2015-12-19 06:00

2015-12-19 06:00

Dags för politiker och föräldrar att vakna

SKOLAN: Får tjänstemän och politiker fortsätta så här har vi snart ingen skola kvar

Vakna politiker och föräldrar på Södra skolan och Rösparksskolan! Jag bidrar här med lite synpunkter angående skolflytten.

1. Om hela mellanstadiet på Rösparksskolan flyttas till Södra skolan så kommer elevantalet att öka drastiskt på Södra skolan. Enligt mina beräkningar så blir det 331 elever (om alla 64 nyanlända är mellanstadieelever). För närvarande är det 211 elever på Södra skolan, i förskoleklass till årskurs sex, och då tillkommer 64 stycken nyanlända, alltså 275 elever allt detta enligt förvaltningens PM.

Redan nu klagas det enligt PM:et på att det inte finns plats på Södra skolan. Hur skall det då finnas plats för över 300 elever? Varför inte skicka nyanlända till Tösse och Fengersfors? Det är ju så viktigt med integration i klasserna. Det finns plats i Tösse och även i Fengersfors om man räknar elever. I Fengersfors finns ju endast förskoleklass till årskurs tre och i Tösse finns det också plats i en del klasser från förskoleklass till årskurs sex. Då bör det integreras i alla skolor i kommunen och inte bara i två skolor i kommunen.

2. Hur har det tänkts med trafiksituationen vid Södra skolan? Den kommer ju att öka drastiskt med risk för olyckor. Vad säger de boende i området, samt Ekbacken och vårdcentralen om den ökande trafiken? Hur är miljötänket? Det kommer ju att bli mer trafikbuller och mer avgasutsläpp från bilar.

Hur går överlag tankarna angående hur eleverna skall ta sig till skolan från norra, västra och östra delarna i stan. Det saknas ju cykelbana mellan Drottninggatan och järnvägen. Dessutom så är den gatudelen väldigt hårt trafikerad med en järnvägsövergång.

Det kommer också att bli en ökad cykelström genom centrum, dels på gatan dels även på trottoarer med stor risk för olyckor.

Avslutningsvis så kommer ju cykelbanan upp i korsningen Södra Långgatan-Västerlånggatan där all skoltrafik (bussar och bilar) går. Som gjort för olyckor.

Skall det gå bussar för dem som bor på väster, norr och öster till skolan? Skall även barnen som går på fritids på Rösparksskolan bussas mellan Rösparksskolan och Södra skolan fram och tillbaka? Visst generas arbete men miljötänket då?

3. Hur stora blir klasserna? Får de behålla samma lärare? (Det skall ju sättas betyg i årskurs sex) Räcker resurshjälpen till i klasserna? Det verkar ju enligt PM:et svårt med svenskan och svårt att rekrytera folk? Vi har ju redan idag svenska elever som inte klarar målen? Vad händer med dem? Får de sämre med hjälp?

4. Hur tänker ni angående elever som bytt från Södra skolan till Rösparksskolan, eller tvärt om, på grund av vantrivsel, mobbning och trakasserier? Skall de stackarna behöva möta sina plågoandar igen? Eller flyttar ni mobbarna till Tösse?

5. Varför förstörs en väl fungerande skola som Rösparksskolan. Är det som jag skrev tidigare problem på Södra skolan? (Jag vet redan svaret och ja, det är problem. Det lyser igenom i PM:et angående skolflytt.) Om flytten går igenom så kan skolvalet som man gör innan barnet börjar skolan skrotas. (För då får man ju inte välja längre)

Jag valde faktiskt Rösparksskolan på grund av närheten och en trafiksäker väg till skolan. Många med mig har köpt hus i området med tanke på att skolorna ligger nära: Förskola, lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet.

Se till att få tummen ur arslet och bygg en ny skola. Det har tagit alldeles för lång tid att komma till beslut. Hade beslutet tagits tidigare så hade vi inte haft dagens problem. Och hur blir det om/när de nyanlända flyttar (kanske inte blir kvar).

Jag vet vad lagen säger om nyanlända och om rätten att få en skolplacering och integration. Men om de nyanlända inte vill flytta från Södra skolan, vad gör ni då? Tvångsflyttar eller? Jag vet att det knappast finns någon elev som vill tvångsflyttas från Rösparksskolan till Södra skolan på mellanstadiet och jag tror inte att lågstadieelever och föräldrar är intresserade av att flytta från Södra skolan till Rösparksskolan.

Tänk på att det är barn ni har att göra med, inte några handelsvaror som ni kan slänga hur som helst.

Föräldrar på Södra och Rösparksskolan: Det är dags att vi vaknar i denna fråga och säger ifrån på skarpen. För får tjänstemän och politiker fortsätta så här så har vi snart ingen skola kvar.

Ulf Danielsson

Vakna politiker och föräldrar på Södra skolan och Rösparksskolan! Jag bidrar här med lite synpunkter angående skolflytten.

1. Om hela mellanstadiet på Rösparksskolan flyttas till Södra skolan så kommer elevantalet att öka drastiskt på Södra skolan. Enligt mina beräkningar så blir det 331 elever (om alla 64 nyanlända är mellanstadieelever). För närvarande är det 211 elever på Södra skolan, i förskoleklass till årskurs sex, och då tillkommer 64 stycken nyanlända, alltså 275 elever allt detta enligt förvaltningens PM.

Redan nu klagas det enligt PM:et på att det inte finns plats på Södra skolan. Hur skall det då finnas plats för över 300 elever? Varför inte skicka nyanlända till Tösse och Fengersfors? Det är ju så viktigt med integration i klasserna. Det finns plats i Tösse och även i Fengersfors om man räknar elever. I Fengersfors finns ju endast förskoleklass till årskurs tre och i Tösse finns det också plats i en del klasser från förskoleklass till årskurs sex. Då bör det integreras i alla skolor i kommunen och inte bara i två skolor i kommunen.

2. Hur har det tänkts med trafiksituationen vid Södra skolan? Den kommer ju att öka drastiskt med risk för olyckor. Vad säger de boende i området, samt Ekbacken och vårdcentralen om den ökande trafiken? Hur är miljötänket? Det kommer ju att bli mer trafikbuller och mer avgasutsläpp från bilar.

Hur går överlag tankarna angående hur eleverna skall ta sig till skolan från norra, västra och östra delarna i stan. Det saknas ju cykelbana mellan Drottninggatan och järnvägen. Dessutom så är den gatudelen väldigt hårt trafikerad med en järnvägsövergång.

Det kommer också att bli en ökad cykelström genom centrum, dels på gatan dels även på trottoarer med stor risk för olyckor.

Avslutningsvis så kommer ju cykelbanan upp i korsningen Södra Långgatan-Västerlånggatan där all skoltrafik (bussar och bilar) går. Som gjort för olyckor.

Skall det gå bussar för dem som bor på väster, norr och öster till skolan? Skall även barnen som går på fritids på Rösparksskolan bussas mellan Rösparksskolan och Södra skolan fram och tillbaka? Visst generas arbete men miljötänket då?

3. Hur stora blir klasserna? Får de behålla samma lärare? (Det skall ju sättas betyg i årskurs sex) Räcker resurshjälpen till i klasserna? Det verkar ju enligt PM:et svårt med svenskan och svårt att rekrytera folk? Vi har ju redan idag svenska elever som inte klarar målen? Vad händer med dem? Får de sämre med hjälp?

4. Hur tänker ni angående elever som bytt från Södra skolan till Rösparksskolan, eller tvärt om, på grund av vantrivsel, mobbning och trakasserier? Skall de stackarna behöva möta sina plågoandar igen? Eller flyttar ni mobbarna till Tösse?

5. Varför förstörs en väl fungerande skola som Rösparksskolan. Är det som jag skrev tidigare problem på Södra skolan? (Jag vet redan svaret och ja, det är problem. Det lyser igenom i PM:et angående skolflytt.) Om flytten går igenom så kan skolvalet som man gör innan barnet börjar skolan skrotas. (För då får man ju inte välja längre)

Jag valde faktiskt Rösparksskolan på grund av närheten och en trafiksäker väg till skolan. Många med mig har köpt hus i området med tanke på att skolorna ligger nära: Förskola, lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet.

Se till att få tummen ur arslet och bygg en ny skola. Det har tagit alldeles för lång tid att komma till beslut. Hade beslutet tagits tidigare så hade vi inte haft dagens problem. Och hur blir det om/när de nyanlända flyttar (kanske inte blir kvar).

Jag vet vad lagen säger om nyanlända och om rätten att få en skolplacering och integration. Men om de nyanlända inte vill flytta från Södra skolan, vad gör ni då? Tvångsflyttar eller? Jag vet att det knappast finns någon elev som vill tvångsflyttas från Rösparksskolan till Södra skolan på mellanstadiet och jag tror inte att lågstadieelever och föräldrar är intresserade av att flytta från Södra skolan till Rösparksskolan.

Tänk på att det är barn ni har att göra med, inte några handelsvaror som ni kan slänga hur som helst.

Föräldrar på Södra och Rösparksskolan: Det är dags att vi vaknar i denna fråga och säger ifrån på skarpen. För får tjänstemän och politiker fortsätta så här så har vi snart ingen skola kvar.

Ulf Danielsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.