisation på skolorna och inte flytta elever? För inom tre-fyra år så är den nya skolan förhoppningsvis klar.

Det pratades ju också om integration och om att nyanlända har permanent uppehållstillstånd och rätt att bo var de vill. Men vad händer om de nyanlända får jobb i andra kommuner? Så, politiker i barn- och utbildningsnämnden: ha lite is i magen när ni beslutar den 27/1. Inom tre- fyra år har vi förhoppnings vis en ny skola med fungerande integration. Så skrota det här förslaget. Tänk istället på hur elever skall fördelas mellan skolorna när de börjar förskolan. För då finns det möjligheter att få en riktig integration från början och ingen konstgjord.n. Vi i Rösparksskolans föräldragrupp vi gärna ha en dialog med er politiker i BUN.

Rösparksskolans föräldragrupp genom Ulf Danielsson

På Rösparksskolan finns elever som trivs mycket bra och har bra skolresultat. Det finns även mycket bra resurser för de som behöver hjälp i skolan. Behöriga och mycket duktiga lärare finns. Detta riskerar nu att förstöras på grund av klåfingriga tjänstemän och politiker. Det är mycket svårt att förstå att en väl fungerade verksamhet skall förstöras.

Om denna omorganisation går igenom så riskerar vi att tappa mycket duktiga och kompetenta lärare både på Rösparksskolan och Södra Skolan. Risken är att vi tappar dem till andra kommuner och friskolor. Tillvägagångssättet har varit mycket dåligt. Ingen information kom ut vare sig till lärare eller föräldrar. Utan detta läckte ut i PD strax före jul. (En väldigt dålig julklapp).

Det känns som tjänstemännen och politiker körde ett eget tåg utan att plocka upp passagerare på vägen. Eller glömde tjänstemännen att informera skolpolitikerna också? För när detta hade läckt ut i PD så blev det väldigt bråttom att få ut ett PM om utredningsförslaget och även ett informationsmöte för oss föräldrar. I PM:et skylls det bland annat på integrationsproblem på Södra Skolan och pensionsavgång för lärare på skolorna. Detta tillvägagångssätt känns något kuppartat!

Är det för att vi föräldrar inte skall hinna mobilisera oss och komma med alternativa lösningar? Varför bildades det inte en föräldragrupp?

På informationsmötet presenterades förslaget och där framkom det att elever som går ut årskurs 3 på Rösparksskolan och börjar i årskurs 4 skall flyttas till Södra Skolan. Därefter kommer elever att slussas till Södra skolan som på sikt blir en mellanstadieskola, tills nya skolan är byggd. Lösningen var att eleverna skall få åka buss från Rösparksskolan till Södra Skolan.

Detta kommer att inom en treårs period att öka busstrafiken drastiskt genom staden. Med ett ökat miljöutsläpp och ökad trafik runt Södra skolan. Detta kommer att ställa till problem för de föräldrar som har flera barn. Föräldrar kommer att behöva ta ledigt från jobbet och då blir det mindre arbetstid och mindre med skattepengar till kommunen. Är detta verkligen ekonomiskt hållbart? Vad kommer detta att kosta skattebetalarna? Och hur mycket kommer miljön att påverkas? Är det inte bättre att lägga pengarna på höjda lärarlöner och nya skolan istället?

Nya skolan kommer ju att enligt plan att stå klar 2019 eller 2020 beroende på vad kommunstyrelsen fattat för beslut i maj-juni 2016. Är det då inte bättre att behålla nuvarande organisation på skolorna och inte flytta elever? För inom tre-fyra år så är den nya skolan förhoppningsvis klar.

Det pratades ju också om integration och om att nyanlända har permanent uppehållstillstånd och rätt att bo var de vill. Men vad händer om de nyanlända får jobb i andra kommuner? Så, politiker i barn- och utbildningsnämnden: ha lite is i magen när ni beslutar den 27/1. Inom tre- fyra år har vi förhoppnings vis en ny skola med fungerande integration. Så skrota det här förslaget. Tänk istället på hur elever skall fördelas mellan skolorna när de börjar förskolan. För då finns det möjligheter att få en riktig integration från början och ingen konstgjord.n. Vi i Rösparksskolans föräldragrupp vi gärna ha en dialog med er politiker i BUN.

Rösparksskolans föräldragrupp genom Ulf Danielsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.