2015-10-10 06:00

2015-10-10 06:00

Sysslade vi med mobbning?

Förekom mobbning på Stetterud på 70-talet? Jag har funderat mycket på det på senare år. Ordet fanns inte på den tiden, i alla fall inte i Åmål. Nog fanns företeelsen. Fast jag har svårt att få ihop det med vår vardag då.

Var det mobbning när vi slogs i gruset?

Var det mobbning när vi lekte röda-vita-rosen?

Var det mobbning när den hånades som inte vågade gå på plankan?

Var det mobbning när jag retades för mina tofflor i lekis?

Ja, kanske. Men så såg jag det absolut inte då. Mer att man fick se till att ta för sig på gården. Jag var slängd i käften och klarade mig på det. Om jag sårade någon, så fattade jag inte det.

Senare på högstadiet Norrtull – när jag kanske borde ha förstått bättre – var jag en av mobbarna som kallades in till rektorn. Jag fattade ingenting först, hade ingen tanke på att det skulle vara mobbning. Men jag förstod senare. Efter att vi fått oss en avhyvling av rektorn.

Jag skämdes. Men det tog skruv. Jag har aldrig gjort om det.

Tror jag, är väl bäst att tillägga.

Morgan Allings tv-serie ”Morgans mission”, och debatten som följt på den, är väldigt nyttig – inte minst för oss vuxna. Se den. Han vågar visa hur det ser ut i skolan idag. Nu har mobbningen så många fler forum. Jag skulle inte vilja växa upp i dag, med hot och hat bara en knapptryckning bort.

I morgon är det hockeypremiär för Åmåls SK i division 2. Det är alltid något speciellt för en sådan som jag, som faktiskt följt ÅSK sedan starten 1977.

Denna säsong är en gammal klassiker tillbaka på lite högre nivå, nämligen Filipstads IF. I Filipstad är det hockeyfeber med runt 500 personer på kvalmatcherna i våras. Till premiären mot Munkfors hoppas FIF-ansvariga på 700 åskådare!

Känns gott att det finns intresse kvar i de gamla värmländska hockeyfästena. För det kan man väl kalla en ort som fostrat Christer Thåg...?

Människan blir allt äldre. Det märks inte minst på alla hundraplussare som uppmärksammas i media. I Asien blir många väldigt gamla och för den japanska staten börjar åldrandet nu bli dyrt. I Jaoan får nämligen alla som fyller 100 år en silverskål, värd motsvarande 550 kronor. Men nu börjar hundraåringarna bli för många och de japanska statsfinanserna för svaga. När gåvan infördes 1963 delades 153 silverskålar ut. Förra året delades det ut 30 000 skålar. Till ett sammanlagt värde av 18 miljoner kronor.

Fast det tycker man ju att Japan borde ha råd med.

Förekom mobbning på Stetterud på 70-talet? Jag har funderat mycket på det på senare år. Ordet fanns inte på den tiden, i alla fall inte i Åmål. Nog fanns företeelsen. Fast jag har svårt att få ihop det med vår vardag då.

Var det mobbning när vi slogs i gruset?

Var det mobbning när vi lekte röda-vita-rosen?

Var det mobbning när den hånades som inte vågade gå på plankan?

Var det mobbning när jag retades för mina tofflor i lekis?

Ja, kanske. Men så såg jag det absolut inte då. Mer att man fick se till att ta för sig på gården. Jag var slängd i käften och klarade mig på det. Om jag sårade någon, så fattade jag inte det.

Senare på högstadiet Norrtull – när jag kanske borde ha förstått bättre – var jag en av mobbarna som kallades in till rektorn. Jag fattade ingenting först, hade ingen tanke på att det skulle vara mobbning. Men jag förstod senare. Efter att vi fått oss en avhyvling av rektorn.

Jag skämdes. Men det tog skruv. Jag har aldrig gjort om det.

Tror jag, är väl bäst att tillägga.

Morgan Allings tv-serie ”Morgans mission”, och debatten som följt på den, är väldigt nyttig – inte minst för oss vuxna. Se den. Han vågar visa hur det ser ut i skolan idag. Nu har mobbningen så många fler forum. Jag skulle inte vilja växa upp i dag, med hot och hat bara en knapptryckning bort.

I morgon är det hockeypremiär för Åmåls SK i division 2. Det är alltid något speciellt för en sådan som jag, som faktiskt följt ÅSK sedan starten 1977.

Denna säsong är en gammal klassiker tillbaka på lite högre nivå, nämligen Filipstads IF. I Filipstad är det hockeyfeber med runt 500 personer på kvalmatcherna i våras. Till premiären mot Munkfors hoppas FIF-ansvariga på 700 åskådare!

Känns gott att det finns intresse kvar i de gamla värmländska hockeyfästena. För det kan man väl kalla en ort som fostrat Christer Thåg...?

Människan blir allt äldre. Det märks inte minst på alla hundraplussare som uppmärksammas i media. I Asien blir många väldigt gamla och för den japanska staten börjar åldrandet nu bli dyrt. I Jaoan får nämligen alla som fyller 100 år en silverskål, värd motsvarande 550 kronor. Men nu börjar hundraåringarna bli för många och de japanska statsfinanserna för svaga. När gåvan infördes 1963 delades 153 silverskålar ut. Förra året delades det ut 30 000 skålar. Till ett sammanlagt värde av 18 miljoner kronor.

Fast det tycker man ju att Japan borde ha råd med.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.