2017-09-08 12:01

2017-09-08 12:01

Ljusfesten inleddes med disco

ÅMÅL: Ebbe på torget uppvaktades

Åmåls ljusfest inleddes med late night shopping och en hel del evenemang under torsdagskvällen.
Bland annat uppvaktades Ebbe ”på torget” Carrby med en egen gatsten.

Åmåls ljusfest, som i år ordnas för 19:e året, fick en högtidlig inledning under torsdagskvällen då Åmåls kommun och Åmål Handel hyllade en person som under inte mindre än 62 år funnits i Åmål med sin torghandel. Det var många åmålsbor som samlats för att få se Ebbe ”på torget” Carrby ta emot den sten som graverats till hans ära.

– Det är en stor dag för Ebbe men det är också en stor dag för Åmål, sa kommunalrådet Michael Karlsson som också meddelade att Ebbe framöver kommer att få ha sin försäljningsplats på torget utan kostnad.

– Vi är ju så måna om att du finns här på torget och att du fortsätter vara här, sa kommunalrådet som också meddelade att platsen på torget kommer att kallas just ”Ebbe på torget”.

Vernissage i ateljé

I sin ateljé på Torggatan bjöd målaren och tecknaren Lars-Erik Ohlsson på vernissage, vilket han gjort under ljusfesten de senaste fem åren.

– Jag målar med hjärtat och jag vill att besökarna också ska få känna med hjärtat, berättar Lars-Erik Ohlsson som är noga med att det ska vara olika sjok och olika storlekar när han hänger sina tavlor.

– Det ska bli en rytm i utställningen.

Den äldsta målningen som visas i Ohlssons utställning målade han för 7-8 år sedan och det senaste konstverket färdigställde han för mindre än en månad sedan.

Musikunderhållning

Förutom shopping i Åmålsbutiker eller besök på något av stans kaféer eller restauranger som höll kvällsöppet kunde flanörerna också njuta av Hanna Löwenborgs sång till eget gitarrackompanjemang på Torggatan eller Åmålsbandet Kalaskvartetten som spelade på gågatan.

Under kvällen var det bland annat också barndisco och cruising med veteranbilar.

Åmåls ljusfest, som i år ordnas för 19:e året, fick en högtidlig inledning under torsdagskvällen då Åmåls kommun och Åmål Handel hyllade en person som under inte mindre än 62 år funnits i Åmål med sin torghandel. Det var många åmålsbor som samlats för att få se Ebbe ”på torget” Carrby ta emot den sten som graverats till hans ära.

– Det är en stor dag för Ebbe men det är också en stor dag för Åmål, sa kommunalrådet Michael Karlsson som också meddelade att Ebbe framöver kommer att få ha sin försäljningsplats på torget utan kostnad.

– Vi är ju så måna om att du finns här på torget och att du fortsätter vara här, sa kommunalrådet som också meddelade att platsen på torget kommer att kallas just ”Ebbe på torget”.

Vernissage i ateljé

I sin ateljé på Torggatan bjöd målaren och tecknaren Lars-Erik Ohlsson på vernissage, vilket han gjort under ljusfesten de senaste fem åren.

– Jag målar med hjärtat och jag vill att besökarna också ska få känna med hjärtat, berättar Lars-Erik Ohlsson som är noga med att det ska vara olika sjok och olika storlekar när han hänger sina tavlor.

– Det ska bli en rytm i utställningen.

Den äldsta målningen som visas i Ohlssons utställning målade han för 7-8 år sedan och det senaste konstverket färdigställde han för mindre än en månad sedan.

Musikunderhållning

Förutom shopping i Åmålsbutiker eller besök på något av stans kaféer eller restauranger som höll kvällsöppet kunde flanörerna också njuta av Hanna Löwenborgs sång till eget gitarrackompanjemang på Torggatan eller Åmålsbandet Kalaskvartetten som spelade på gågatan.

Under kvällen var det bland annat också barndisco och cruising med veteranbilar.

  • Niklas Lindstrand