2017-04-04 09:08

2017-04-04 09:08

Redaktionschef firar 70-årsdag i Frankrike

FÖDELSEDAG: Flanerar på marknad i böckernas by

PD:s tidigare redaktionschef och mångåriga medarbetare Eva Tranefeldt fyller i dag 70 år. Sedan pensioneringen har hon blivit en kosmopolit av rang och är ofta på resa, om inte för att träffa barnbarnen så för att uppleva världen.

Det blev 37 år som journalist på Provinstidningen Dalsland för Eva Tranefeldt. Den 2 september 1974 klev Eva Svensson från Skara in på redaktionen på Kyrkogatan för första gången och här i Åmål blev hon sedan kvar, gifte sig och bildade familj.

När hon slutade på PD, i juni 2011, var det som redaktionschef.

Det var händelserika år med många små och stora nyheter att rapportera om för läsarna. ”Inget är nytt under solen” skrev hon redan 2002 i sin minnesbok ”Reporter i Dalsland” som gavs ut samtidigt som PD krympte till tabloidformat.

– Jag fick vara med om hela tidningshistorian, ända från blytiden fram till det nya. Det är det inte många som varit. Det har varit en väldigt stor förändring, säger Eva Tranefeldt.

Minns människorna

Det hon framför allt minns är alla människor hon mött genom åren.

– Alla har sin historia att berätta. Det upptäckte jag verkligen.

I dag, den 4 april, fyller hon 70 år. Eva Tranefeldt är långt ifrån någon pensionär som slagit sig till ro i gungstolen. Hon har kvar sina föreningsengagemang i styrelserna i Åmåls teaterförening, i lokala Röda Korset och i Åmåls föreningsarkiv. Utöver detta befinner hon sig ofta på resande fot. De tre döttrarna och de sju barnbarnen, alla pojkar, finns utspridda över världen och det blir också en hel del nöjesresor, inte sällan kulturellt berikande. Senaste året har hon besökt Bangladesh, Etiopien, Sri Lanka, Polen och England. Framöver väntar en ny tur till England och en Dubairesa.

Hon har även varit på litterär kryssning till Finland.

– Men då gick vi inte av båten.

När PD får tag på Eva Tranefeldt på måndagen är hon ute och går på marknaden i Montolieu, en liten fransk by med 850 invånare som gjort sig känd som ”böckernas by”, med ett museum om bokens historia och med 17 små bokaffärer och antikvariat och flera gallerier.

Här ska hon fira födelsedagen med ena dottern med familj, sina syskon och en svåger.

– Vi ska gå ut och äta. Det blir några vänner från byn också. Det blir vinprovning hos den lokala vinhandlaren, men jag vet inte allt. Det blir en överraskning.

Saknar du jobbet?

– Nej. Det gör jag faktiskt inte. Jag saknar arbetskamraterna och så, och ibland kan jag sakna att skriva.

Det blev 37 år som journalist på Provinstidningen Dalsland för Eva Tranefeldt. Den 2 september 1974 klev Eva Svensson från Skara in på redaktionen på Kyrkogatan för första gången och här i Åmål blev hon sedan kvar, gifte sig och bildade familj.

När hon slutade på PD, i juni 2011, var det som redaktionschef.

Det var händelserika år med många små och stora nyheter att rapportera om för läsarna. ”Inget är nytt under solen” skrev hon redan 2002 i sin minnesbok ”Reporter i Dalsland” som gavs ut samtidigt som PD krympte till tabloidformat.

– Jag fick vara med om hela tidningshistorian, ända från blytiden fram till det nya. Det är det inte många som varit. Det har varit en väldigt stor förändring, säger Eva Tranefeldt.

Minns människorna

Det hon framför allt minns är alla människor hon mött genom åren.

– Alla har sin historia att berätta. Det upptäckte jag verkligen.

I dag, den 4 april, fyller hon 70 år. Eva Tranefeldt är långt ifrån någon pensionär som slagit sig till ro i gungstolen. Hon har kvar sina föreningsengagemang i styrelserna i Åmåls teaterförening, i lokala Röda Korset och i Åmåls föreningsarkiv. Utöver detta befinner hon sig ofta på resande fot. De tre döttrarna och de sju barnbarnen, alla pojkar, finns utspridda över världen och det blir också en hel del nöjesresor, inte sällan kulturellt berikande. Senaste året har hon besökt Bangladesh, Etiopien, Sri Lanka, Polen och England. Framöver väntar en ny tur till England och en Dubairesa.

Hon har även varit på litterär kryssning till Finland.

– Men då gick vi inte av båten.

När PD får tag på Eva Tranefeldt på måndagen är hon ute och går på marknaden i Montolieu, en liten fransk by med 850 invånare som gjort sig känd som ”böckernas by”, med ett museum om bokens historia och med 17 små bokaffärer och antikvariat och flera gallerier.

Här ska hon fira födelsedagen med ena dottern med familj, sina syskon och en svåger.

– Vi ska gå ut och äta. Det blir några vänner från byn också. Det blir vinprovning hos den lokala vinhandlaren, men jag vet inte allt. Det blir en överraskning.

Saknar du jobbet?

– Nej. Det gör jag faktiskt inte. Jag saknar arbetskamraterna och så, och ibland kan jag sakna att skriva.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.