2017-08-11 09:11

2017-08-11 09:11

Åmålsbo paraderar i Italien

ÅMÅL: Internationell sotarfestival går av stapel för 36:e året

Varje år samlas sotare från hela världen i den lilla italienska byn Santa Maria Maggiore. Åmålsbon Björn-Åke Christ, som är en stolt knopare sedan 46 år tillbaka, är en av dem.

Årligen möts tusentals sotare från hela världen i den lilla alpbyn där de umgås, utbyter erfarenheter, besöker den berömda statyn sotarpojken och tågar genom stan i en den fantastiska paraden.

Det var nära att det inte blev någon festival i år då fjolårets lockade till sig 35 000 åskådare och det blev för mycket för den lilla byn. I år är byn mer förberedd. Festivalen arrangeras alltid första helgen i september. Runt 2 000 skorstensfejare deltog förra året och 200 av dem var från Sverige. Första året det arrangerades deltog 36 sotare från Sverige.

– Förra året var första gången jag deltog. Jag fick reda på festivalen via sociala nätverken och det var det häftigaste jag varit med om i detta yrke. Det är unikt att en yrkesgrupp med personer från hela världen samlas. Jag tror många snickare och elektriker är avundsjuka på den sammanhållning som vi sotare har, säger Björn-Åke Christ.

Hedrar historian

Skorstensfejare från hela världen umgås och firar hela helgen. På lördagen hedrar och besöker de statyn på sotarpojken som står i byn Malesco. Förr i tiden skickade föräldrar ner små barn till Milano för att bli sotarpojkar. De levde under vidriga förhållanden och många av barnen omkom.

Efter besöket hos sotarpojken åker sotarna iväg till en by som heter Druogno för att delta i en mindre parad och mässa i Parish kyrka. På söndagen är den stora paraden. Då tågar varje land med en skylt och respektive arbetsmundering. Svenskarna har Sveriges riksvapen och guldknappar på sina kläder. Några har hög hatt eller sotarmössa på sig. Under paraden delar alla sotare ut godis och smetar in publiken med sot. Det är en gammal tradition och handling som ska skänka lycka och de som blir insmetade blir väldigt glada.

– Få yrkesgrupper visar upp en sådan yrkesstolthet som sotare. Vi går klädda i sotarmundering i fyra dygn och man känner sig som en halvgud eller filmstjärna när alla jublar åt en, säger Björn-Åke Christ.

Hela byn är utsmyckad med statyer av sotare. Yrket har en lite högre status där än i Sverige.

Årligen möts tusentals sotare från hela världen i den lilla alpbyn där de umgås, utbyter erfarenheter, besöker den berömda statyn sotarpojken och tågar genom stan i en den fantastiska paraden.

Det var nära att det inte blev någon festival i år då fjolårets lockade till sig 35 000 åskådare och det blev för mycket för den lilla byn. I år är byn mer förberedd. Festivalen arrangeras alltid första helgen i september. Runt 2 000 skorstensfejare deltog förra året och 200 av dem var från Sverige. Första året det arrangerades deltog 36 sotare från Sverige.

– Förra året var första gången jag deltog. Jag fick reda på festivalen via sociala nätverken och det var det häftigaste jag varit med om i detta yrke. Det är unikt att en yrkesgrupp med personer från hela världen samlas. Jag tror många snickare och elektriker är avundsjuka på den sammanhållning som vi sotare har, säger Björn-Åke Christ.

Hedrar historian

Skorstensfejare från hela världen umgås och firar hela helgen. På lördagen hedrar och besöker de statyn på sotarpojken som står i byn Malesco. Förr i tiden skickade föräldrar ner små barn till Milano för att bli sotarpojkar. De levde under vidriga förhållanden och många av barnen omkom.

Efter besöket hos sotarpojken åker sotarna iväg till en by som heter Druogno för att delta i en mindre parad och mässa i Parish kyrka. På söndagen är den stora paraden. Då tågar varje land med en skylt och respektive arbetsmundering. Svenskarna har Sveriges riksvapen och guldknappar på sina kläder. Några har hög hatt eller sotarmössa på sig. Under paraden delar alla sotare ut godis och smetar in publiken med sot. Det är en gammal tradition och handling som ska skänka lycka och de som blir insmetade blir väldigt glada.

– Få yrkesgrupper visar upp en sådan yrkesstolthet som sotare. Vi går klädda i sotarmundering i fyra dygn och man känner sig som en halvgud eller filmstjärna när alla jublar åt en, säger Björn-Åke Christ.

Hela byn är utsmyckad med statyer av sotare. Yrket har en lite högre status där än i Sverige.

  • Ina Sollander