2017-08-08 14:26

2017-08-08 14:27

Åmålsaktivist protesterar mot oljeborrning i Norge

ÅMÅL: Enad klimatrörelse samlad

Sven Malmgren från Åmål befinner sig just nu på Greenpeace skepp Arctic Sunrise i Lofoten för att protestera mot att norska staten för första gången på 20 år öppnar för ny oljeborrning i Arktis.

Greenpeace fartyg Arctic Sunrise ligger nu ankrad vid Lofoten i Norge för att delta under ett läger som samlar en enad miljörörelse för ett oljefritt Arktis. Statoils oljerigg Songa Enabler är just nu är på väg för att borra efter olja längre norrut än någonsin förut. Den norska regeringen har för första gången på 20 år öppnat för ny oljeborrning i Arktis.

Bland bolagen som fått tillstånd att borra återfinns Statoil och svenska Lundin Petroleum som i och med detta kommer att ha världens nordligaste oljebrunn. Idag visar vi att det finns ett globalt motstånd mot den här typen av klimatskadliga aktiviteter.

– Jag har varit engagerat i Greenpeace sedan 2009 och så länge miljöfrågan är relevant och behövs så kommer jag att fortsätta vara det, säger Sven Malmgren från Åmål.

Greenpeace kommer, tillsammans med den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom, möta norska regeringen i domstol i Oslo i november. Norska regeringen ska då stå till svars för att de, efter att de skrivit på Parisavtalet, öppnat upp helt nya områden i Arktis för oljeborrning.

Greenpeace fartyg Arctic Sunrise ligger nu ankrad vid Lofoten i Norge för att delta under ett läger som samlar en enad miljörörelse för ett oljefritt Arktis. Statoils oljerigg Songa Enabler är just nu är på väg för att borra efter olja längre norrut än någonsin förut. Den norska regeringen har för första gången på 20 år öppnat för ny oljeborrning i Arktis.

Bland bolagen som fått tillstånd att borra återfinns Statoil och svenska Lundin Petroleum som i och med detta kommer att ha världens nordligaste oljebrunn. Idag visar vi att det finns ett globalt motstånd mot den här typen av klimatskadliga aktiviteter.

– Jag har varit engagerat i Greenpeace sedan 2009 och så länge miljöfrågan är relevant och behövs så kommer jag att fortsätta vara det, säger Sven Malmgren från Åmål.

Greenpeace kommer, tillsammans med den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom, möta norska regeringen i domstol i Oslo i november. Norska regeringen ska då stå till svars för att de, efter att de skrivit på Parisavtalet, öppnat upp helt nya områden i Arktis för oljeborrning.

  • Ina Sollander