2016-02-22 17:40

2016-02-22 17:40

Med Studebakern i USA

ÅNIMSKOG: Oscar Larsson emigrerade från Vassviken till Washington

Släktforskare trillar på de mest fascinerande historier. Det här är Oskar Larsson, mer känd som Oskar i Vassviken, poserande med sin Studebaker President 1928 i Amerika.

Den ivriga släktforskaren Inger Larsson från Vassviken i Ånimskog hittade en fantastisk bild från 1930-talets Amerika. Oskar Larsson, som är mer känd som Oskar i Vassviken, emigrerade för att söka sin lycka på andra sidan Atlanten – och det gick väl.

Inger Larsson sammanställde de uppgifter hon hade om Oskar Larsson och vände sig till bilentusiasten Håkan Sandberg för att få veta mer om fordonet. Det slutade med att han skrev ner följande historia:

Emigrerade 1905

”Oskar Larsson, som är mer känd som Oskar i Vassviken, föddes 1885 och utvandrade som många andra till USA. Han avreste som 20-åring och var verksam som byggmästare i Seattle, staten Washington, längst bort i västra USA. Efter 16 år återkom han till den gamla hemorten i Ånimskog för att efter fyra år återvända till USA 1925. Där stannade han till 1954 med undantag av 1933 som han tillbringade i Sverige. Kanske den djupa depressionen fick honom att resa hem. Under andra världskriget hade han betydande uppdrag för den amerikanska regeringen. Som 69-åring återtog han sitt svenska medborgarskap och stannade för gott i Sverige. Oskar rev det gamla barndomshemmet och byggde ett nytt hus där han bodde till sin död 1972.

Det är vanligt med gamla fotografier där hemmansägarens välstånd visas med att familjen och hästen är uppställda framför en Dalslandsstuga. Oskars välstånd i USA visade han på en likande bild men på 1930-talet var det inte häst utan bil som visade välstånd.

En Studebaker President 1928 var en bil för välbärgad medelklass. En flygande gudinna prydde motorhuven som dolde en stor motor på 75 hästkrafter som gav bilen en toppfart på mer än 90 kilometer i timmen. Man kan se att bilen var i gott skick men däcken var helt slätslitna.

Amerikanare med hem

När Oskar kom hem för gott hade han med sig en modern amerikanare men inte en Studebaker – tillverkningen lades ned 1966. Det är många Ånimskogsbor som fortfarande minns Oskar i Vassviken som en god granne.”

Den ivriga släktforskaren Inger Larsson från Vassviken i Ånimskog hittade en fantastisk bild från 1930-talets Amerika. Oskar Larsson, som är mer känd som Oskar i Vassviken, emigrerade för att söka sin lycka på andra sidan Atlanten – och det gick väl.

Inger Larsson sammanställde de uppgifter hon hade om Oskar Larsson och vände sig till bilentusiasten Håkan Sandberg för att få veta mer om fordonet. Det slutade med att han skrev ner följande historia:

Emigrerade 1905

”Oskar Larsson, som är mer känd som Oskar i Vassviken, föddes 1885 och utvandrade som många andra till USA. Han avreste som 20-åring och var verksam som byggmästare i Seattle, staten Washington, längst bort i västra USA. Efter 16 år återkom han till den gamla hemorten i Ånimskog för att efter fyra år återvända till USA 1925. Där stannade han till 1954 med undantag av 1933 som han tillbringade i Sverige. Kanske den djupa depressionen fick honom att resa hem. Under andra världskriget hade han betydande uppdrag för den amerikanska regeringen. Som 69-åring återtog han sitt svenska medborgarskap och stannade för gott i Sverige. Oskar rev det gamla barndomshemmet och byggde ett nytt hus där han bodde till sin död 1972.

Det är vanligt med gamla fotografier där hemmansägarens välstånd visas med att familjen och hästen är uppställda framför en Dalslandsstuga. Oskars välstånd i USA visade han på en likande bild men på 1930-talet var det inte häst utan bil som visade välstånd.

En Studebaker President 1928 var en bil för välbärgad medelklass. En flygande gudinna prydde motorhuven som dolde en stor motor på 75 hästkrafter som gav bilen en toppfart på mer än 90 kilometer i timmen. Man kan se att bilen var i gott skick men däcken var helt slätslitna.

Amerikanare med hem

När Oskar kom hem för gott hade han med sig en modern amerikanare men inte en Studebaker – tillverkningen lades ned 1966. Det är många Ånimskogsbor som fortfarande minns Oskar i Vassviken som en god granne.”