2015-11-12 15:34

2015-11-12 15:34

Årets julklapp: En cellist

MELLERUD: Petronella Torin vill bli bortskänkt under storhelgerna

Musikstudenten Petronella Torin från Mellerud har kläckt en annorlunda idé. Hon säljer cellokonserter som folk kan ge bort i julklapp.

– Jag har redan fått åtta spelningar, bland annat på ett ålderdomshem.

Kanske är det lättare att ta till sig en klassisk konsert om musiken framförs i ett vardagsrum eller matsal? Det tror i alla fall Petronella Torin, som studerar till orkestercellist i nederländska Maastricht.

– Det finns ofta en distans mellan den potentiella publiken och konsertsalen. Vissa drar sig för att gå, eftersom inramningen känns så stel. Om konserten i stället äger rum hemma hos folk blir det mer på deras villkor, säger den Mellerudsbördiga musikern.

Vanligt innan Spotify

För närvarande läser Petronella Torin en delkurs i kulturell marknadsföring. Där har hon fått i uppgift att skapa ett projekt som handlar om att nå ut till folk. Utifrån detta föddes konceptet ”Årets julklapp är en cellist”.

– Det är egentligen en gammal tradition som jag har plockat upp, säger Petronella Torin. Förr brukade levande musiker spela på middagar och fester hemma hos folk, men det var innan skivspelare, datorer och Spotify. Själv tycker jag att det är ett jättebra sätt att nå ut till folk, speciellt de som har barn och kanske saknar möjlighet att gå på konsert.

Vill spela alla dagar

Turnéplanen sträcker sig mellan den 19 december – 4 januari och kommer inte att ta paus ens för jul- eller nyårsfirande.

– Jag har redan fått åtta bokningar, bland annat på ett ålderdomshem i Vänersborg. Det är en man som vill att jag ska komma för hans mamma, berättar Petronella Torin, som kommer att sätta ihop ett kort program med traditionella svenska jullåtar blandat med lite klassiskt.

Vad ska du göra med pengarna du tjänar?

– De går till flygbiljetter. Det kostar en hel del för mig att flyga, eftersom jag alltid måste boka ett extra säte för cellon, säger Petronella Torin.

Kanske är det lättare att ta till sig en klassisk konsert om musiken framförs i ett vardagsrum eller matsal? Det tror i alla fall Petronella Torin, som studerar till orkestercellist i nederländska Maastricht.

– Det finns ofta en distans mellan den potentiella publiken och konsertsalen. Vissa drar sig för att gå, eftersom inramningen känns så stel. Om konserten i stället äger rum hemma hos folk blir det mer på deras villkor, säger den Mellerudsbördiga musikern.

Vanligt innan Spotify

För närvarande läser Petronella Torin en delkurs i kulturell marknadsföring. Där har hon fått i uppgift att skapa ett projekt som handlar om att nå ut till folk. Utifrån detta föddes konceptet ”Årets julklapp är en cellist”.

– Det är egentligen en gammal tradition som jag har plockat upp, säger Petronella Torin. Förr brukade levande musiker spela på middagar och fester hemma hos folk, men det var innan skivspelare, datorer och Spotify. Själv tycker jag att det är ett jättebra sätt att nå ut till folk, speciellt de som har barn och kanske saknar möjlighet att gå på konsert.

Vill spela alla dagar

Turnéplanen sträcker sig mellan den 19 december – 4 januari och kommer inte att ta paus ens för jul- eller nyårsfirande.

– Jag har redan fått åtta bokningar, bland annat på ett ålderdomshem i Vänersborg. Det är en man som vill att jag ska komma för hans mamma, berättar Petronella Torin, som kommer att sätta ihop ett kort program med traditionella svenska jullåtar blandat med lite klassiskt.

Vad ska du göra med pengarna du tjänar?

– De går till flygbiljetter. Det kostar en hel del för mig att flyga, eftersom jag alltid måste boka ett extra säte för cellon, säger Petronella Torin.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.