2017-04-18 09:07

2017-04-18 09:07

Dalsland förblir hemma för Gabriella Nydahl

FÖDELSEDAG: Textilkonstnären fyller 90 år

Applikationer och broderier har alltid legat textilkonstnären Gabriella Nydahl från Ånimskog varmt om hjärtat. Även om hon sedan snart tio år bor i Stockholm, så förblir Dalsland hemma.
I morgon, onsdag, fyller hon 90 år och det ska firas med barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Dalslandskonstnären Gabriella Nydahl är mest känd för sina detaljrika textilier med applikationer och broderier, ofta med motiv hämtade från naturen. Att betrakta hennes verk är inte sällan lite som att se ut genom ett fönster. Hon har ett sinne för nyanser och i olika material växer hennes bilder fram.

Gabriella Nydahl arbetade under senare år med en teknik att bygga ett slags 3D-effekt genom att drapera och lägga tunna tyger i lager. Ett stort verk där ett vattenfall i tyll forsar ut från väggen, som ställdes ut i Åmål 2004, hänger nu hemma i hennes lägenhet.

I offentliga miljöer

Med en lång karriär, med många utställningar, är det inte helt klart vart alla verk genom åren tagit vägen. I våra trakter finns hon representerad exempelvis på Dalslands konstmuseum, i Tösse kyrka, på Åmålsgården och hos Tempelriddareorden i Åmål. På Åmåls bibliotek finns en serie med motiv från stadens äldsta delar, kring Plantaget.

1975 köpte Åmåls kommun ett verk kallat ”Väg på Dal” att ge i gåva till kung Carl XVI Gustaf på hans eriksgata. Gabriella Nydahl var då enda kvinnan som fick ingå i den officiella Åmålsdelegationen.

Även prinsessan Christina fick 2002 ett Nydahlverk, när hon besökte Åmåls Rödakorskrets 100-årsjubileum.

Gabriella Nydahl föddes i Uppsala 1927. Hennes konstnärliga talang upptäcktes tidigt och när hon arbetade som dekormålare i ett av stadens varuhus uppmanades hon att söka Konstfack i Stockholm. Där inledde hon studierna på dekormålarutbildningen, men bytte efter ett år inriktning till textil.

Redan under utbildningen fick hon tillsammans med andra unga konstnärer och formgivare 1956 ställa ut i New York i samlingsutställningen ”Young Americans och Scandinavians”. Gabriella Nydahl fick andra pris där, något som det berättades om i bland annat DN och Aftonbladet.

Efter att hon tagit examen 1956, började hon och maken, läroverksadjunkten och lantbrukaren Kurt Nydahl, att leta sommarhus på landet. Det blev Stora Bräcke i Ånimskog, inte långt från Furusjön.

Barnen tagit över

Det dröjde sedan inte många år innan de flyttade dit helt och hållet. Här levde och verkade de. Trots att det är mer än tio år sedan Gabriella Nydahl flyttade därifrån, för att bo i lägenhet i först Åmål och sedan i Stockholm, älskar hon fortfarande att få komma till Dalsland – som förblir ”hemma” för henne. I dag har barnen gården som sommarhus.

Åldern börjar ta ut sin rätt och nuförtiden arbetar Gabriella Nydahl inte ofta. Men hon målar gärna akvarell för nöje och avkoppling. Så sent som för två år sedan fanns hon representerad när Dalslands konstnärsförbund och konstförening firade 80-årsjubileum med en samlingsutställning på Rackstadmuseet. Hon var då även på plats i Arvika och togs varmt emot av kollegorna.

Till helgen blir det stort kalas med de fem barnen och en stor skara barnbarn och barnbarnsbarn som alla samlas för att uppmärksamma den nyblivna 90-åringen.

Dalslandskonstnären Gabriella Nydahl är mest känd för sina detaljrika textilier med applikationer och broderier, ofta med motiv hämtade från naturen. Att betrakta hennes verk är inte sällan lite som att se ut genom ett fönster. Hon har ett sinne för nyanser och i olika material växer hennes bilder fram.

Gabriella Nydahl arbetade under senare år med en teknik att bygga ett slags 3D-effekt genom att drapera och lägga tunna tyger i lager. Ett stort verk där ett vattenfall i tyll forsar ut från väggen, som ställdes ut i Åmål 2004, hänger nu hemma i hennes lägenhet.

I offentliga miljöer

Med en lång karriär, med många utställningar, är det inte helt klart vart alla verk genom åren tagit vägen. I våra trakter finns hon representerad exempelvis på Dalslands konstmuseum, i Tösse kyrka, på Åmålsgården och hos Tempelriddareorden i Åmål. På Åmåls bibliotek finns en serie med motiv från stadens äldsta delar, kring Plantaget.

1975 köpte Åmåls kommun ett verk kallat ”Väg på Dal” att ge i gåva till kung Carl XVI Gustaf på hans eriksgata. Gabriella Nydahl var då enda kvinnan som fick ingå i den officiella Åmålsdelegationen.

Även prinsessan Christina fick 2002 ett Nydahlverk, när hon besökte Åmåls Rödakorskrets 100-årsjubileum.

Gabriella Nydahl föddes i Uppsala 1927. Hennes konstnärliga talang upptäcktes tidigt och när hon arbetade som dekormålare i ett av stadens varuhus uppmanades hon att söka Konstfack i Stockholm. Där inledde hon studierna på dekormålarutbildningen, men bytte efter ett år inriktning till textil.

Redan under utbildningen fick hon tillsammans med andra unga konstnärer och formgivare 1956 ställa ut i New York i samlingsutställningen ”Young Americans och Scandinavians”. Gabriella Nydahl fick andra pris där, något som det berättades om i bland annat DN och Aftonbladet.

Efter att hon tagit examen 1956, började hon och maken, läroverksadjunkten och lantbrukaren Kurt Nydahl, att leta sommarhus på landet. Det blev Stora Bräcke i Ånimskog, inte långt från Furusjön.

Barnen tagit över

Det dröjde sedan inte många år innan de flyttade dit helt och hållet. Här levde och verkade de. Trots att det är mer än tio år sedan Gabriella Nydahl flyttade därifrån, för att bo i lägenhet i först Åmål och sedan i Stockholm, älskar hon fortfarande att få komma till Dalsland – som förblir ”hemma” för henne. I dag har barnen gården som sommarhus.

Åldern börjar ta ut sin rätt och nuförtiden arbetar Gabriella Nydahl inte ofta. Men hon målar gärna akvarell för nöje och avkoppling. Så sent som för två år sedan fanns hon representerad när Dalslands konstnärsförbund och konstförening firade 80-årsjubileum med en samlingsutställning på Rackstadmuseet. Hon var då även på plats i Arvika och togs varmt emot av kollegorna.

Till helgen blir det stort kalas med de fem barnen och en stor skara barnbarn och barnbarnsbarn som alla samlas för att uppmärksamma den nyblivna 90-åringen.