2016-06-13 11:33

2016-06-13 11:33

Åmålsbördig vigdes till präst i Karlstad

KARLSTAD: Sex och ett halvt års teologistudier är avslutade

I söndags prästvigdes Åmålsbördiga Jenny Anshelm, tidigare Bäckström, tillsammans med sin make Nils Anshelm i Karlstads domkyrka. Under sitt första år som pastorsadjunkter ska de tjänstgöra i Nordmarkens pastorat.

Efter sex och ett halvt år vid Uppsala universitet har Jenny Anshelm, som är uppvuxen i Åmål, nu avslutat sina teologistudier. I söndags vigdes hon och maken Nils Anshelm till präster i Karlstads domkyrka.

– Det känns roligt att få börja arbeta med något som jag tror på och står för, säger Jenny Anshelm.

Livets olika skeenden

Hennes make Nils Anshelm har haft drömmen om att bli präst sedan han var tre år.

– Jag minns inte själv hur jag fick idén från början. Antagligen blev jag inspirerad av mina föräldrar som båda är präster. Men det som bland annat har lockat mig med prästyrket är att få finnas för människor i livets alla stora skeenden. Alltifrån att döpa ett nyfött barn till att stötta någon som har förlorat sin livskamrat sedan 60 år tillbaka, säger han.

Jobba med människor

För Jenny Anshelm har yrkesvalet inte varit lika självklart.

Under gymnasietiden på Karlbergsgymnasiet funderade hon framför allt på att bli läkare eller sjukgymnast. Men efter ett halvår på resande fot i Oceanien och studier vid Geijerskolans folkhögskola i Ransäter bytte hon riktning.

– Jag visste att jag ville hjälpa människor på något sätt. Men tanken på läkare eller sjukgymnast kändes inte helt rätt för mig. Beslutet att läsa till präst gav mig frid, säger Jenny Anshelm.

Fördjupning i hebreiska

Våren 2010 började hon därmed sina teologistudier vid Uppsala universitet. Förutom de obligatoriska ämnena, valde hon att fördjupa sig inom hebreiskan.

– I hebreiskan kunde jag sammanföra mitt intresse för skrivande, teologi och även för matte. Det är nämligen ungefär samma tankesätt när man ska lösa ett matteproblem som när man ska översätta ett hebreiskt ord. Dessutom tycker jag det är intressant att ha möjlighet att läsa vad som står i de bibliska originaltexterna, säger Jenny Anshelm.

Tjänst i Värmland

Under sitt första år som pastorsadjunkter kommer de att tjänstgöra vid Nordmarkens pastorat som består av åtta församlingar, där Årjäng är den största orten.

Emma Bäckström är förutom PD-reporter även syster till Jenny Anshelm.

Efter sex och ett halvt år vid Uppsala universitet har Jenny Anshelm, som är uppvuxen i Åmål, nu avslutat sina teologistudier. I söndags vigdes hon och maken Nils Anshelm till präster i Karlstads domkyrka.

– Det känns roligt att få börja arbeta med något som jag tror på och står för, säger Jenny Anshelm.

Livets olika skeenden

Hennes make Nils Anshelm har haft drömmen om att bli präst sedan han var tre år.

– Jag minns inte själv hur jag fick idén från början. Antagligen blev jag inspirerad av mina föräldrar som båda är präster. Men det som bland annat har lockat mig med prästyrket är att få finnas för människor i livets alla stora skeenden. Alltifrån att döpa ett nyfött barn till att stötta någon som har förlorat sin livskamrat sedan 60 år tillbaka, säger han.

Jobba med människor

För Jenny Anshelm har yrkesvalet inte varit lika självklart.

Under gymnasietiden på Karlbergsgymnasiet funderade hon framför allt på att bli läkare eller sjukgymnast. Men efter ett halvår på resande fot i Oceanien och studier vid Geijerskolans folkhögskola i Ransäter bytte hon riktning.

– Jag visste att jag ville hjälpa människor på något sätt. Men tanken på läkare eller sjukgymnast kändes inte helt rätt för mig. Beslutet att läsa till präst gav mig frid, säger Jenny Anshelm.

Fördjupning i hebreiska

Våren 2010 började hon därmed sina teologistudier vid Uppsala universitet. Förutom de obligatoriska ämnena, valde hon att fördjupa sig inom hebreiskan.

– I hebreiskan kunde jag sammanföra mitt intresse för skrivande, teologi och även för matte. Det är nämligen ungefär samma tankesätt när man ska lösa ett matteproblem som när man ska översätta ett hebreiskt ord. Dessutom tycker jag det är intressant att ha möjlighet att läsa vad som står i de bibliska originaltexterna, säger Jenny Anshelm.

Tjänst i Värmland

Under sitt första år som pastorsadjunkter kommer de att tjänstgöra vid Nordmarkens pastorat som består av åtta församlingar, där Årjäng är den största orten.

Emma Bäckström är förutom PD-reporter även syster till Jenny Anshelm.

  • Emma Bäckström