2015-12-09 18:58

2015-12-09 18:58

Tävlade för Åmåls MK

RALLY: Carl-Magnus Skogh fyller 90 år

Rallylegenden Carl-Magnus Skogh fyller 90 år i dag och det firas på Volvos museum i Göteborg.

Carl-Magnus Skogh föddes i Gustavsfors men växte upp i Håverud, där hans far jobbade som skogsförvaltare på bruket. Bilintresset väcktes när han och hans bror körde bil i jobbet – båda jobbade i skogen, underställda sin far. 1952 började Carl-Magnus Skogh tävla i rally i en tvåsitstig Chevrolet sportvagn. Ganska snart märkte han att han slog alla de andra och han ville satsa på sporten. En vecka efter hatt han bytt till Saab, blev han trea i Solstadrallyt i samma stad. Småningom blev han fabriksförare för Saab och han vann Midnattsolsrallyt både 1960 och 1961.

Carl-Magnus Skogh tävlade hela tiden för Åmåls Motorklubb men framgångarna retade herrarna i Kungliga Automobilklubben, som försökte värva över honom.

– Men jag ville absolut inte. Jag trivdes i Åmåls MK, där min bror Lars också tävlade, berättar Carl-Magnus Skogh.

När han värvades till Volvo 1963 krävde göteborgarna att han skulle lämna Åmåls MK för KAK och så fick det bli. Carl-Magnus Skogh vann Akropolisrallyt 1965, men samma år drog sig Volvo ur tävlingsverksamheten efter två dödsolyckor på kort tid. Carl-Magnus tävlingskarriär var över men han fortsatte sin anställning på Volvo, där han bland annat arbetade med utveckling av chassiegenskaper.

I dag torsdag fyller alltså Carl-Magnus Skogh 90 år. Det firas på Volvomuséet, där han gjort många idella arbetstimmar som pensionär.

Carl-Magnus Skogh föddes i Gustavsfors men växte upp i Håverud, där hans far jobbade som skogsförvaltare på bruket. Bilintresset väcktes när han och hans bror körde bil i jobbet – båda jobbade i skogen, underställda sin far. 1952 började Carl-Magnus Skogh tävla i rally i en tvåsitstig Chevrolet sportvagn. Ganska snart märkte han att han slog alla de andra och han ville satsa på sporten. En vecka efter hatt han bytt till Saab, blev han trea i Solstadrallyt i samma stad. Småningom blev han fabriksförare för Saab och han vann Midnattsolsrallyt både 1960 och 1961.

Carl-Magnus Skogh tävlade hela tiden för Åmåls Motorklubb men framgångarna retade herrarna i Kungliga Automobilklubben, som försökte värva över honom.

– Men jag ville absolut inte. Jag trivdes i Åmåls MK, där min bror Lars också tävlade, berättar Carl-Magnus Skogh.

När han värvades till Volvo 1963 krävde göteborgarna att han skulle lämna Åmåls MK för KAK och så fick det bli. Carl-Magnus Skogh vann Akropolisrallyt 1965, men samma år drog sig Volvo ur tävlingsverksamheten efter två dödsolyckor på kort tid. Carl-Magnus tävlingskarriär var över men han fortsatte sin anställning på Volvo, där han bland annat arbetade med utveckling av chassiegenskaper.

I dag torsdag fyller alltså Carl-Magnus Skogh 90 år. Det firas på Volvomuséet, där han gjort många idella arbetstimmar som pensionär.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.