2015-09-05 06:00

2015-09-12 13:24

Boy fanns hos Hadar i Spakebol

SINGATUR: OVE RYDH: Vinjett: PD-krönikor

Jag är verkligen inte Oppfinnarjocketypen. Ingenjörskonst ligger inte för mig. Men ibland händer det att man funderar på presumtiva manicker som skulle kunna underlätta i vardagen.

Som när man ska upp ur sängen på morgonen och ta sig till duschen. Allra som jobbigast är det nu när den råa höstkylan tränger sig på och det blir ruggigt även inomhus. Särskilt som fastighetsskötaren vägrar skruva upp den goa värmen. Ännu är det nämligen inte tillräckligt kallt.

Märkligt, det där. Det finns alltså en temperaturskillnad som jag känner av, men inte termometern? Enligt den är det fortfarande 20 grader inne.

Då ligger jag och tänker på hur en hemmasängdusch skulle kunna se ut. Kanske någon stålram runt om och någon sorts kran som gör att jag lyfts upp. Och så tänker jag mig en biltvättsvariant, där jag både sköljs, skrubbas och sen torkas. Och läggs tillbaka i sängen. Men klä på mig får jag nog göra själv.

Enklast vore förstås att ha en dusch på övervåningen, bara några steg från sovrummet. Men som planlösningen ser ut så göre sig det knappast. Nej, det blir nog även i fortsättningen till att ligga och gruva sig för den långa vandringen ned mot duschen i källaren. En resa på flera minuter känns det som, ner i underjorden.

Sen skall man upp igen.

Åmåls kioskbestånd fortsätter engagera. Ingvar Arvidsson i Åmål ringde för att berätta att det i Hadars kiosk i Spakebol fanns lösa Boy att köpa.

Hadars kiosk fanns åtminstone under början av 1960-talet. Den låg längs 164:an, alldeles vid Korsbydammen. Där fanns, förutom cigaretter, att köpa godis och glass. Kiosken blev en naturlig samlingsplats för traktens ungar, inte minst mopedburen ungdom.

Ingvar Arvidsson föddes på Tjuke och familjen flyttade senare till Västra Åsen. Därifrån var det en lagom moppetur till Hadars kiosk. På den tiden sa man inte ”hänga” men det var nog precis vad de gjorde vid kiosken.

Hadar i Spakebol, som han kallades, lade ner kiosken när han i stället öppnade mack. Resterna av macken finns kvar än i dag.

Det tvistas om var kiosken låg. Ingvar Arvidsson hävdar att den låg på en landtunga alldeles vid Korsbydammen, alltså på norra sidan av länsvägen. Och att Hadar byggde macken på andra sidan vägen. Andra hävdar att kiosken låg i macken.

Bakom macken låg i alla fall Hadars grop, berättar Ingvar Arvidsson, där dåtidens mopedungdom körde crosstävlingar i gruset.

Hadar Andersson, som han hette, drev ett litet jordbruk i Spakebol och enligt vår uppgiftslämnare var han engagerad i bygden och gjorde också en historisk skrift om bruket på Forsbacka.

Jag är verkligen inte Oppfinnarjocketypen. Ingenjörskonst ligger inte för mig. Men ibland händer det att man funderar på presumtiva manicker som skulle kunna underlätta i vardagen.

Som när man ska upp ur sängen på morgonen och ta sig till duschen. Allra som jobbigast är det nu när den råa höstkylan tränger sig på och det blir ruggigt även inomhus. Särskilt som fastighetsskötaren vägrar skruva upp den goa värmen. Ännu är det nämligen inte tillräckligt kallt.

Märkligt, det där. Det finns alltså en temperaturskillnad som jag känner av, men inte termometern? Enligt den är det fortfarande 20 grader inne.

Då ligger jag och tänker på hur en hemmasängdusch skulle kunna se ut. Kanske någon stålram runt om och någon sorts kran som gör att jag lyfts upp. Och så tänker jag mig en biltvättsvariant, där jag både sköljs, skrubbas och sen torkas. Och läggs tillbaka i sängen. Men klä på mig får jag nog göra själv.

Enklast vore förstås att ha en dusch på övervåningen, bara några steg från sovrummet. Men som planlösningen ser ut så göre sig det knappast. Nej, det blir nog även i fortsättningen till att ligga och gruva sig för den långa vandringen ned mot duschen i källaren. En resa på flera minuter känns det som, ner i underjorden.

Sen skall man upp igen.

Åmåls kioskbestånd fortsätter engagera. Ingvar Arvidsson i Åmål ringde för att berätta att det i Hadars kiosk i Spakebol fanns lösa Boy att köpa.

Hadars kiosk fanns åtminstone under början av 1960-talet. Den låg längs 164:an, alldeles vid Korsbydammen. Där fanns, förutom cigaretter, att köpa godis och glass. Kiosken blev en naturlig samlingsplats för traktens ungar, inte minst mopedburen ungdom.

Ingvar Arvidsson föddes på Tjuke och familjen flyttade senare till Västra Åsen. Därifrån var det en lagom moppetur till Hadars kiosk. På den tiden sa man inte ”hänga” men det var nog precis vad de gjorde vid kiosken.

Hadar i Spakebol, som han kallades, lade ner kiosken när han i stället öppnade mack. Resterna av macken finns kvar än i dag.

Det tvistas om var kiosken låg. Ingvar Arvidsson hävdar att den låg på en landtunga alldeles vid Korsbydammen, alltså på norra sidan av länsvägen. Och att Hadar byggde macken på andra sidan vägen. Andra hävdar att kiosken låg i macken.

Bakom macken låg i alla fall Hadars grop, berättar Ingvar Arvidsson, där dåtidens mopedungdom körde crosstävlingar i gruset.

Hadar Andersson, som han hette, drev ett litet jordbruk i Spakebol och enligt vår uppgiftslämnare var han engagerad i bygden och gjorde också en historisk skrift om bruket på Forsbacka.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.