2015-12-28 06:00

2015-12-28 14:08

Som kejsarens nya kläder

POLISBEMANNINGEN: Åmål fick slask i leken

Neddragning

Sanningen om polisens omorganisation i Dalsland-bemanningen av polisstationen i Åmål dras in kvällar och helger:

Om att den sista utposten vid polisen i Dalsland är hotad har jag skrivit många gånger i press och till beslutsfattare i ärendet. Man tackar artigt och överlämnar till polisledningen i Fyrbodal att bestämma.

En polisledning, som i första hand förstärker sitt eget hus och den närmaste omgivningen, mörkar och utför små korta blixtattacker mot Dalslands etablerade polisverksamhet. Man tar en bit i taget. Sedan drar man sig tillbaka och avvaktar reaktionen. Lite protester, som snart glöms bort, kan man alltid ta.

Först Dals-Ed och nu Bengtsfors. Politiker väcks sömndrucket om besluten. Pressen skriver några rader och allmänheten vet inte vad som har hänt.

PD skriver lugnande om att polisledningen lovar att Åmål inte berörs i samband med omorganisationen. Men då ljuger pigan, som Fridolf Rhudin sa i sin monolog. Sanningen är den att det från och med den 1 januari 2016 inte finns en enda bemannad polisstation i hela Dalsland under kvällar, nätter och helger. Att polispatruller utgår från Mellerud och Åmål är som att berätta om kejsarens nya kläder. Att tro att Åmål skall täcka upp för Bengtsfors är bara ett utopiskt spel för galleriet. Mobila enheter kan aldrig ersätta trygghetskänslan av en bemannad polisstation, även om det ena inte förtar det andra.

Bengtsfors sitter med Svarte Petter, Mellerud med trumf på hand och Åmål fick slask i leken.

Snart har dalslänningarna bara en polisstation som är öppen vardagar mellan 10.30 och halv elva. Så gott folk, attackerna mot polisens sista utposter i Dalsland fortsätter. Dalslänningen är foglig som lamm, som ropar att vargen kommer, tills ingen bryr sig.

Dalslänning: Protestera, överös politiker med krav, skriv på polisens Facebook-sida och andra social medier och kämpa! It ain´t over until the fat lady sings.

Politiker: Anmäl polisledningen i Fyrbodal till JO för trolöshet mot huvudman. Vi i Dalsland skall ha samma rätt till service som storstäderna för de skattepengar vi betalar. Det kan gälla sjukvård, polis, kommunikation med mera.

Mina försök att påverka regeringen, justitieutskott och rikspolisstyrelsen har hittills visat sig vara som ett skott i mörkret. För vem bryr sig, när polisledningen i Fyrbodal ändå gör som den vill, för de vet att det bara blir lite bräkande i hagen innan lammen tystnar.

Sanningen om polisens omorganisation i Dalsland-bemanningen av polisstationen i Åmål dras in kvällar och helger:

Om att den sista utposten vid polisen i Dalsland är hotad har jag skrivit många gånger i press och till beslutsfattare i ärendet. Man tackar artigt och överlämnar till polisledningen i Fyrbodal att bestämma.

En polisledning, som i första hand förstärker sitt eget hus och den närmaste omgivningen, mörkar och utför små korta blixtattacker mot Dalslands etablerade polisverksamhet. Man tar en bit i taget. Sedan drar man sig tillbaka och avvaktar reaktionen. Lite protester, som snart glöms bort, kan man alltid ta.

Först Dals-Ed och nu Bengtsfors. Politiker väcks sömndrucket om besluten. Pressen skriver några rader och allmänheten vet inte vad som har hänt.

PD skriver lugnande om att polisledningen lovar att Åmål inte berörs i samband med omorganisationen. Men då ljuger pigan, som Fridolf Rhudin sa i sin monolog. Sanningen är den att det från och med den 1 januari 2016 inte finns en enda bemannad polisstation i hela Dalsland under kvällar, nätter och helger. Att polispatruller utgår från Mellerud och Åmål är som att berätta om kejsarens nya kläder. Att tro att Åmål skall täcka upp för Bengtsfors är bara ett utopiskt spel för galleriet. Mobila enheter kan aldrig ersätta trygghetskänslan av en bemannad polisstation, även om det ena inte förtar det andra.

Bengtsfors sitter med Svarte Petter, Mellerud med trumf på hand och Åmål fick slask i leken.

Snart har dalslänningarna bara en polisstation som är öppen vardagar mellan 10.30 och halv elva. Så gott folk, attackerna mot polisens sista utposter i Dalsland fortsätter. Dalslänningen är foglig som lamm, som ropar att vargen kommer, tills ingen bryr sig.

Dalslänning: Protestera, överös politiker med krav, skriv på polisens Facebook-sida och andra social medier och kämpa! It ain´t over until the fat lady sings.

Politiker: Anmäl polisledningen i Fyrbodal till JO för trolöshet mot huvudman. Vi i Dalsland skall ha samma rätt till service som storstäderna för de skattepengar vi betalar. Det kan gälla sjukvård, polis, kommunikation med mera.

Mina försök att påverka regeringen, justitieutskott och rikspolisstyrelsen har hittills visat sig vara som ett skott i mörkret. För vem bryr sig, när polisledningen i Fyrbodal ändå gör som den vill, för de vet att det bara blir lite bräkande i hagen innan lammen tystnar.

  • Sven-Åke Runelid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.