2016-05-31 06:00

2016-05-31 06:00

Ung pianist i Fox Band

DÖDSFALL

Helfrid Johansson, Tösse, har avlidit i en ålder av 99 år. Hon sörjes närmast av sonen Ulf och dottern Britt, samt barnbarn, barnbarnsbarn och barnbarnsbarnbarn.

Helfrid var född och uppväxt på gården Tomasbol utanför Tösse. Som 15-åring började hon arbeta som piga inne i Åmål, men efter ett knappt år var hon tillbaka igen eftersom hon behövdes på gården. Under flera år hushållade hon åt sina bröder.

I unga år hade Helfrid Andersson också anställning som kokerska på båten ”Åmål” som gick på Vänern.

Helfrid Johansson gifte sig 1942 med Einar som kom från Småland. Einar kallades vanligtvis för Pelle. När de båda gifte sig flyttade de till gruvgården i Hannebol.

Senare flyttade familjen till Tösse, först till lägenhet och sedan 1959 till ett nybyggt hus. Sonen Ulf hade fötts 1944 och dottern Britt kom 1949. Einar Johansson avled 1976.

Under flera år drev Helfrid Johansson, tillsammans med sin syster Iris, Tösse Café och Brödaffär. Kaféet var öppet alla dagar utom juldagen och påskdagen men de båda systrarna turades om att vara ledig varannan söndag.

Helfrid Johansson bodde under många år kvar i huset i Tösse, där hon trivdes. De senaste åren bodde hon i en servicelägenhet på Solsäter. Helfrid Johansson avled på sitt hundrade år.

Som ung kvinna, när hon var 18 år, blev Helfrid Johansson pianist och dragspelare i nystartade Fox Band från Tösse. I kvintetten ingick också kapellmästaren Johannes Andersson, samt Adolf Eriksson, Helfrids broder Gösta Johansson och blivande maken Einars bror Fritz Johansson.

Fox Band spelade förstås i Tösse, men fick också spelningar i Skäggebyn, i Svanskog, i Ed och förstås på Furuhäll i Åmål. Där spelade Fox Band tre år i rad när det var uppträdanden på onsdagar. När Fox Band hade spelning på Furuhäll så cyklade Helfrid Johansson in till Åmål från Tösse med sitt stora dragspel på pakethållaren.

Fox Band upplöstes 1939 när brodern Gösta blev inkallad till det militära.

Förutom i Fox Band så var Helfrid Johansson också pianist i Charlies kapell som brukade spela upp till dans på söndagarna i Fengersfors.

Helfrid var född och uppväxt på gården Tomasbol utanför Tösse. Som 15-åring började hon arbeta som piga inne i Åmål, men efter ett knappt år var hon tillbaka igen eftersom hon behövdes på gården. Under flera år hushållade hon åt sina bröder.

I unga år hade Helfrid Andersson också anställning som kokerska på båten ”Åmål” som gick på Vänern.

Helfrid Johansson gifte sig 1942 med Einar som kom från Småland. Einar kallades vanligtvis för Pelle. När de båda gifte sig flyttade de till gruvgården i Hannebol.

Senare flyttade familjen till Tösse, först till lägenhet och sedan 1959 till ett nybyggt hus. Sonen Ulf hade fötts 1944 och dottern Britt kom 1949. Einar Johansson avled 1976.

Under flera år drev Helfrid Johansson, tillsammans med sin syster Iris, Tösse Café och Brödaffär. Kaféet var öppet alla dagar utom juldagen och påskdagen men de båda systrarna turades om att vara ledig varannan söndag.

Helfrid Johansson bodde under många år kvar i huset i Tösse, där hon trivdes. De senaste åren bodde hon i en servicelägenhet på Solsäter. Helfrid Johansson avled på sitt hundrade år.

Som ung kvinna, när hon var 18 år, blev Helfrid Johansson pianist och dragspelare i nystartade Fox Band från Tösse. I kvintetten ingick också kapellmästaren Johannes Andersson, samt Adolf Eriksson, Helfrids broder Gösta Johansson och blivande maken Einars bror Fritz Johansson.

Fox Band spelade förstås i Tösse, men fick också spelningar i Skäggebyn, i Svanskog, i Ed och förstås på Furuhäll i Åmål. Där spelade Fox Band tre år i rad när det var uppträdanden på onsdagar. När Fox Band hade spelning på Furuhäll så cyklade Helfrid Johansson in till Åmål från Tösse med sitt stora dragspel på pakethållaren.

Fox Band upplöstes 1939 när brodern Gösta blev inkallad till det militära.

Förutom i Fox Band så var Helfrid Johansson också pianist i Charlies kapell som brukade spela upp till dans på söndagarna i Fengersfors.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.