2015-11-17 09:48

2015-11-17 09:48

Hästen fanns i armén till och med 1967

BOLSTAD

Vid adventskaffet i Bolstad prästgård på onsdag kväll den 25 november berättar Håkan Hultman från Mellerud om hästen i det militära. Föredraget handlar om hur hästar användes inom det militära innan de ersattes av motorfordon.

Svenska armén hade hästar till och med 1967. Håkan Hultman gjorde militärtjänst på arméns rid- och körskola Strömsholm i närheten av Västerås. Det fanns cirka 400 hästar på denna skola. Håkan Hultman utbildade sig till plutonchef med uppgift att leda hästtransporter i väglös terräng. Han hade då egen ridhäst.

Håkan Hultman är agronom och har tidigare varit naturbrukslärare på Nuntorps naturbruksgymnasium utanför Brålanda. Hans kunskaper om hästar kom väl till pass när Nuntorp startade hästutbildningar. I år har han dessutom skrivit en bok om sina minnen från militärtjänstgöringen bland hästarna på Strömsholm. Boken är illustrerad med många foton.

Svenska armén hade hästar till och med 1967. Håkan Hultman gjorde militärtjänst på arméns rid- och körskola Strömsholm i närheten av Västerås. Det fanns cirka 400 hästar på denna skola. Håkan Hultman utbildade sig till plutonchef med uppgift att leda hästtransporter i väglös terräng. Han hade då egen ridhäst.

Håkan Hultman är agronom och har tidigare varit naturbrukslärare på Nuntorps naturbruksgymnasium utanför Brålanda. Hans kunskaper om hästar kom väl till pass när Nuntorp startade hästutbildningar. I år har han dessutom skrivit en bok om sina minnen från militärtjänstgöringen bland hästarna på Strömsholm. Boken är illustrerad med många foton.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.