2017-08-29 13:18

2017-08-29 13:18

Jonatan Malm får 100 000 i stipendium

FENGERSFORS: Uppmuntran för tidigare gärningar

Slöjdaren Jonatan Malm från Fengersfors tilldelas årets Barbro Wingstrands stipendium på 100 000 kronor av Hemslöjden Sverige. Och stipendiaten är glatt överraskad.
– Jag blev väldigt paff och väldigt glad, säger han.

Slöjdaren Jonatan Malm arbetar som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland och är knuten till Not Quite i Fengersfors, där han också bor. Han säger att stipendiet kom som en fullständig överraskning.

– Det är ett stipendium som inte går att söka, säger han. Jag jobbar som hemslöjdskonsulent, så jag försöker hålla en låg profil om min egen verksamhet. Men det här har jag fått som uppmuntran för saker jag har gjort tidigare och det är väldigt roligt.

De 100 000 kronor som stipendiet medför kommer eventuellt att bli ett tillskott för ett nybygge.

– Jag är lite sugen på att använda dem till gården där vi bor, säger Jonatan Malm. Kanske mest för att bygga en verkstad där jag kan ha tid att arbeta och vara för mig själv i mitt eget huvud.

Jonatan Malm har sysslat med slöjd under många år. Vad det är som lockar med arbetet har han dock svårt att sätta fingret på.

– Oj, vilken svår fråga. Jag gillar att vara kreativ generellt, men det finns så många aspekter av slöjdandet. Det finns en koppling till naturen och en fin samverkan mellan människan och hennes omgivningar. Sedan är bruksaspekten intressant, att man tillverkar saker som har en plats.

Hur känns det att ha fått stipendiet?

– Det känns skönt när man har lagt ner så mycket tid på något som ibland uppfattas irrationellt, kanske främst ekonomiskt. Då är det roligt att se att det uppskattas och så blir jag sugen på att gå ännu djupare. Samtidigt finns det så många duktiga, så på ett vis är det lite genant att jag fick det.

I motiveringen skriver Hemslöjden Sverige:

”Jonatan Malm är slöjdaren som har ägnat hela sitt vuxna liv åt slöjden och har de senast åren varit en del av Not Quite, ett mångfasetterat kulturcentrum i Fengersfors, Dalsland.”

Slöjdaren Jonatan Malm arbetar som hemslöjdskonsulent i Västra Götaland och är knuten till Not Quite i Fengersfors, där han också bor. Han säger att stipendiet kom som en fullständig överraskning.

– Det är ett stipendium som inte går att söka, säger han. Jag jobbar som hemslöjdskonsulent, så jag försöker hålla en låg profil om min egen verksamhet. Men det här har jag fått som uppmuntran för saker jag har gjort tidigare och det är väldigt roligt.

De 100 000 kronor som stipendiet medför kommer eventuellt att bli ett tillskott för ett nybygge.

– Jag är lite sugen på att använda dem till gården där vi bor, säger Jonatan Malm. Kanske mest för att bygga en verkstad där jag kan ha tid att arbeta och vara för mig själv i mitt eget huvud.

Jonatan Malm har sysslat med slöjd under många år. Vad det är som lockar med arbetet har han dock svårt att sätta fingret på.

– Oj, vilken svår fråga. Jag gillar att vara kreativ generellt, men det finns så många aspekter av slöjdandet. Det finns en koppling till naturen och en fin samverkan mellan människan och hennes omgivningar. Sedan är bruksaspekten intressant, att man tillverkar saker som har en plats.

Hur känns det att ha fått stipendiet?

– Det känns skönt när man har lagt ner så mycket tid på något som ibland uppfattas irrationellt, kanske främst ekonomiskt. Då är det roligt att se att det uppskattas och så blir jag sugen på att gå ännu djupare. Samtidigt finns det så många duktiga, så på ett vis är det lite genant att jag fick det.

I motiveringen skriver Hemslöjden Sverige:

”Jonatan Malm är slöjdaren som har ägnat hela sitt vuxna liv åt slöjden och har de senast åren varit en del av Not Quite, ett mångfasetterat kulturcentrum i Fengersfors, Dalsland.”

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.