2016-03-15 16:01

2016-03-15 16:01

Svart och vitt uppe, färg och lyster nere

UPPERUD: Säsongspremiär på Dalslands konstmuseum

På lördag slås porten upp för en ny säsong på Dalslands konstmuseum i Upperud. Totalt åtta bildmakare och hantverkare medverkar i de tre premiärutställningarna, som domineras av svartvita verk.

I den övre utställningshallen, museets största, visas en samlingsutställning med tecknarna Magnus Gramén, Ulf Sveningson och Annika Lindfors, textilkonstnären Jennie McMillen, samt skulptören Per Brandstedt. Gemensamt för alla är att de bara har arbetat med två nyanser. ”Svart vitt ... helt enkelt”, som den självförklarande rubriken lyder.

Den knivskarpa kontrasten mellan mörker och ljus har alltid varit en ingång för konstnärer till nya bildvärldar, oavsett om de föredrar att arbeta med penna, pensel eller sytråd. Men färgvalet kan också ses som en illustration till tiden som vi lever i, med dagliga rapporteringar om strider mellan onda och goda krafter.

Tidningstecknare

Den mest spridde och välkände konstnären i samlingsutställningen är Ulf Sveningson, som länge har tecknat för Göteborgsposten. På Dalslands konstmuseum bidrar han med porträtt i blyerts.

I nedre utställningshallen visas den färgsprakande utställningen ”A Movement Made By Hand”, av målarna Åsa Norberg och Jennie Sundén. Båda är utbildade på Konsthögskolan i Umeå och har arbetat som duo sedan 2005.

I Galleriet visar den colombianske designern Juan Cappa några av sina lampor. Cappa är utbildad på HDK Steneby, men numera verksam i Köpenhamn. Hans lampor har alla kvaliteter som god design bör ha: funktionella, vackra och praktiska.

I den övre utställningshallen, museets största, visas en samlingsutställning med tecknarna Magnus Gramén, Ulf Sveningson och Annika Lindfors, textilkonstnären Jennie McMillen, samt skulptören Per Brandstedt. Gemensamt för alla är att de bara har arbetat med två nyanser. ”Svart vitt ... helt enkelt”, som den självförklarande rubriken lyder.

Den knivskarpa kontrasten mellan mörker och ljus har alltid varit en ingång för konstnärer till nya bildvärldar, oavsett om de föredrar att arbeta med penna, pensel eller sytråd. Men färgvalet kan också ses som en illustration till tiden som vi lever i, med dagliga rapporteringar om strider mellan onda och goda krafter.

Tidningstecknare

Den mest spridde och välkände konstnären i samlingsutställningen är Ulf Sveningson, som länge har tecknat för Göteborgsposten. På Dalslands konstmuseum bidrar han med porträtt i blyerts.

I nedre utställningshallen visas den färgsprakande utställningen ”A Movement Made By Hand”, av målarna Åsa Norberg och Jennie Sundén. Båda är utbildade på Konsthögskolan i Umeå och har arbetat som duo sedan 2005.

I Galleriet visar den colombianske designern Juan Cappa några av sina lampor. Cappa är utbildad på HDK Steneby, men numera verksam i Köpenhamn. Hans lampor har alla kvaliteter som god design bör ha: funktionella, vackra och praktiska.