2016-09-16 10:52

2016-09-16 10:52

Sagolik höstinledning på Dalslands konstmuseum

UPPERUD: Tomtebobarnen flyttar inomhus

Vernissage. Natur, nostalgi och Elsa Beskow präglar säsongens tre första utställningar på Dalslands konstmuseum i Upperud.

En svag skogsdoft kan nog skönjas i den övre utställningshallen, där konstnärerna Greger Ståhlberg och Hannah Streefkerk visar platsbundna verk under rubriken ”One place after another”. Duon, som utgår från Alingsåstrakten, började samarbeta tätt ihop för fyra år sedan och har sedan dess ställt ut över hela världen.

Paret brukar ofta använda textila inslag i sina skapelser. Exempelvis kan det hända att de ”lagar” träd med stygn och drar virkade skyddsdräkter över nakna stenblock.

Om Hannah Streefkers arbete rör sig runt det lilla, så jobbar Greger Ståhlberg med desto större objekt. Till Dalslands konstmuseum har han bland annat med sig en 4,3 meter hög lampskulptur i trä.

Barnböcker inspirerar

I den nedre utställningshallen har museet tagit sig an en av Elsa Beskows mest älskade bilderböcker, ”Tomtebobarnen”. Verket släpptes 1910 och bygger på en längre vistelse i Bergslagen. Författarens egna söner står modell för de fyra tomtebobarnen, som följer sin mors och fars strävanden genom årstidernas växlingar, i besjälade marker.

Litterära förlagor ligger även till grund för utställningen ”Sagornas stickbok”, av bildläraren Celia B Dackenberg. På jakt efter stickbara kläder har hon nagelfarit barndomens sagovärld och funnit allt från Pippi Långstrumps omaka strumpor till Alfons Åbergs bruna tröja. Totalt rör det sig om ett 20-tal plagg som visas i galleriet på konstmuseet i Upperud.

Alla de nämnda utställningarna pågår till och med den 13 november.

En svag skogsdoft kan nog skönjas i den övre utställningshallen, där konstnärerna Greger Ståhlberg och Hannah Streefkerk visar platsbundna verk under rubriken ”One place after another”. Duon, som utgår från Alingsåstrakten, började samarbeta tätt ihop för fyra år sedan och har sedan dess ställt ut över hela världen.

Paret brukar ofta använda textila inslag i sina skapelser. Exempelvis kan det hända att de ”lagar” träd med stygn och drar virkade skyddsdräkter över nakna stenblock.

Om Hannah Streefkers arbete rör sig runt det lilla, så jobbar Greger Ståhlberg med desto större objekt. Till Dalslands konstmuseum har han bland annat med sig en 4,3 meter hög lampskulptur i trä.

Barnböcker inspirerar

I den nedre utställningshallen har museet tagit sig an en av Elsa Beskows mest älskade bilderböcker, ”Tomtebobarnen”. Verket släpptes 1910 och bygger på en längre vistelse i Bergslagen. Författarens egna söner står modell för de fyra tomtebobarnen, som följer sin mors och fars strävanden genom årstidernas växlingar, i besjälade marker.

Litterära förlagor ligger även till grund för utställningen ”Sagornas stickbok”, av bildläraren Celia B Dackenberg. På jakt efter stickbara kläder har hon nagelfarit barndomens sagovärld och funnit allt från Pippi Långstrumps omaka strumpor till Alfons Åbergs bruna tröja. Totalt rör det sig om ett 20-tal plagg som visas i galleriet på konstmuseet i Upperud.

Alla de nämnda utställningarna pågår till och med den 13 november.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.