2018-02-06 06:00

2018-02-06 06:00

Polis som skrev om Ånimskog

DÖDSFALL

Tore Selin, Sandviken, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast sörjande är hustrun Siv, barnen Marie, Johan, Charlotte och Sofia med familjer samt systern Berit Björk.

Tore Selin var född och uppväxt i Ånimskog på den lilla gården Sörskogen i Östra Bodane. Fadern var timmerman på fartyg som gick på värmen, så stort ansvar för gårdens skötsel låg på modern och familjen.

Efter skolgången arbetade Tore Selin flera år i skogen för Sigurd Melchersson. Därefter flyttade han till Stockholm där han utbildade sig på polisskolan. Under många år tjänstgjorde han på polisen i Åmål och Bengtsfors. Efter pensioneringen flyttade han och hustrun Siv till Uppland. På senare år bodde de i Sandviken.

Från hemmet bar han med sig en djup gudstro. Under Åmålstiden var han medlem i Missionsförsamlingen. Under hela livet var han verksam i olika församlingar där hjälpverksamhet och humanism var ledstjärna för honom.

Tillsammans med en grupp likasinnade köpte man och rustade upp ett stort logementsfartyg som fick namnet m/s ”Restoration”. Tore Selin tjänstgjorde själv tillsammans med hustrun en tid på fartyget, då man evakuerade ryska judar till Israel från bland annat Svartahavshamnar. Vid den tiden ansågs att den judiska befolkningen behandlades illa i Sovjetunionen.

Tore Selin berättade för några år sedan i skriften ”Tack gode Gud för mitt liv” om uppväxttiden i Ånimskog, livet som polis och om sin gudstro.

För oss här i trakterna är förstås skildringen av Ånimskog på 30- och 40-talet särskilt intressant. Boken är bra, trevlig, ja stundom rolig. Förhoppningsvis finns den på Åmåls bibliotek.

För egen del träffade jag Tore Selin för första gången för 15 år sen. Han ville gärna tillbringa någon sommarvecka i sin barndoms bygd. Vi fick förmånen att många somrar ha Siv och Tore som gäster i vår sjöstuga nere vid Vingens hamn. Och jag vet att Tore njöt av att sitta där på bryggan och titta ut över Vänern, sin älskade sjö.

Skaran glesnar. Nu är det inte så många kvar att fråga om sånt som förr timat här i Ånimskog.

Sune Tholin

Tore Selin var född och uppväxt i Ånimskog på den lilla gården Sörskogen i Östra Bodane. Fadern var timmerman på fartyg som gick på värmen, så stort ansvar för gårdens skötsel låg på modern och familjen.

Efter skolgången arbetade Tore Selin flera år i skogen för Sigurd Melchersson. Därefter flyttade han till Stockholm där han utbildade sig på polisskolan. Under många år tjänstgjorde han på polisen i Åmål och Bengtsfors. Efter pensioneringen flyttade han och hustrun Siv till Uppland. På senare år bodde de i Sandviken.

Från hemmet bar han med sig en djup gudstro. Under Åmålstiden var han medlem i Missionsförsamlingen. Under hela livet var han verksam i olika församlingar där hjälpverksamhet och humanism var ledstjärna för honom.

Tillsammans med en grupp likasinnade köpte man och rustade upp ett stort logementsfartyg som fick namnet m/s ”Restoration”. Tore Selin tjänstgjorde själv tillsammans med hustrun en tid på fartyget, då man evakuerade ryska judar till Israel från bland annat Svartahavshamnar. Vid den tiden ansågs att den judiska befolkningen behandlades illa i Sovjetunionen.

Tore Selin berättade för några år sedan i skriften ”Tack gode Gud för mitt liv” om uppväxttiden i Ånimskog, livet som polis och om sin gudstro.

För oss här i trakterna är förstås skildringen av Ånimskog på 30- och 40-talet särskilt intressant. Boken är bra, trevlig, ja stundom rolig. Förhoppningsvis finns den på Åmåls bibliotek.

För egen del träffade jag Tore Selin för första gången för 15 år sen. Han ville gärna tillbringa någon sommarvecka i sin barndoms bygd. Vi fick förmånen att många somrar ha Siv och Tore som gäster i vår sjöstuga nere vid Vingens hamn. Och jag vet att Tore njöt av att sitta där på bryggan och titta ut över Vänern, sin älskade sjö.

Skaran glesnar. Nu är det inte så många kvar att fråga om sånt som förr timat här i Ånimskog.

Sune Tholin

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.