2018-02-03 06:00

2018-02-05 08:04

Krigaren som blev politiker och pastor

FÖDELSEDAG

70 år fyller på lördagen baptistpastor Hans Dahlgren i Åmål.

Hans Dahlgren föddes i Åmål. Han har under sina 70 år haft en hel del olika yrken. Först utbildade han sig till kock i Karlstad, efter arbete på Stadshotellet i Åmål gjorde han lumpen. När han flyttat tillbaka till Åmål började han jobba på Systembolaget. Efter några år blev han erbjuden att vara försteman i en stor Systembolaget butik i Gävle. I Gävle kände han för att byta karriär igen och började jobba åt försvaret. Då var han var han yrkesofficer vid Hälsinge regemente, Värmlands regemente, Artilleriskjutskolan i Älvdalen samt vid Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn. Han har också varit kommunfullmäktige i Grums, samt i Älvdalen.

– I militären vill de inte ha några sega gubbar så då pensioneras man vid 55 år så jag visste att jag skulle sluta 2003. Under den här tiden kom jag till tron också och började läsa till pastor på en distansutbildning, säger Hans Dahlgren.

Han studerade på distans vid teologiska högskolan i Stockholm samtidigt som han jobbade. 2004 fick han jobb som pastor i Åmål och flyttade då tillbaka efter 32 år på vift. Nu är han här för att stanna.

– Jag tror att det är bra att jag har flyttat och flängt så mycket. Som pastor vinner jag på att ha gjort andra saker i mitt liv. Det var också en fördel för mig att komma tillbaka till Åmål, säger Hans Dahlgren.

I dag fyller han 70 år och firar med ett öppet hus.

– Att fylla 70 känns inte på något sätt, allt går lite långsammare kanske. Jag har inte önskat mig något utan hoppas kunna ge en slant till Lepramissionen.

Hans Dahlgren föddes i Åmål. Han har under sina 70 år haft en hel del olika yrken. Först utbildade han sig till kock i Karlstad, efter arbete på Stadshotellet i Åmål gjorde han lumpen. När han flyttat tillbaka till Åmål började han jobba på Systembolaget. Efter några år blev han erbjuden att vara försteman i en stor Systembolaget butik i Gävle. I Gävle kände han för att byta karriär igen och började jobba åt försvaret. Då var han var han yrkesofficer vid Hälsinge regemente, Värmlands regemente, Artilleriskjutskolan i Älvdalen samt vid Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn. Han har också varit kommunfullmäktige i Grums, samt i Älvdalen.

– I militären vill de inte ha några sega gubbar så då pensioneras man vid 55 år så jag visste att jag skulle sluta 2003. Under den här tiden kom jag till tron också och började läsa till pastor på en distansutbildning, säger Hans Dahlgren.

Han studerade på distans vid teologiska högskolan i Stockholm samtidigt som han jobbade. 2004 fick han jobb som pastor i Åmål och flyttade då tillbaka efter 32 år på vift. Nu är han här för att stanna.

– Jag tror att det är bra att jag har flyttat och flängt så mycket. Som pastor vinner jag på att ha gjort andra saker i mitt liv. Det var också en fördel för mig att komma tillbaka till Åmål, säger Hans Dahlgren.

I dag fyller han 70 år och firar med ett öppet hus.

– Att fylla 70 känns inte på något sätt, allt går lite långsammare kanske. Jag har inte önskat mig något utan hoppas kunna ge en slant till Lepramissionen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.