2016-01-05 06:00

2016-01-05 06:00

Fler behöver välja kollektivtrafik

VÄSTTRAFIK: Sänk priset på regionen runt-kortet

Vid årsskiftet höjer Västtrafik sina biljettpriser med i genomsnitt 5 procent.

Varje år höjs priserna lite mer än vad de flestas inkomster höjs. Samtidigt ökar inte kollektivtrafikresandet i den takt som behövs för att uppnå våra klimatmål. Fler behöver välja kollektiva resor istället för egen bil. För att få fler att åka kollektivt föreslår vi ungdomsrabatt, billigare regionen runt-kort och lägre prishöjningar.

Många i Västra Götalandsregionen pendlar långt för att studera eller jobba. Därför vill vi i Vänsterpartiet sänka priset för regionen runt-kortet, pendlarkortet som köps av de som åker många och långa sträckor. I vår budget har vi ett pris på 1 400 kr per månad för regionen runt-kortet.

Nu i januari höjer allians- och miljöpartistyret kostnaden för kortet till 1 765 kronor per månad. För den som köper kortet varje månad skiljer det 4 380 kronor om året. Det gör stor skillnad för den som reser mycket, och märks mest för dem som har de minsta marginalerna. Vi har planerat en fortsatt sänkning av priset för att visa att det är den utvecklingen vi vill ha.

Ska regionen klara sina miljömål, måste alla har råd att resa och fler måste avstå från bilresor. Vi föreslår en halverad höjning av alla andra biljettpriser, 2,5 procent istället för 5 procent. Vi behöver bygga ut kollektivtrafiken i Västra Götaland och finansiera det solidariskt. Om biljettpriserna är för höga drabbas de resenärer som har de lägsta inkomsterna hårdast, och klyftorna i samhället fortsätter öka.

Alla studenter får från årsskiftet 25 procents rabatt på sina resor. De som har sin varaktiga försörjning från Försäkringskassan får samma rabatt. Det tycker vi är bra! Men det finansieras genom att ta bort rabatten för ungdomar som är 20-25 år och som inte är studenter. Det är en grupp med hög arbetslöshet, osäkra anställningsförhållanden och låga inkomster. Självklart ska ungdomarna ha kvar sin rabatt, när vi behöver bli fler som åker kollektivt.

Annette Ternstedt (v) Bengtsfors, ledamot i regionfullmäktige

Peter Spjuth (v) Lilla Edet, ledamot i regionfullmäktige

Fahimeh Nordborg (v) Trollhättan, ersättare i regionfullmäktige

Varje år höjs priserna lite mer än vad de flestas inkomster höjs. Samtidigt ökar inte kollektivtrafikresandet i den takt som behövs för att uppnå våra klimatmål. Fler behöver välja kollektiva resor istället för egen bil. För att få fler att åka kollektivt föreslår vi ungdomsrabatt, billigare regionen runt-kort och lägre prishöjningar.

Många i Västra Götalandsregionen pendlar långt för att studera eller jobba. Därför vill vi i Vänsterpartiet sänka priset för regionen runt-kortet, pendlarkortet som köps av de som åker många och långa sträckor. I vår budget har vi ett pris på 1 400 kr per månad för regionen runt-kortet.

Nu i januari höjer allians- och miljöpartistyret kostnaden för kortet till 1 765 kronor per månad. För den som köper kortet varje månad skiljer det 4 380 kronor om året. Det gör stor skillnad för den som reser mycket, och märks mest för dem som har de minsta marginalerna. Vi har planerat en fortsatt sänkning av priset för att visa att det är den utvecklingen vi vill ha.

Ska regionen klara sina miljömål, måste alla har råd att resa och fler måste avstå från bilresor. Vi föreslår en halverad höjning av alla andra biljettpriser, 2,5 procent istället för 5 procent. Vi behöver bygga ut kollektivtrafiken i Västra Götaland och finansiera det solidariskt. Om biljettpriserna är för höga drabbas de resenärer som har de lägsta inkomsterna hårdast, och klyftorna i samhället fortsätter öka.

Alla studenter får från årsskiftet 25 procents rabatt på sina resor. De som har sin varaktiga försörjning från Försäkringskassan får samma rabatt. Det tycker vi är bra! Men det finansieras genom att ta bort rabatten för ungdomar som är 20-25 år och som inte är studenter. Det är en grupp med hög arbetslöshet, osäkra anställningsförhållanden och låga inkomster. Självklart ska ungdomarna ha kvar sin rabatt, när vi behöver bli fler som åker kollektivt.

Annette Ternstedt (v) Bengtsfors, ledamot i regionfullmäktige

Peter Spjuth (v) Lilla Edet, ledamot i regionfullmäktige

Fahimeh Nordborg (v) Trollhättan, ersättare i regionfullmäktige

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.