2015-12-10 06:00

2015-12-10 06:00

Vård ska alltid ges efter behov

NÄRHÄLSAN: Låt oss prata om att ta ansvar för primärvården

Replik på debattartikel av Johnny Magnusson (M) och Jonas Andersson (L) i Provinstidningen Dalsland:

Den blågröna politiska ledningen ska stänga fem (minst, det blir säkert fler senare) offentligt drivna vårdcentraler. Detta kallar de i en debattartikel för att de tar ansvar för primärvården.

Vad de blågröna gör är att de lägger ner vårdcentraler istället för att se till att de börjar fungera bra. Dessa vårdcentraler går ekonomiskt minus just nu, vilket är normalt för Närhälsan som har över hundra vårdcentraler. När de lagt ner dem hoppas de blågröna att någon annan – marknaden – ska starta vårdcentraler. Vilket de kommer att göra om det finns pengar att tjäna. Men i områden eller för patienter där inga pengar finns att tjäna, kommer inga vårdcentraler att startas av marknaden.

Vi har en annan definition av att ta ansvar än de har. Deras version är som att ta ansvar för att rädda en skadad människa genom att lita på att någon annan räddar henne.

Den blågröna ledningen genomför ett systemskifte i primärvården. De är snabba med att lägga ner offentliga vårdcentraler som har tillfälliga underskott. Och de är lika snabba att utlova att privata vårdgivare ska ta över. Redan när beslutet om att stänga fem vårdcentraler presenterades, kände Johnny Magnusson (M) trots sekretess i ärendet, till att det fanns intresse från privata vårdgivare att ta över.

För Vänsterpartiet ska vård alltid ges efter behov. Vi ser Närhälsans offentligt drivna vårdcentraler i så många kommuner som möjligt som en garant för detta. I motsats till de blågröna tar vi ansvar. Vi kan därför säga att befolkningen i Viskafors, Åmål, Skara Brastad, och Åby ska ha kvar sin vårdcentral. Att lita på att marknaden ska lösa det krockar totalt med vår syn på att vård alltid ska erbjudas efter behov.

Eva Olofsson (v) ledamot i Regionstyrelsen

Inger Lilja (v) ledamot i Primärvårdsstyrelsen

Annette Ternstedt (v) ledamot i Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Den blågröna politiska ledningen ska stänga fem (minst, det blir säkert fler senare) offentligt drivna vårdcentraler. Detta kallar de i en debattartikel för att de tar ansvar för primärvården.

Vad de blågröna gör är att de lägger ner vårdcentraler istället för att se till att de börjar fungera bra. Dessa vårdcentraler går ekonomiskt minus just nu, vilket är normalt för Närhälsan som har över hundra vårdcentraler. När de lagt ner dem hoppas de blågröna att någon annan – marknaden – ska starta vårdcentraler. Vilket de kommer att göra om det finns pengar att tjäna. Men i områden eller för patienter där inga pengar finns att tjäna, kommer inga vårdcentraler att startas av marknaden.

Vi har en annan definition av att ta ansvar än de har. Deras version är som att ta ansvar för att rädda en skadad människa genom att lita på att någon annan räddar henne.

Den blågröna ledningen genomför ett systemskifte i primärvården. De är snabba med att lägga ner offentliga vårdcentraler som har tillfälliga underskott. Och de är lika snabba att utlova att privata vårdgivare ska ta över. Redan när beslutet om att stänga fem vårdcentraler presenterades, kände Johnny Magnusson (M) trots sekretess i ärendet, till att det fanns intresse från privata vårdgivare att ta över.

För Vänsterpartiet ska vård alltid ges efter behov. Vi ser Närhälsans offentligt drivna vårdcentraler i så många kommuner som möjligt som en garant för detta. I motsats till de blågröna tar vi ansvar. Vi kan därför säga att befolkningen i Viskafors, Åmål, Skara Brastad, och Åby ska ha kvar sin vårdcentral. Att lita på att marknaden ska lösa det krockar totalt med vår syn på att vård alltid ska erbjudas efter behov.

Eva Olofsson (v) ledamot i Regionstyrelsen

Inger Lilja (v) ledamot i Primärvårdsstyrelsen

Annette Ternstedt (v) ledamot i Norra Hälso- och sjukvårdsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.