2015-12-10 09:35

2015-12-10 09:36

Hälsobrunn har blivit bok

DALS ROSTOCK: 200 år skildras på 250 sidor

Från 1700-talet och framåt vallfärdade människor till Dals Rostock för att ta del av det hälsobringande vattnet i Rostocks brunn. Nu har brunnen blivit bok.

Bakom ”Boken om Rostocks brunn” står lokalhistorikerna Anders Roth och Kerstin Ljungqvist, som har sammanställt 250 sidor med text och bilder. För utgivningen svarar Kroppefjälls hembygdsförening.

Brunnsverksamheten i Dals Rostock växte fram under 1700-talet och pågick fram till 1948. Under de mest framgångsrika åren tog kurorten emot omkring 600 besökare per säsong. Ett betydande antal av lokalborna var under 1800-talet anställda som baderskor, badkarlar, eldare och annat som behövdes för att hålla verksamheten i gång.

I dag förvaltas kvarvarande byggnader av Kroppefjälls hembygdsförening.

Bakom ”Boken om Rostocks brunn” står lokalhistorikerna Anders Roth och Kerstin Ljungqvist, som har sammanställt 250 sidor med text och bilder. För utgivningen svarar Kroppefjälls hembygdsförening.

Brunnsverksamheten i Dals Rostock växte fram under 1700-talet och pågick fram till 1948. Under de mest framgångsrika åren tog kurorten emot omkring 600 besökare per säsong. Ett betydande antal av lokalborna var under 1800-talet anställda som baderskor, badkarlar, eldare och annat som behövdes för att hålla verksamheten i gång.

I dag förvaltas kvarvarande byggnader av Kroppefjälls hembygdsförening.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.