2017-08-09 13:03

2017-08-09 13:03

Rasmus Kockgård på toppen av Sverige

ÅMÅL: Åmålskille har cyklat till Kebnekaise, bestigit berget och cyklat tillbaka

23-årige Rasmus Kockgård från Åmål älskar äventyr och brinner för att göra skillnad. Under 54 dagar har han cyklat till Kebnekaise, bestigit toppen och sedan trampat hem igen.

Det var en stor utmaning han hade framför sig sa Rasmus Kockgård i ett reportage med PD i juni. Men den utmaningen karade han galant.

– Jag vill visa att man kan åstadkomma vad man vill, oavsett vad man drömmer om. Göran Kropp och Renata Chlumska är stora inspirationskällor för mig, och genom Kropp Challenge vore det fantastiskt om även jag kunde inspirera andra människor till att försöka sig på vad de verkligen vill göra, säger Rasmus Kockgård.

Kropp Challenge går ut på att cykla så långt tills att vägen tar slut, bär in din packning till foten av berget, klättra upp till toppen och sedan ta dig hela vägen hem igen. Kropp Challenge är en hyllning till äventyraren Göran Kropp och hans expedition till Mount Everest 1995-1996.

320 mil

Rasmus Kockgårds resa började den 13 juni och slutade den 6 augusti. Han har cyklat en bra bit över 320 mil. I början använde han sig av kartor och gps men efter ett tag cyklade han bara mot norr.

– Det började bli skönt runt Jämtland, då behövde jag inte ha koll på dag, tid eller var jag var, säger Rasmus Kockgård.

Han hade inte satt upp några Inga delmål utan såg det som en frihet att kunna cykla hur mycket han ville varje dag och tälta där han kände för det.

– På vägen upp var det mycket regn. Ibland kunde det vara svårt mentalt att få energi och gå ut ur tältet på morgonen när det regnade, säger Rasmus Kockgård.

En dag som han minns var kämpig var när han cyklade i Jokkmokk och det var fem grader och blåsigt. Fyra lager kläder var allt han hade med sig, trots det frös han.

Hinder på vägen

– En del problem visste man ju skulle uppstå. Jag fick några punkteringar och lite bromskrångel annars klarade jag mig bra, säger Rasmus Kockgård.

På vägen träffade han en del cyklister men ingen som hade samma mål.

– Efter en lång cykling på nästan en månad nådde jag Nikkaluokta där min vandring skulle börja. Jag förberedde mig på att sitta i tältet nära Kebnekaise fjällstation i upp till en vecka, men det behövdes inte. Jag hade möjligheten att nå toppen under en lucka i vädret, säger Rasmus Kockgård.

Efter all cykling var det skönt med omväxlingen att promenera.

– Vandringen gick jättebra och jag fick fint vänder. Klättring är ganska nytt för mig, men det gick också väldigt bra, säger 23-åringen.

Det här var Rasmus Kockgårds första långtur på cykel. Tid för sig själv och lugnet har varit givande tycker han.

– På resan har jag lärt mig att sluta tveka och ta tag i problem direkt. Hemma kan man skjuta upp problem lätt men står jag med ett punkterat däck mitt i skogen måste jag lösa det direkt. Jag rekommenderar alla att göra en liknande resa, man kan ju ta det i sin egen takt så blir det inte så jobbigt som många tror, säger Rasmus Kockgård.

Det var en stor utmaning han hade framför sig sa Rasmus Kockgård i ett reportage med PD i juni. Men den utmaningen karade han galant.

– Jag vill visa att man kan åstadkomma vad man vill, oavsett vad man drömmer om. Göran Kropp och Renata Chlumska är stora inspirationskällor för mig, och genom Kropp Challenge vore det fantastiskt om även jag kunde inspirera andra människor till att försöka sig på vad de verkligen vill göra, säger Rasmus Kockgård.

Kropp Challenge går ut på att cykla så långt tills att vägen tar slut, bär in din packning till foten av berget, klättra upp till toppen och sedan ta dig hela vägen hem igen. Kropp Challenge är en hyllning till äventyraren Göran Kropp och hans expedition till Mount Everest 1995-1996.

320 mil

Rasmus Kockgårds resa började den 13 juni och slutade den 6 augusti. Han har cyklat en bra bit över 320 mil. I början använde han sig av kartor och gps men efter ett tag cyklade han bara mot norr.

– Det började bli skönt runt Jämtland, då behövde jag inte ha koll på dag, tid eller var jag var, säger Rasmus Kockgård.

Han hade inte satt upp några Inga delmål utan såg det som en frihet att kunna cykla hur mycket han ville varje dag och tälta där han kände för det.

– På vägen upp var det mycket regn. Ibland kunde det vara svårt mentalt att få energi och gå ut ur tältet på morgonen när det regnade, säger Rasmus Kockgård.

En dag som han minns var kämpig var när han cyklade i Jokkmokk och det var fem grader och blåsigt. Fyra lager kläder var allt han hade med sig, trots det frös han.

Hinder på vägen

– En del problem visste man ju skulle uppstå. Jag fick några punkteringar och lite bromskrångel annars klarade jag mig bra, säger Rasmus Kockgård.

På vägen träffade han en del cyklister men ingen som hade samma mål.

– Efter en lång cykling på nästan en månad nådde jag Nikkaluokta där min vandring skulle börja. Jag förberedde mig på att sitta i tältet nära Kebnekaise fjällstation i upp till en vecka, men det behövdes inte. Jag hade möjligheten att nå toppen under en lucka i vädret, säger Rasmus Kockgård.

Efter all cykling var det skönt med omväxlingen att promenera.

– Vandringen gick jättebra och jag fick fint vänder. Klättring är ganska nytt för mig, men det gick också väldigt bra, säger 23-åringen.

Det här var Rasmus Kockgårds första långtur på cykel. Tid för sig själv och lugnet har varit givande tycker han.

– På resan har jag lärt mig att sluta tveka och ta tag i problem direkt. Hemma kan man skjuta upp problem lätt men står jag med ett punkterat däck mitt i skogen måste jag lösa det direkt. Jag rekommenderar alla att göra en liknande resa, man kan ju ta det i sin egen takt så blir det inte så jobbigt som många tror, säger Rasmus Kockgård.

  • Ina Sollander