2016-03-11 12:51

2016-03-11 12:51

Kyrkklockorna ringer i spanska Tossa

DÖDSFALL

Inger Sandin, Åmål, har avlidit i sitt hem på Kompassgatan, på Internationella kvinnodagen, den 8 mars, i en ålder av 72 år.
Hon sörjs närmast av döttrarna Sissi och Nina med familjer, samt systern Barbro.

Inger Sandin föddes i Åmål och växte upp på Åsgatan 29. Farmor fanns ett par hus bort, på Åsgatan 25. Många barn växte upp i området och det var alltid mycket lek och aktivitet i grannskapet. Inger Sandin var energisk, ville vara med om mycket och gjorde allt med stor energi. Hon hjälpte till att hacka potatis, hon älskade att plocka bär och att fiska. Hon var också väldigt duktig på att simma och om vintrarna älskade hon att åka skidor vid vattentornet.

Hennes äldre syster Barbro minns särskilt en episod, när Inger var fyra år och längtade så mycket efter sin mamma att hon cyklade på sin trehjuling från Åsgatan till Stadshotellet, till mammas jobb.

Inger Sandin hade läshuvud och började folkskolan redan som sexåring. Senare gick hon förstås vidare till realskolan och gymnasieskolan Norrtull, där hon tog studenten.

Som duktig simmare deltog Inger Sandin varje år vid den traditionella eldfesten på Strandbadet. Det var Inger som hoppade från tio meter – med facklor i händerna. Nere i det mörka vattnet väntade kompisarna – också de med facklor i skymningen.

Ingers mamma drev sommarserveringen på Strandbadet, men eftersom hon också hade andra åtaganden var det ofta Inger och hennes syster Barbro som skötte serveringen.

Efter studenten sökte sig Inger Sandin till Göteborg och universitetet med målet att bli lärare. Hon bodde bara en kort period i Göteborg och återvände snart till Åmål igen. Där hade hon träffat sin blivande make Bosse, som hon gifte sig med 1967.

Inger Sandin började som lärare i engelska och tyska på högstadiet Norrtull. Senare, under mitten av 1980-talet, började hon också undervisa i spanska.

Paret Sandin byggde hus på Kompassgatan i Åmål och kunde flytta in där 1976. Då var redan döttrarna Sissi och Nina födda.

Senare i livet skilde sig Inger och Bosse, men Inger bodde kvar i huset hela livet.

Inger Sandin älskade läraryrket och var mycket omtyckt bland eleverna. Hon har lärt ut språk till många kullar Åmålsbarn genom åren, på Norrtull, på Kristinebergskolan och på Karlbergsgymnasiet.

När Inger Sandin började undervisa i spanska, vaknade intresset för Spanien. Hon började ta familjen dit på charterresor. Efter hand utvecklades det till språkresor med eleverna. Det var då hon upptäckte orten Tossa del Mar, strax utanför Barcelona. Där hittade hon ett lämpligt hotell och en skola att ha utbyte med.

Under 18 år tog Inger Sandin sina elever till Tossa på språkresa. Varje gång var ett antal föräldrar med. Tack vare Inger Sandins engagemang känner därför många Åmålsbor i dag en alldeles särskild koppling till området. Att Inger gjort intryck även bland Tossaborna märks inte minst i det officiella brev döttrarna fått av stadens borgmästare efter Ingers bortgång. På söndag ringer kyrkklockorna i Tossa kyrka för Inger från Åmål.

Inger Sandin har alltid haft ett stort idrottsintresse och kontakten med Tossa, gjorde henne till ett extremt stort Barca-fan. Hon följde varenda match med Barcelonas fotbollslag och hon har sett många, många matcher på plats på Camp Nou. När Barcelona spelade klädde Inger alltid upp sig – i Barcatröja, förstås.

Hennes idrottsintresse gällde i lika hög grad de lokala föreningarna. Hon har själv varit både aktiv tennisspelare och orienterare. Inger Sandin var medlem av såväl IFK Åmål som IF Viken, och Säffle FF. Anledningen var att hon intensivt och gärna följde sina barnbarns framfart.

Inger Sandin engagerade sig ideellt, för människor som haft det svårt. Hon var medlem i många år i Amnesty – och på senare år i Röda Korset. Under hela sitt liv var hon mycket omtänksam om andra personer. Hon hjälpte andra, fixade och donade. Hon gav av sin tid helt enkelt, både till familjen och till de många vännerna.

Fastän hon var energisk och hann med så mycket, så hade hon också tid att njuta. Hon älskade skogen, sjön och Spanien, säger hennes döttrar Sissi och Nina, och minns ett av hennes favorituttryck när hon njöt som mest:

”Det här är livet på en pinne.”

Ove Rydh

Inger Sandin föddes i Åmål och växte upp på Åsgatan 29. Farmor fanns ett par hus bort, på Åsgatan 25. Många barn växte upp i området och det var alltid mycket lek och aktivitet i grannskapet. Inger Sandin var energisk, ville vara med om mycket och gjorde allt med stor energi. Hon hjälpte till att hacka potatis, hon älskade att plocka bär och att fiska. Hon var också väldigt duktig på att simma och om vintrarna älskade hon att åka skidor vid vattentornet.

Hennes äldre syster Barbro minns särskilt en episod, när Inger var fyra år och längtade så mycket efter sin mamma att hon cyklade på sin trehjuling från Åsgatan till Stadshotellet, till mammas jobb.

Inger Sandin hade läshuvud och började folkskolan redan som sexåring. Senare gick hon förstås vidare till realskolan och gymnasieskolan Norrtull, där hon tog studenten.

Som duktig simmare deltog Inger Sandin varje år vid den traditionella eldfesten på Strandbadet. Det var Inger som hoppade från tio meter – med facklor i händerna. Nere i det mörka vattnet väntade kompisarna – också de med facklor i skymningen.

Ingers mamma drev sommarserveringen på Strandbadet, men eftersom hon också hade andra åtaganden var det ofta Inger och hennes syster Barbro som skötte serveringen.

Efter studenten sökte sig Inger Sandin till Göteborg och universitetet med målet att bli lärare. Hon bodde bara en kort period i Göteborg och återvände snart till Åmål igen. Där hade hon träffat sin blivande make Bosse, som hon gifte sig med 1967.

Inger Sandin började som lärare i engelska och tyska på högstadiet Norrtull. Senare, under mitten av 1980-talet, började hon också undervisa i spanska.

Paret Sandin byggde hus på Kompassgatan i Åmål och kunde flytta in där 1976. Då var redan döttrarna Sissi och Nina födda.

Senare i livet skilde sig Inger och Bosse, men Inger bodde kvar i huset hela livet.

Inger Sandin älskade läraryrket och var mycket omtyckt bland eleverna. Hon har lärt ut språk till många kullar Åmålsbarn genom åren, på Norrtull, på Kristinebergskolan och på Karlbergsgymnasiet.

När Inger Sandin började undervisa i spanska, vaknade intresset för Spanien. Hon började ta familjen dit på charterresor. Efter hand utvecklades det till språkresor med eleverna. Det var då hon upptäckte orten Tossa del Mar, strax utanför Barcelona. Där hittade hon ett lämpligt hotell och en skola att ha utbyte med.

Under 18 år tog Inger Sandin sina elever till Tossa på språkresa. Varje gång var ett antal föräldrar med. Tack vare Inger Sandins engagemang känner därför många Åmålsbor i dag en alldeles särskild koppling till området. Att Inger gjort intryck även bland Tossaborna märks inte minst i det officiella brev döttrarna fått av stadens borgmästare efter Ingers bortgång. På söndag ringer kyrkklockorna i Tossa kyrka för Inger från Åmål.

Inger Sandin har alltid haft ett stort idrottsintresse och kontakten med Tossa, gjorde henne till ett extremt stort Barca-fan. Hon följde varenda match med Barcelonas fotbollslag och hon har sett många, många matcher på plats på Camp Nou. När Barcelona spelade klädde Inger alltid upp sig – i Barcatröja, förstås.

Hennes idrottsintresse gällde i lika hög grad de lokala föreningarna. Hon har själv varit både aktiv tennisspelare och orienterare. Inger Sandin var medlem av såväl IFK Åmål som IF Viken, och Säffle FF. Anledningen var att hon intensivt och gärna följde sina barnbarns framfart.

Inger Sandin engagerade sig ideellt, för människor som haft det svårt. Hon var medlem i många år i Amnesty – och på senare år i Röda Korset. Under hela sitt liv var hon mycket omtänksam om andra personer. Hon hjälpte andra, fixade och donade. Hon gav av sin tid helt enkelt, både till familjen och till de många vännerna.

Fastän hon var energisk och hann med så mycket, så hade hon också tid att njuta. Hon älskade skogen, sjön och Spanien, säger hennes döttrar Sissi och Nina, och minns ett av hennes favorituttryck när hon njöt som mest:

”Det här är livet på en pinne.”

Ove Rydh

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.