2015-05-31 06:00

2015-06-01 17:10

Preventivmedel bör vara gratis

DYRT

Pinsamt

Preventivmedel är den av de sakerna som de flesta ungdomarna behöver i åldern mellan 15–25 år. De flesta har en trogen partner som de har sex med och vill vara skyddade mot graviditet till 110 procent.

Gratis preventivmedel skulle inte alls vara helt fel, i alla fall kondomer i affärerna, förutom på ungdomsmottagningen där de redan finns.

Vissa tjejer i åldern 15-18 år kan få betala mellan 20 och 500 kronor beroende vad det är för sort av preventivmedel de ska använda. Det känns ju inte så himla rockigt när det är två kompisar som ska hämta ut preventivmedel tillsammans och den ena får betala 20 kronor för sina p-piller, medan den andra måste betala närmare 300 kronor för sina. Tänk vad hon skulle kunna göra för sina 300 kronor om alla preventivmedel för ungdomar var gratis eller om alla hade en kostnad på 20 kronor/paket var tredje månad.

Ena tjejen hade kunna haft 280 kronor mer att köpa andra saker för som till exempel tamponger, bindor eller trosskydd som tonårsflickor också behöver. Vad gör man om ens mamma eller pappa inte kan köpa det åt en och man inte har några pengar kvar för att man var tvungen att köpa preventivmedel för sina sista pengar.

Alla ungdomar kanske vill de inte gå till ungdomsmottagningen varje vecka för att få kondomer, då man känner sig utpekad som sexberoende. Då är det bättre att få p-piller eller något annat preventivmedel utskrivet.

Människor reagerar olika på olika sorters preventivmedel. Det finns cirka sju sorters kondomer, 38 sorters p-piller och två olika sorter med mini-piller där det bara är 1 hormon av 2 som det finns i p-piller.

Det kostar så ofantligt mycket pengar, och sedan måste vi gå till apoteket och ta ut när det är mycket folk där. Det kan bli pinsamt om alla vet vad det är för paket man får av apotekaren.

Visste du att det finns typ 100 olika sorter av preventivmedel?

Alla oönskade graviditeter hade det varit färre av om alla preventivmedel inte var så ofantligt dyrt!

Evelin, 17 år

Preventivmedel är den av de sakerna som de flesta ungdomarna behöver i åldern mellan 15–25 år. De flesta har en trogen partner som de har sex med och vill vara skyddade mot graviditet till 110 procent.

Gratis preventivmedel skulle inte alls vara helt fel, i alla fall kondomer i affärerna, förutom på ungdomsmottagningen där de redan finns.

Vissa tjejer i åldern 15-18 år kan få betala mellan 20 och 500 kronor beroende vad det är för sort av preventivmedel de ska använda. Det känns ju inte så himla rockigt när det är två kompisar som ska hämta ut preventivmedel tillsammans och den ena får betala 20 kronor för sina p-piller, medan den andra måste betala närmare 300 kronor för sina. Tänk vad hon skulle kunna göra för sina 300 kronor om alla preventivmedel för ungdomar var gratis eller om alla hade en kostnad på 20 kronor/paket var tredje månad.

Ena tjejen hade kunna haft 280 kronor mer att köpa andra saker för som till exempel tamponger, bindor eller trosskydd som tonårsflickor också behöver. Vad gör man om ens mamma eller pappa inte kan köpa det åt en och man inte har några pengar kvar för att man var tvungen att köpa preventivmedel för sina sista pengar.

Alla ungdomar kanske vill de inte gå till ungdomsmottagningen varje vecka för att få kondomer, då man känner sig utpekad som sexberoende. Då är det bättre att få p-piller eller något annat preventivmedel utskrivet.

Människor reagerar olika på olika sorters preventivmedel. Det finns cirka sju sorters kondomer, 38 sorters p-piller och två olika sorter med mini-piller där det bara är 1 hormon av 2 som det finns i p-piller.

Det kostar så ofantligt mycket pengar, och sedan måste vi gå till apoteket och ta ut när det är mycket folk där. Det kan bli pinsamt om alla vet vad det är för paket man får av apotekaren.

Visste du att det finns typ 100 olika sorter av preventivmedel?

Alla oönskade graviditeter hade det varit färre av om alla preventivmedel inte var så ofantligt dyrt!

Evelin, 17 år

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.