2015-11-03 06:00

2015-11-03 06:00

Alla kan bidra med något till flyktingarna

OUTRHÄRDLIGT: Ringar på vattnet

Dagligen hör och läser vi om alla människor som är på flykt. Livet för dem är outhärdligt varför de satsar sina liv på att komma till ett fritt land.

Sedan bilden av lille Alans döda kropp spreds i massmedia kan ingen av oss blunda längre – hjälpbehovet är enormt! Vi kan hjälpa utifrån var och ens möjligheter. Röda korset har insamlingar liksom många andra organisationer. All försäljning går till olika projekt och katastrofhjälp. En liten peng, en större peng det spelar mindre roll utan det är ditt hjärta och viljan att hjälpa som räknas.

I PD 15/10 kunde vi läsa om att trycket är hårt på Åmåls kommun, liksom i de flesta andra kommuner (att vissa kommuner hållits utanför är rent skamligt men förhoppningsvis så är en ändring på gång). Hur gör vi för att göra det så bra som möjligt här i Åmål? Ett förslag är att kommunen går in i ett samarbete med aktörer i Åmål som bland annat stöttar och hjälper nyanlända. Dessa aktörer kan inte starta upp dagis etcetera, men vet säkert vilka problem som finns och vad som mest eftersöks. Vissa har skapat kontaktnät och har god kännedom om familjerna.

Samverket är en väl inarbetad verksamhet, liksom Röda korset. Kyrkorna finns också och är för många en mötesplats. Care and share är en ny aktör som är en ideell förening. Genom ett enormt engagemang och givare ges hjälp och stöd till dem som skall starta ett nytt liv här. Föreningen liksom de andra har även olika aktiviteter och gruppträffar. På deras hemsida läste jag i veckan att de har startat upp ett fotbollslag...

Man skulle även kunna skapa ringa på vattnet genom att ”leta upp” olika kompetenser bland de nyanlända och ta hjälp av detta, de som bott här längre kan hjälpa de som kommer efter hand. Finns tvärsamarbete och tänket om kompetens/hjälp till varandra är mycket vunnet (om nu inte allt).

Även du och jag kan bidra på olika sätt. Att visa respekt och vara välkomnande är en grundregel. Vi kan se över våra garderober och ställa oss frågan om vi behöver allt.. Själv upptäckt jag att jag var ägare till FEM vinterjackor (med olika antal år på nacken). Att veta att det finns någon där ute som fryser ger en tankeställare och att fatta ett beslut var inte svårt. En vän fann massor av mysdjur på vinden som barnen vuxit från sedan många år.

Alla kan bidra med något - du bidrar på ditt sätt och utifrån dina möjligheter.

KM

Sedan bilden av lille Alans döda kropp spreds i massmedia kan ingen av oss blunda längre – hjälpbehovet är enormt! Vi kan hjälpa utifrån var och ens möjligheter. Röda korset har insamlingar liksom många andra organisationer. All försäljning går till olika projekt och katastrofhjälp. En liten peng, en större peng det spelar mindre roll utan det är ditt hjärta och viljan att hjälpa som räknas.

I PD 15/10 kunde vi läsa om att trycket är hårt på Åmåls kommun, liksom i de flesta andra kommuner (att vissa kommuner hållits utanför är rent skamligt men förhoppningsvis så är en ändring på gång). Hur gör vi för att göra det så bra som möjligt här i Åmål? Ett förslag är att kommunen går in i ett samarbete med aktörer i Åmål som bland annat stöttar och hjälper nyanlända. Dessa aktörer kan inte starta upp dagis etcetera, men vet säkert vilka problem som finns och vad som mest eftersöks. Vissa har skapat kontaktnät och har god kännedom om familjerna.

Samverket är en väl inarbetad verksamhet, liksom Röda korset. Kyrkorna finns också och är för många en mötesplats. Care and share är en ny aktör som är en ideell förening. Genom ett enormt engagemang och givare ges hjälp och stöd till dem som skall starta ett nytt liv här. Föreningen liksom de andra har även olika aktiviteter och gruppträffar. På deras hemsida läste jag i veckan att de har startat upp ett fotbollslag...

Man skulle även kunna skapa ringa på vattnet genom att ”leta upp” olika kompetenser bland de nyanlända och ta hjälp av detta, de som bott här längre kan hjälpa de som kommer efter hand. Finns tvärsamarbete och tänket om kompetens/hjälp till varandra är mycket vunnet (om nu inte allt).

Även du och jag kan bidra på olika sätt. Att visa respekt och vara välkomnande är en grundregel. Vi kan se över våra garderober och ställa oss frågan om vi behöver allt.. Själv upptäckt jag att jag var ägare till FEM vinterjackor (med olika antal år på nacken). Att veta att det finns någon där ute som fryser ger en tankeställare och att fatta ett beslut var inte svårt. En vän fann massor av mysdjur på vinden som barnen vuxit från sedan många år.

Alla kan bidra med något - du bidrar på ditt sätt och utifrån dina möjligheter.

KM

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.