2017-11-25 09:00

2017-11-25 09:00

Källarmästaren gick över till fastigheter

DÖDSFALL

Förre källarmästaren och fastighetsföretagaren Kaj Albèr från Åmål har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast sörjande är barnen Karen och Jörn med familjer.

Kaj Albèr var född i Danmark, men verkade under många år som krögare i Åmål. Han arbetade sida vid sida med sin maka Eywor, som avled år 2002.

Paret kom till Åmål 1965 och köpte dåvarande Kungsbaren, där Dressmann ligger i dag. De var entreprenörer och efter två år sålde de Kungsbaren och köpte i stället två gatukök, vid gamla BP mittemot Servus och en glasskiosk på torget. En period hade paret Albér korvkiosken på Kungsgatan, som de övertagit efter bröderna Lindahl.

Han köpte Grand Hotel på Hjeltegatan 1970 och drev där under nio år Kaj's lille kro. Så småningom övertog Albèr även Stadshotellet. Paret drev även två restauranger i Kristinehamn och under 70-talet började de investera i kommersiella fastigheter.

När Kaj Albèr lämnat restaurangbranschen ägnade han sig helt och hållet åt fastigheter, tillsammans med sina barn Karen och Jörn och med svärsonen Tommy Eriksson. I dag är även barnbarnen verksamma i bolagen. År 2001 såldes alla elva fastigheter i Åmål till Bolia, men kvar finns ett stort fastighetsinnehav i Säffle, Karlstad och Kristinehamn. Kaj Albèr var engagerad i bolagen in i det sista. Till familjens bolagssfär hör Kasernhöjden i Karlstad och en tid drev Albèr fastigheter galleriorna Duvan och 15-huset i Karlstad.

Kaj Albèr var född i Danmark, men verkade under många år som krögare i Åmål. Han arbetade sida vid sida med sin maka Eywor, som avled år 2002.

Paret kom till Åmål 1965 och köpte dåvarande Kungsbaren, där Dressmann ligger i dag. De var entreprenörer och efter två år sålde de Kungsbaren och köpte i stället två gatukök, vid gamla BP mittemot Servus och en glasskiosk på torget. En period hade paret Albér korvkiosken på Kungsgatan, som de övertagit efter bröderna Lindahl.

Han köpte Grand Hotel på Hjeltegatan 1970 och drev där under nio år Kaj's lille kro. Så småningom övertog Albèr även Stadshotellet. Paret drev även två restauranger i Kristinehamn och under 70-talet började de investera i kommersiella fastigheter.

När Kaj Albèr lämnat restaurangbranschen ägnade han sig helt och hållet åt fastigheter, tillsammans med sina barn Karen och Jörn och med svärsonen Tommy Eriksson. I dag är även barnbarnen verksamma i bolagen. År 2001 såldes alla elva fastigheter i Åmål till Bolia, men kvar finns ett stort fastighetsinnehav i Säffle, Karlstad och Kristinehamn. Kaj Albèr var engagerad i bolagen in i det sista. Till familjens bolagssfär hör Kasernhöjden i Karlstad och en tid drev Albèr fastigheter galleriorna Duvan och 15-huset i Karlstad.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.