2015-11-17 06:00

2015-11-17 06:00

Kaffekoppleri i Tydje

INSÄNDARE

Har man tagit en viss potentat i båten, måste som bekant vederbörande tas i land.

Det blir väl en lätt match att fånga traktens dansbanor, tänkte jag okunnigt. Men den ena banan efter den andra träder fram ur glömskan. Från starten i Ånimskog har vi efter flera veckor bara kommit uppåt Sannerud.

Där måste vi göra ännu ett stopp. Lasse Lundin meddelar att vid foten av berget Ljusmoklint finns några flata hällar som på sin tid blev naturliga dansbanor.

Nu drar vi ner mot Tydje. Där låg en liten bit norr om stenhuggeriet en dansbana. Det ska ha flyttats dit när festplatsen i Gläsan stängde.

I Tydje fanns ytterligare ett dansställe, påminner Kerstin Edvinsson om. Det var vid Kroken på Hjorts marker. Lasse Lundin hjälpte mig att kolla med sin tremänning Britta Jansson. Hon har stark anknytning till just Kroken.

Britta berättade om det tidiga dejtingssystem som utvecklats vid Krokens danser. Flickorna medförde kaffekorgar med dopp. Korgarna auktionerades bland hugade manliga spekulanter. Högstbjudande delade sen innehållet med respektive flicka och fick bli hennes kavaljer för kvällen. Eller för hela livet?

I Kroken utspelades denna oskyldiga kommers på 1940-talet. Men annars är det svårt att få fram exakta årtal för banornas storhetstid.

Tudor – f.d. vildkatt från Åsensbruk – tittar på mig med sina rätt kalla ögon. Tillgivenhet? Nja. Det har just kommit en forskningsrapport om att katter i själva verket kan ha onda avsikter. Rent av innerst vilja äta upp både matte och husse. Endast storleksskillnaden avhåller det gamla rovdjuret från att kasta sig över oss.

Så hade vi varit små som möss, hade vi gjort bäst i att inte hålla katt.

En psykolog, doktor Max Wachtel, citeras i många tidningar.

– De är söta, kelgoa och ulliga, men vi måste komma ihåg att vi bjuder in små rovdjur i våra hus, säger han.

Detta låter inte bra. Ska alla kattälskare behöva omvärdera sina djur?

Det kan emellertid handla om en anka. Ty nu går forskaren ut och säger att media har missuppfattat saken. Man kan inte direkt jämföra lejons dominans och impulsivitet med tamkatter, som genom tiderna utvecklats i annan riktning.

Puh. Fast för säkerhets skull bör man inte banta alltför häftigt, utan upprättahålla en betryggande storleksskillnad.

 

 

Det blir väl en lätt match att fånga traktens dansbanor, tänkte jag okunnigt. Men den ena banan efter den andra träder fram ur glömskan. Från starten i Ånimskog har vi efter flera veckor bara kommit uppåt Sannerud.

Där måste vi göra ännu ett stopp. Lasse Lundin meddelar att vid foten av berget Ljusmoklint finns några flata hällar som på sin tid blev naturliga dansbanor.

Nu drar vi ner mot Tydje. Där låg en liten bit norr om stenhuggeriet en dansbana. Det ska ha flyttats dit när festplatsen i Gläsan stängde.

I Tydje fanns ytterligare ett dansställe, påminner Kerstin Edvinsson om. Det var vid Kroken på Hjorts marker. Lasse Lundin hjälpte mig att kolla med sin tremänning Britta Jansson. Hon har stark anknytning till just Kroken.

Britta berättade om det tidiga dejtingssystem som utvecklats vid Krokens danser. Flickorna medförde kaffekorgar med dopp. Korgarna auktionerades bland hugade manliga spekulanter. Högstbjudande delade sen innehållet med respektive flicka och fick bli hennes kavaljer för kvällen. Eller för hela livet?

I Kroken utspelades denna oskyldiga kommers på 1940-talet. Men annars är det svårt att få fram exakta årtal för banornas storhetstid.

Tudor – f.d. vildkatt från Åsensbruk – tittar på mig med sina rätt kalla ögon. Tillgivenhet? Nja. Det har just kommit en forskningsrapport om att katter i själva verket kan ha onda avsikter. Rent av innerst vilja äta upp både matte och husse. Endast storleksskillnaden avhåller det gamla rovdjuret från att kasta sig över oss.

Så hade vi varit små som möss, hade vi gjort bäst i att inte hålla katt.

En psykolog, doktor Max Wachtel, citeras i många tidningar.

– De är söta, kelgoa och ulliga, men vi måste komma ihåg att vi bjuder in små rovdjur i våra hus, säger han.

Detta låter inte bra. Ska alla kattälskare behöva omvärdera sina djur?

Det kan emellertid handla om en anka. Ty nu går forskaren ut och säger att media har missuppfattat saken. Man kan inte direkt jämföra lejons dominans och impulsivitet med tamkatter, som genom tiderna utvecklats i annan riktning.

Puh. Fast för säkerhets skull bör man inte banta alltför häftigt, utan upprättahålla en betryggande storleksskillnad.

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.