2017-07-25 06:00

2017-07-25 06:00

Han sålde strumpor till legendaren Pelé

DÖDSFALL

Carl-Erik Waern, Åmål, har avlidit i en ålder av 87 år.

Hans närmaste är sonen Fredrik med familj, samt barnbarnen Mattias och Tobias med familjer.

Carl-Erik Waern föddes i Ånimskog, men familjen flyttade tidigt till Fröskog, där han växte upp under enkla förhållanden, som ett av sex syskon. Carl-Erik gick på Kristinedals skola i sex år, samtidigt som han hjälpte till med jordbruket och i skogen. Han jobbade senare på Fengersfors bruk och också på broderns rörmokeri, där han var hantlangare.

När Carl-Erik Waern var i 20-årsåldern drabbades han av TBC och var ganska illa däran. Under en period låg han inlagd på sanatoriet i Kroppefjäll.

När han återkom till yrkeslivet blev han resande försäljare i textilbranschen, med främst Värmland och Dalsland som sina distrikt.

Via kontakter fick Carl-Erik Waern på 1950-talet anställning på varuhuset Ferdinand Lundquist, Göteborgs finaste varuhus och föregångare till NK. Där jobbade han bland annat under fotbolls-VM 1958 och han berättade gärna om när han sålde strumpor till Pelé och till det franska fotbollslandslaget.

Det var också under den här perioden han träffade sin blivande hustru Berit. De båda flyttade till Åmål i början av 1960-talet, där Carl-Erik fått anställning i Evert Hallgrens herrekipering. 1964 föddes dottern Carina.

1969 köpte så Evert Hallgren och paret Carl-Erik och Berit Waern tillsammans HW Dam, som var herrekiperingen Högberg och Winblads damavdelning. På papperet var det hustrun Berit som stod för delägareskapet. Från 1969 stod därmed HW i HW Dam i stället för Hallgren och Waern. Det hände mycket i familjens liv vid den tiden. Samma år föddes nämligen sonen Fredrik.

Större delen av sitt yrkesliv ägnade alltså Carl-Erik Waern åt konfektionsbranschen. Man kan med fog säga att han varit behjälplig med att ekipera Åmåls befolkning.

På fritiden hade Carl-Erik många intressen. Han började tidigt med golf och var med och startade Forsbacka Golfklubb runt 1969–70. Genom åren har Carl-Erik Waern bidragit med mycket arbete på Forsbackabanan.

Carl-Erik Waern var också engagerad i Åmåls Sportklubb i många år. Främst var han inblandad på sponsorsidan och drog genom åren in mycket pengar till klubben.

Han var också aktiv i Lions.

Oasen i tillvaron var sommarstället i Järane i Laxarby, där Carl-Erik Waern med familj under närmare 45 år disponerade nedervåningen i konstnären Arne Isacssons hus. Tillfället dök upp efter ett tips från gamle skräddaren Werner Svane. Familjen Isacsson äger fortfarande huset.

Carl-Erik hade redan tidigt ett stort konstintresse, likväl som ett stort intresse för historia. I Järane fick han möjlighet att träffa många erkänt skickliga konstnärer, på besök hos Arne Isacsson.

Carl-Erik Waern skötte huset i Järane och fixade mycket både inne och ute. Han gick mycket i skog och mark och gillade att plocka svamp.

Hustrun Berit och dottern Carina är avlidna.

Carl-Erik Waern föddes i Ånimskog, men familjen flyttade tidigt till Fröskog, där han växte upp under enkla förhållanden, som ett av sex syskon. Carl-Erik gick på Kristinedals skola i sex år, samtidigt som han hjälpte till med jordbruket och i skogen. Han jobbade senare på Fengersfors bruk och också på broderns rörmokeri, där han var hantlangare.

När Carl-Erik Waern var i 20-årsåldern drabbades han av TBC och var ganska illa däran. Under en period låg han inlagd på sanatoriet i Kroppefjäll.

När han återkom till yrkeslivet blev han resande försäljare i textilbranschen, med främst Värmland och Dalsland som sina distrikt.

Via kontakter fick Carl-Erik Waern på 1950-talet anställning på varuhuset Ferdinand Lundquist, Göteborgs finaste varuhus och föregångare till NK. Där jobbade han bland annat under fotbolls-VM 1958 och han berättade gärna om när han sålde strumpor till Pelé och till det franska fotbollslandslaget.

Det var också under den här perioden han träffade sin blivande hustru Berit. De båda flyttade till Åmål i början av 1960-talet, där Carl-Erik fått anställning i Evert Hallgrens herrekipering. 1964 föddes dottern Carina.

1969 köpte så Evert Hallgren och paret Carl-Erik och Berit Waern tillsammans HW Dam, som var herrekiperingen Högberg och Winblads damavdelning. På papperet var det hustrun Berit som stod för delägareskapet. Från 1969 stod därmed HW i HW Dam i stället för Hallgren och Waern. Det hände mycket i familjens liv vid den tiden. Samma år föddes nämligen sonen Fredrik.

Större delen av sitt yrkesliv ägnade alltså Carl-Erik Waern åt konfektionsbranschen. Man kan med fog säga att han varit behjälplig med att ekipera Åmåls befolkning.

På fritiden hade Carl-Erik många intressen. Han började tidigt med golf och var med och startade Forsbacka Golfklubb runt 1969–70. Genom åren har Carl-Erik Waern bidragit med mycket arbete på Forsbackabanan.

Carl-Erik Waern var också engagerad i Åmåls Sportklubb i många år. Främst var han inblandad på sponsorsidan och drog genom åren in mycket pengar till klubben.

Han var också aktiv i Lions.

Oasen i tillvaron var sommarstället i Järane i Laxarby, där Carl-Erik Waern med familj under närmare 45 år disponerade nedervåningen i konstnären Arne Isacssons hus. Tillfället dök upp efter ett tips från gamle skräddaren Werner Svane. Familjen Isacsson äger fortfarande huset.

Carl-Erik hade redan tidigt ett stort konstintresse, likväl som ett stort intresse för historia. I Järane fick han möjlighet att träffa många erkänt skickliga konstnärer, på besök hos Arne Isacsson.

Carl-Erik Waern skötte huset i Järane och fixade mycket både inne och ute. Han gick mycket i skog och mark och gillade att plocka svamp.

Hustrun Berit och dottern Carina är avlidna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.