2017-09-25 10:27

2017-09-25 10:27

"Mellerud är ju nästan hemma"

MELLERUD: Tina Thörner gästar Kulturbruket på Dal

Tina Thörner behöver knappast någon närmare presentation. Hon är bondtösen från Värmlandsnäs som skulle bli flygare men istället gjorde sig ett internationellt namn som framgångsrik kartläsare inom rallysportens yppersta elit.

På torsdag kommer hon till Kulturbruket på Dal i Mellerud för att berätta om sitt liv under den värmländskt klingande rubriken ”Ja älsker biler”.

– Det är alltid lika roligt att få dela med sig av sina livserfarenheter och att få möta publiken i Mellerud är ju nästan hemma. Här vet många vem jag är och har hört om mig och nu ska jag fylla på med sådant de inte hört förut!

Tina Thörner har givetvis kört rallytävlingar i Dalsland:

– Det stämmer, även om det känns som hundra år sedan nu, säger hon med ett skratt och berättar att hon faktiskt tog sin licens för folkrace just i Mellerud.

Att hon älskar bilar framgår av föreställningens titel och då handlar det inte bara om starka motorer och annan prestanda:

– Bilar är för mig framförallt frihet och sedan har de ju varit det verktyg som gett mig möjlighet att se världen.

Nu har hon fokus också på hållbar bilkörning:

– Det är jätteviktigt att utveckla sätt att bli effektivare som bilförare för att på det sättet minska CO2-utsläppen från de fossila drivmedlen vi har idag, säger hon.

Hennes karriär inom motorsporten började 1990. Sedan dess har hon vunnit tre dam-VM-titlar och lång rad andra titlar. Till sina främsta meriter räknar hon en andra och en tredje plats i det berömda Dakar-rallyt. Några av de mest kända förarna hon navigerat åt är Colin McRae, Jutta Kleinschmidt, Kenneth Eriksson och Ari Vatanen.

Nu använder Tina Thörner sin erfarenhet från 30 år med världen som arbetsfält, fastspänd i högerstolen i en rallybil, och har skapat sig en ny karriär. Nu som uppskattad föreläsare och coach där hon hjälper andra att navigera och skapa växtkraft i sina yrken, i sina team eller i sina privatliv.

Thörner gör det på sitt eget personliga och suveräna sätt, medryckande och med mycket humor. Fartfyllt, precis som i rallysammanhang.

– Jag varvar ”stôllige historier” med verktyg och insikter som gör att jag idag har hittat balans mellan utmaningar, framgångar och att ha hälsan, både fysiskt och mentalt. Det blir skratt och glimten i ögat men också allvar och sorg, säger hon.

På torsdag kommer hon till Kulturbruket på Dal i Mellerud för att berätta om sitt liv under den värmländskt klingande rubriken ”Ja älsker biler”.

– Det är alltid lika roligt att få dela med sig av sina livserfarenheter och att få möta publiken i Mellerud är ju nästan hemma. Här vet många vem jag är och har hört om mig och nu ska jag fylla på med sådant de inte hört förut!

Tina Thörner har givetvis kört rallytävlingar i Dalsland:

– Det stämmer, även om det känns som hundra år sedan nu, säger hon med ett skratt och berättar att hon faktiskt tog sin licens för folkrace just i Mellerud.

Att hon älskar bilar framgår av föreställningens titel och då handlar det inte bara om starka motorer och annan prestanda:

– Bilar är för mig framförallt frihet och sedan har de ju varit det verktyg som gett mig möjlighet att se världen.

Nu har hon fokus också på hållbar bilkörning:

– Det är jätteviktigt att utveckla sätt att bli effektivare som bilförare för att på det sättet minska CO2-utsläppen från de fossila drivmedlen vi har idag, säger hon.

Hennes karriär inom motorsporten började 1990. Sedan dess har hon vunnit tre dam-VM-titlar och lång rad andra titlar. Till sina främsta meriter räknar hon en andra och en tredje plats i det berömda Dakar-rallyt. Några av de mest kända förarna hon navigerat åt är Colin McRae, Jutta Kleinschmidt, Kenneth Eriksson och Ari Vatanen.

Nu använder Tina Thörner sin erfarenhet från 30 år med världen som arbetsfält, fastspänd i högerstolen i en rallybil, och har skapat sig en ny karriär. Nu som uppskattad föreläsare och coach där hon hjälper andra att navigera och skapa växtkraft i sina yrken, i sina team eller i sina privatliv.

Thörner gör det på sitt eget personliga och suveräna sätt, medryckande och med mycket humor. Fartfyllt, precis som i rallysammanhang.

– Jag varvar ”stôllige historier” med verktyg och insikter som gör att jag idag har hittat balans mellan utmaningar, framgångar och att ha hälsan, både fysiskt och mentalt. Det blir skratt och glimten i ögat men också allvar och sorg, säger hon.