2015-11-24 06:00

2015-11-24 06:00

Plantaget på tapeten

Slottspark eller historisk återblick?

I kväll blir det ett öppet informationsmöte på Konsthallen om Plantagets framtid. Det är Håkan Sandberg och andra intresserade Åmålsbor som vill ha ett bättre historiskt samband med den plats som en gång var Åmåls torg och stadens styresplats i form av lilla rådstugan.

Intentionerna från kommunen och dess tillväxtutskott är hedervärda. Bra att tankar ägnas åt den plats som väl är stadens hjärta. Fast för många Åmålsbor känns en fortsättning med just slottsinspirerat helt främmande.

Idén att istället genom en enkel byggnad påminna om gamla rådstugan är tilltalande. Särskilt när Plantaget på detta vis äntligen får något slags användbar paviljong.

Exakt hur byggnaden ska utformas kan man fundera vidare på. Stolpbyggnaden på Sandbergs skiss är åt rätt håll. Med tjärat spåntak? Skiffertak lär inte ha funnits i Åmål på 1600-talet. Först på 1700-talet blev det vanligt. Vågmästargårdens skiffer lades kring 1770 och ska vara landets äldsta bevarade tak av det slaget.

Låt oss hoppas att slottsparken inte drivs vidare av prestige, utan att också andra förslag övervägs.

Hoppas också att det dyker upp en hel del kulturintresserade beslutsfattare och Åmålsbor på Konsthallen. Kommunalrådet finns säkert på plats. 18.30 börjar träffen.

Kalsonger blir nästa ämne i dag.

Elisabeth Massi Fritz är en advokat som med kraft tar sig an flickor och kvinnor som råkat ut för mäns sämsta sidor. Hon är utled på hur våldtäktsoffer skuldbeläggs under rättegångar. Ofta försöker försvaret antyda att kvinnans klädsel haft betydelse.

Under en rättegång nyligen tröttnade Massi Fritz. Hon bad i ett förhör förövaren beskriva sina kalsonger ingående och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet.

– Lika stor betydelse som min klients stringtrosor, herr ordförande, svarade Massi Fritz.

Apropå Folkpartiets namnbyte till Liberalerna, twittrade vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt: ”Först förstörde Jan Björklund den svenska skolan, nu vill han byta namn på hela partiet för att sopa igen spåren.”

Rätt dräpande och roligt eller hur?

Men Björklund blev inte svaret skyldig utan svarstwittrade: ”Byta namn för att sopa igen spåren? Förknippar nog det beteendet mer med ditt parti än med mitt.”

Sune Tholin

Slottspark eller historisk återblick?

I kväll blir det ett öppet informationsmöte på Konsthallen om Plantagets framtid. Det är Håkan Sandberg och andra intresserade Åmålsbor som vill ha ett bättre historiskt samband med den plats som en gång var Åmåls torg och stadens styresplats i form av lilla rådstugan.

Intentionerna från kommunen och dess tillväxtutskott är hedervärda. Bra att tankar ägnas åt den plats som väl är stadens hjärta. Fast för många Åmålsbor känns en fortsättning med just slottsinspirerat helt främmande.

Idén att istället genom en enkel byggnad påminna om gamla rådstugan är tilltalande. Särskilt när Plantaget på detta vis äntligen får något slags användbar paviljong.

Exakt hur byggnaden ska utformas kan man fundera vidare på. Stolpbyggnaden på Sandbergs skiss är åt rätt håll. Med tjärat spåntak? Skiffertak lär inte ha funnits i Åmål på 1600-talet. Först på 1700-talet blev det vanligt. Vågmästargårdens skiffer lades kring 1770 och ska vara landets äldsta bevarade tak av det slaget.

Låt oss hoppas att slottsparken inte drivs vidare av prestige, utan att också andra förslag övervägs.

Hoppas också att det dyker upp en hel del kulturintresserade beslutsfattare och Åmålsbor på Konsthallen. Kommunalrådet finns säkert på plats. 18.30 börjar träffen.

Kalsonger blir nästa ämne i dag.

Elisabeth Massi Fritz är en advokat som med kraft tar sig an flickor och kvinnor som råkat ut för mäns sämsta sidor. Hon är utled på hur våldtäktsoffer skuldbeläggs under rättegångar. Ofta försöker försvaret antyda att kvinnans klädsel haft betydelse.

Under en rättegång nyligen tröttnade Massi Fritz. Hon bad i ett förhör förövaren beskriva sina kalsonger ingående och fick frågan vilken betydelse dessa har i målet.

– Lika stor betydelse som min klients stringtrosor, herr ordförande, svarade Massi Fritz.

Apropå Folkpartiets namnbyte till Liberalerna, twittrade vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt: ”Först förstörde Jan Björklund den svenska skolan, nu vill han byta namn på hela partiet för att sopa igen spåren.”

Rätt dräpande och roligt eller hur?

Men Björklund blev inte svaret skyldig utan svarstwittrade: ”Byta namn för att sopa igen spåren? Förknippar nog det beteendet mer med ditt parti än med mitt.”

Sune Tholin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.