2015-05-08 14:13

2015-05-08 14:13

Åmålsbor – öppna era villor inför bluesfesten

GÄSTVÄNLIG

Jag, liksom övriga, är fundersam över situationen som blivit efter beslutet om vandrarhemmet. När beslut togs var jag med bland de beslutande och fann då att med det beslutsunderlaget, fanns inget annat beslut att ta. För min del så vägde STF:s (Svenska Turistföreningens ) inställning till anläggningen tungt, liksom renoveringsbehovet kontra hyressättning.

Nu är det tråkigt att beslutet fick tas innan årets säsong, men inget att göra åt. Det finns nu då förslag om att lätta på regelverk för ”bed and breakfast”, framförallt inför blueshelgen.

Min personliga åsikt när det gäller detta är att det är onödigt och rent av dumt att lägga energi på regellättnader för en vecka. Det är bättre att bygg- och miljönämnden prioriterar tid till ändringar av detaljplaner utefter Åmålsån och vid Örnäs.

Det är viktigare, inför bluesveckan, att ta kontakt med Malungs kommun istället. Till Malung kommer varje år 25 000 personer för att dansa under dansbandsveckan och då räcker inga logier till alls utan man får ta till andra sätt för att lösa problemet med boende. Där ser turistbyrån till att vara behjälplig med att förmedla boende i del av villor.

Det fungerar utmärkt att dela på kök. Var och en ansvarar för vad de äter själva, men ansvarar för städningen gemensamt. Således behövs inga tillstånd gällande livsmedelshantering.

Folk vill bo på gångavstånd från dylika arrangemang. Så, alla som bor i Åmål: öppna era villor!

Blusen är för övrigt mycket viktig för Åmål. Vad vill vi att Åmål ska vara känt för? Ändå något? Vårt företagsklimat? Våra arrangemang? Bra skola? Vår fina natur? Närheten till Vänern? Bra äldreomsorg? Vår stadskärna? Vad har vi som sticker ut och som får folk att komma hit och rent av vilja bo här?

När jag hade hand om stadsvandringarna i början på 2000-talet så var Åmål känt för ”Fucking Åmål”. Jag fick nästan varje gång frågan vad vi tyckte om filmen här i Åmål. Jag hittade då på att fucking är en förkortning av fantastiskt, underbart, charmerande, kulturellt, idrottande , naturnära och gästfritt vilket jag tyckte lät trevligare.

När man nu är ute och reser och träffar folk så är det just bluesfesten folk känner till om Åmål numera, vilket jag tycker är mycket bättre. Så om vi inte har bluesfesten, vad ska vi ha då som sticker ut vad ska vi ha då?

Det är väl ett utmärkt tillfälle att vid bluesfesten se till att vi bjuder till lite extra med vår gästvänlighet, eller hur?


Lisbeth Vestlund (Fp )

Jag, liksom övriga, är fundersam över situationen som blivit efter beslutet om vandrarhemmet. När beslut togs var jag med bland de beslutande och fann då att med det beslutsunderlaget, fanns inget annat beslut att ta. För min del så vägde STF:s (Svenska Turistföreningens ) inställning till anläggningen tungt, liksom renoveringsbehovet kontra hyressättning.

Nu är det tråkigt att beslutet fick tas innan årets säsong, men inget att göra åt. Det finns nu då förslag om att lätta på regelverk för ”bed and breakfast”, framförallt inför blueshelgen.

Min personliga åsikt när det gäller detta är att det är onödigt och rent av dumt att lägga energi på regellättnader för en vecka. Det är bättre att bygg- och miljönämnden prioriterar tid till ändringar av detaljplaner utefter Åmålsån och vid Örnäs.

Det är viktigare, inför bluesveckan, att ta kontakt med Malungs kommun istället. Till Malung kommer varje år 25 000 personer för att dansa under dansbandsveckan och då räcker inga logier till alls utan man får ta till andra sätt för att lösa problemet med boende. Där ser turistbyrån till att vara behjälplig med att förmedla boende i del av villor.

Det fungerar utmärkt att dela på kök. Var och en ansvarar för vad de äter själva, men ansvarar för städningen gemensamt. Således behövs inga tillstånd gällande livsmedelshantering.

Folk vill bo på gångavstånd från dylika arrangemang. Så, alla som bor i Åmål: öppna era villor!

Blusen är för övrigt mycket viktig för Åmål. Vad vill vi att Åmål ska vara känt för? Ändå något? Vårt företagsklimat? Våra arrangemang? Bra skola? Vår fina natur? Närheten till Vänern? Bra äldreomsorg? Vår stadskärna? Vad har vi som sticker ut och som får folk att komma hit och rent av vilja bo här?

När jag hade hand om stadsvandringarna i början på 2000-talet så var Åmål känt för ”Fucking Åmål”. Jag fick nästan varje gång frågan vad vi tyckte om filmen här i Åmål. Jag hittade då på att fucking är en förkortning av fantastiskt, underbart, charmerande, kulturellt, idrottande , naturnära och gästfritt vilket jag tyckte lät trevligare.

När man nu är ute och reser och träffar folk så är det just bluesfesten folk känner till om Åmål numera, vilket jag tycker är mycket bättre. Så om vi inte har bluesfesten, vad ska vi ha då som sticker ut vad ska vi ha då?

Det är väl ett utmärkt tillfälle att vid bluesfesten se till att vi bjuder till lite extra med vår gästvänlighet, eller hur?


Lisbeth Vestlund (Fp )

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.