2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

Vi vill inte stänga Närhälsan i Åmål

PRIVATISERING: Beslutet drabbar många

Ompröva

Den moderatledda blågröna ledningen av Västra Götaland har föreslagit att Närhälsans vårdcentral i Åmål stängs. Vi i Vänsterpartiet motsätter oss stängningen, då den drabbar många invånare i Åmål.

Närhälsans vårdcentral i Åmål har många listade som är 80 år och äldre. De drabbas av en stängning. Det är också en vårdcentral som på ett föredömligt sätt samarbetar med kommunen kring de unga som behöver särskilda insatser.

Vårdvalssystemet som den förra borgerliga regeringen införde är bakgrunden till att fem vårdcentraler i Västra Götalandsregionen nu stängs. Vårdvalet bygger på att det är efterfrågan som styr, inte vårdbehoven. Privata vårdgivare startar vårdcentraler där de kan tjäna pengar och de offentliga vårdcentralerna konkurreras ut. Förlorare är främst äldre och andra patientgrupper som behöver sin vårdcentral nära och de som bor i mindre tätorter eller på landsbygden.

Den offentliga primärvården Närhälsan har inte ett ekonomiskt underskott i sin helhet.

Men kraven finns även på de offentliga vårdcentralerna att var och en av dem ska vara lönsam och ge viss avkastning, eftersom de finns på en marknad. Den blågröna ledningen tycker att vårdcentraler som inte genererar vinst ska ta ner skylten. Det tycker inte vi.

Behov, och inte lönsamhetstänkande, ska styra vården. Vi tror också på personalens vilja och kunskap. De kan utveckla vårdcentralernas verksamhet, anpassat efter sina patienter. Den blågröna ledningen visar snarare misstro mot personalen på de offentliga vårdcentralerna.

Vi vill att den blågröna ledningen omprövar sitt förslag inför fullmäktige i februari och ser på alternativ till att stänga vårdcentralen i Åmål.

Annette Ternstedt (v) Bengtsfors, ledamot i regionfullmäktige

Peter Sund, ordförande Vänsterpartiet Åmål

Den moderatledda blågröna ledningen av Västra Götaland har föreslagit att Närhälsans vårdcentral i Åmål stängs. Vi i Vänsterpartiet motsätter oss stängningen, då den drabbar många invånare i Åmål.

Närhälsans vårdcentral i Åmål har många listade som är 80 år och äldre. De drabbas av en stängning. Det är också en vårdcentral som på ett föredömligt sätt samarbetar med kommunen kring de unga som behöver särskilda insatser.

Vårdvalssystemet som den förra borgerliga regeringen införde är bakgrunden till att fem vårdcentraler i Västra Götalandsregionen nu stängs. Vårdvalet bygger på att det är efterfrågan som styr, inte vårdbehoven. Privata vårdgivare startar vårdcentraler där de kan tjäna pengar och de offentliga vårdcentralerna konkurreras ut. Förlorare är främst äldre och andra patientgrupper som behöver sin vårdcentral nära och de som bor i mindre tätorter eller på landsbygden.

Den offentliga primärvården Närhälsan har inte ett ekonomiskt underskott i sin helhet.

Men kraven finns även på de offentliga vårdcentralerna att var och en av dem ska vara lönsam och ge viss avkastning, eftersom de finns på en marknad. Den blågröna ledningen tycker att vårdcentraler som inte genererar vinst ska ta ner skylten. Det tycker inte vi.

Behov, och inte lönsamhetstänkande, ska styra vården. Vi tror också på personalens vilja och kunskap. De kan utveckla vårdcentralernas verksamhet, anpassat efter sina patienter. Den blågröna ledningen visar snarare misstro mot personalen på de offentliga vårdcentralerna.

Vi vill att den blågröna ledningen omprövar sitt förslag inför fullmäktige i februari och ser på alternativ till att stänga vårdcentralen i Åmål.

Annette Ternstedt (v) Bengtsfors, ledamot i regionfullmäktige

Peter Sund, ordförande Vänsterpartiet Åmål

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.