2017-08-09 17:34

2017-08-09 17:34

Bra sommar för de som vill slippa sniglarna

ÅMÅL: Det torra och kalla året har satt sina spår

Det har hittills varit en fantastisk sommar för alla som avskyr mygg, getingar och mördarsniglar. De tre arterna har inte haft något toppenår. Men för fästingarna går det fortsatt bra.

Varje år är ett fästingår, mer eller mindre. De är väldigt tåliga. Om det är torrt ligger de bara och trycker och väntar på regn. Det räcker med lite fukt för att de ska bli aktiva. Den torra och kalla våren tycks inte ha påverkat dem negativt.

Däremot har de andra plågoandarna haft en varierad sommar. I mördarsniglarnas fall är det inte den bästa sommaren, men inte heller den sämsta.

– Det är inte ett av de värre snigelåren. 2015 regnade det hela våren och det blev ett besvärligt år med många sniglar. Det som är helt avgörande är hur mycket det regnar i maj, säger Ted von Proschwitz som är biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Regn och fukt

Mördarsniglarna, som är fuktberoende, har sannolikt också tagit lite stryk av att det varit torrt på många håll under långa perioder. Men det regn som kommit på senaste tiden har gjort att de överlevande sniglarna har haft det bra.

– En torr vår ger en liten population i början av sommaren. När de överlevande sniglarna sedan får regn mår de bra och de överlevande sniglarna kan utvecklas och leva längre. Om några veckor kan fler sniglar synas i trädgården, säger Ted von Proschwitz.

Eva-Lena Häll som bor i Åmål har också märkt av den mediokra snigelsommaren.

– I år har jag kanske plockat runt 50 mördarsniglar medan det tidigare år varit runt 200, säger Eva-Lena Häll i Åmåls trädgårdsförening.

Torkan och vattenbristen tycks dock ha slagit hårt mot myggen. Förutom längst uppe i norr har myggen varit fåtaliga i sommar. Till och med vid Nedre Dalälven, Kils kommun och Deje i Forshaga kommun, som är känt för sin myggplåga, är det ont om blodsugare – en konsekvens av att deras fortplantning har havererat på grund av att få områden har översvämmats i år.

Varmt och torrt

Även getingarna går det dåligt för. Det var alldeles för kallt under den viktiga perioden i maj-juni då drottningarna kommer fram och ska starta nya kolonier. De ska föda upp de nya arbetarna med insekter, men kylan gjorde att det var mycket ont om föda ganska länge. De gillar ungefär samma väder som människor – varmt och relativt torrt, men inte kruttorrt.

Varje år är ett fästingår, mer eller mindre. De är väldigt tåliga. Om det är torrt ligger de bara och trycker och väntar på regn. Det räcker med lite fukt för att de ska bli aktiva. Den torra och kalla våren tycks inte ha påverkat dem negativt.

Däremot har de andra plågoandarna haft en varierad sommar. I mördarsniglarnas fall är det inte den bästa sommaren, men inte heller den sämsta.

– Det är inte ett av de värre snigelåren. 2015 regnade det hela våren och det blev ett besvärligt år med många sniglar. Det som är helt avgörande är hur mycket det regnar i maj, säger Ted von Proschwitz som är biolog på Göteborgs Naturhistoriska museum.

Regn och fukt

Mördarsniglarna, som är fuktberoende, har sannolikt också tagit lite stryk av att det varit torrt på många håll under långa perioder. Men det regn som kommit på senaste tiden har gjort att de överlevande sniglarna har haft det bra.

– En torr vår ger en liten population i början av sommaren. När de överlevande sniglarna sedan får regn mår de bra och de överlevande sniglarna kan utvecklas och leva längre. Om några veckor kan fler sniglar synas i trädgården, säger Ted von Proschwitz.

Eva-Lena Häll som bor i Åmål har också märkt av den mediokra snigelsommaren.

– I år har jag kanske plockat runt 50 mördarsniglar medan det tidigare år varit runt 200, säger Eva-Lena Häll i Åmåls trädgårdsförening.

Torkan och vattenbristen tycks dock ha slagit hårt mot myggen. Förutom längst uppe i norr har myggen varit fåtaliga i sommar. Till och med vid Nedre Dalälven, Kils kommun och Deje i Forshaga kommun, som är känt för sin myggplåga, är det ont om blodsugare – en konsekvens av att deras fortplantning har havererat på grund av att få områden har översvämmats i år.

Varmt och torrt

Även getingarna går det dåligt för. Det var alldeles för kallt under den viktiga perioden i maj-juni då drottningarna kommer fram och ska starta nya kolonier. De ska föda upp de nya arbetarna med insekter, men kylan gjorde att det var mycket ont om föda ganska länge. De gillar ungefär samma väder som människor – varmt och relativt torrt, men inte kruttorrt.

  • Ina Sollander